Juliol 27, 2021
Per Direta
234 vistes


Francisco Partners 茅s una empresa de capital d鈥檌nversi贸 centrada exclusivament en inversions en tecnologia i negocis tecnol貌gics. Des de la seva fundaci贸 en 1999 a San Francisco (EUA), la companyia ha recaptat al voltant de 24.000 milions de d貌lars i ha invertit en m茅s de 275 empreses de tecnologia, segons el seu lloc web.

D鈥檃cord amb Bloomberg Businessweek, Francisco Partners est脿 relacionada amb el destacat fons de capital de risc de Silicon Valley Sequoia Capital i ha treballat amb el fons de cobertura (hedge funds) Elliott Management Corporation. En 2018, Francisco Partners va anunciar que el banc d鈥檌nversi贸 i un dels propietaris d鈥檋abitatges del m贸n m茅s gran del m贸n, Blackstone, i el banc Goldman Sachs havien adquirit una participaci贸 minorit脿ria en l鈥檈mpresa. El que Francisco Partners fa, ha passat sempre desapercebut pel gran p煤blic. L鈥檈mpresa tampoc publicita al que es dedica i els seus materials de m脿rqueting no inclouen cap esment als negocis destapats que realitza amb alguns dels governs m茅s repressius del m贸n.

En 2006, Francisco Partners va invertir en l鈥檈mpresa de tecnologia i seguretat inform脿tica de Silicon Valley Blue Coat Systems. En poc temps els ingressos de Blue Coat Systems van augmentar enormement, a 496 milions de d貌lars, en 2010, segons Bloomberg Businessweek. Avui l鈥檈mpresa ja no existeix. El 2011, com va revelar un grup d鈥檌nvestigadors de la Universitat de Toronto agrupats en l鈥檌nstitut Citizen Lab, dispositius de Blue Coat Systems, usats per a bloquejar p脿gines web i registrar les visites, van arribar a S铆ria, un pa铆s subjecte a estrictes embargaments comercials dels Estats Units, i estaven sent utilitzats pel govern de Bashar al-Assad. La tecnologia de Blue Coat Systems es va utilitzar tamb茅 en altres pa茂sos subjectes a sancions estatunidenques.

El nom de NSO Group va comen莽ar sonar arran de la segona detenci贸, l鈥檃ny 2014 a M猫xic, de Joaqu铆n El Xapo Guzm谩n, l铆der del C脿rtel de Sinaloa i considerat llavors l鈥檋ome m茅s buscat del m贸n

El mar莽 de 2014, Francisco Partners va adquirir per 130 milions de d貌lars una participaci贸 majorit脿ria en l鈥檈mpresa israeliana amb seu a Herzliya, NSO Group. Francisco Partners, que alhora era propiet脿ria d鈥檃ltres empreses de tecnologia Deep Packet Inspection i de ciberintel路lig猫ncia com a Procera Networks o Sandvine, va vendre la seva participaci贸 de NSO Group el febrer de 2019, rebent al voltant d鈥檜n miler de milions de d貌lars, d鈥檃cord amb Reuters. Omri Lavie i Shalev Hulio, cofundadors de NSO Group, amb la participaci贸 de l鈥檈mpresa de capital d鈥檌nversi贸 londinenca Novalpina Capital, van recomprar la seva pr貌pia companyia.

El nom de NSO Group va comen莽ar sonar arran de la segona detenci贸, l鈥檃ny 2014 a M猫xic, de Joaqu铆n El Xapo Guzm谩n, l铆der del C脿rtel de Sinaloa i considerat llavors l鈥檋ome m茅s buscat del m贸n. Aquest any el peri貌dic Haaretz va publicar que en 2012, el govern mexic脿 va signar un acord de 20 milions de d貌lars amb NSO Group 鈥減er a lluitar contra el narcotr脿fic鈥 sent el principal producte de l鈥檈mpresa de programari espia (o spyware), Pegasus, clau en la detenci贸 de Guzm谩n.

Per貌 sota el mandat d鈥橢nrique Pe帽a Nieto, entitats governamentals van intervenir milers de tel猫fons de pol铆tics: el de l鈥檃ra president Andr茅s Manuel L贸pez Obrador i el seu cercle pr貌xim fins al dels familiars de les 43 v铆ctimes del cas Ayotzinapa. El NSO Group tamb茅 va ser esmentat en els casos del hackeig del m貌bil del bloguer emirati脿 Ahmed Mansoor i del tel猫fon intel路ligent de Jeff Bezos, amo d鈥橝mazon i de The Washington Post 鈥攑eri貌dic on escrivia el dissident saudita assassinat Jamal Khashoggi鈥. El hackeig s鈥檋auria produ茂t despr茅s d鈥檜n sopar a Los Angeles el 2018 de Bezos amb el pr铆ncep hereu de l鈥Ar脿bia Saudita Mohamed Bin Salman, viceprimer ministre a m茅s, d鈥檜n pa铆s que va adquirir el programari israeli脿 el novembre de 2017.


La criptografia, influenciada pels interessos dels EUA

El programa Pegasus, oficialment dirigit a 鈥渃ombatre el crim i el terrorisme鈥 i disponible 鈥渘om茅s鈥 per a governs, s鈥檃profita de febleses de seguretat per a hackejar dispositius i tel猫fons m貌bils. Aix貌 inclou el monitoratge i geolocalitzaci贸 de trucades en temps real; la recopilaci贸 de correus electr貌nics, contactes, noms d鈥檜suari, contrasenyes, notes i fotografies, v铆deos i enregistraments de so; publicacions en xarxes socials; registres de trucades i fins i tot missatges en aplicacions de missatgeria encriptada; aix铆 com activar micr貌fons i c脿meres i enviar arxius a dispositius sense l鈥檃provaci贸 o coneixement dels usuaris. Pegasus pot accedir a tot el contingut de converses en Gmail, Facebook, WhatsApp, Telegram, iMessage, Signal o Skype. Totes les aplicacions. Aix铆 i tot, un dels majors problemes 茅s que no sabem qu猫 茅s l鈥櫭簂tim que Pegasus pot i no pot fer.

L鈥檈ncriptaci贸 E2EE, 脿mpliament adoptada despr茅s de les revelacions d鈥橢dward Snowden en 2013 sobre la xarxa de vigil脿ncia mundial, no 茅s 煤til contra Pegasus, dissenyat per a introduir-se en dispositius iPhone i Android, capa莽 de llegir el programa de descodificaci贸

L鈥檈ncriptaci贸 E2EE, 脿mpliament adoptada despr茅s de les revelacions d鈥橢dward Snowden en 2013 sobre la xarxa de vigil脿ncia mundial, no 茅s 煤til contra Pegasus, dissenyat per a introduir-se en dispositius iPhone i Android, capa莽 de llegir el programa de descodificaci贸. 鈥淟a complexitat i la mala qualitat de la tecnologia de comunicacions actual significa que la criptografia i la privacitat s贸n una estafa, un truc de m脿rqueting. A qui li importa el superalgorisme de xifratge quan el tel猫fon m貌bil est脿 ple de forats?鈥, va etzibar en Twitter el periodista Yasha Levine, autor del llibre Surveillance Valley: The Secret Military History of the Internet. A m茅s, Levine assegura que Signal va ser creat i finan莽at a trav茅s de Radi Free 脌sia, un subproducte de la CIA la hist貌ria de la qual es remunta a 1951 com una extensi贸 de la seva xarxa mundial de r脿dio de propaganda anticomunista.

La filtraci贸 aquesta setmana d鈥檜na base de dades telef貌nica sobre l鈥櫭簊 de Pegasus contra activistes i periodistes a tot el m贸n indica que clients governamentals de NSO Group els haurien seleccionat per a vigilar i controlar-los. Amnistia Internacional i l鈥檕rganitzaci贸 sense 脿nim de lucre de mitjans de comunicaci贸 Forbidden Stories, amb seu a Par铆s, van ser les primeres a accedir a la llista filtrada, abans de compartir-la amb els mitjans associats al Projecte Pegasus, un consorci d鈥檌nformaci贸. En la llista es troba Ignacio Cembrero, col路laborador del Confidencial, i especialitzat en la cobertura del Magreb. 鈥淓ncara que l鈥檈mpresa [NSO Group] afirma que el seu programari espia nom茅s s鈥檜tilitza en recerques penals i de terrorisme, 茅s evident que la seva tecnologia facilita la comissi贸 d鈥檃busos sistem脿tics i que treu profit de violacions de drets humans generalitzades鈥, sost茅 Agn猫s Callamard, secret脿ria general d鈥橝mnistia Internacional.


La petjada de Pegasus a Catalunya

Encara que no apareix en el llistat que va passar Amnistia Internacional fa un any, la companyia israeliana ja va ser protagonista per l鈥櫭簊 de Pegasus per a espiar periodistes, activistes i pol铆tics a Catalunya.

Una recerca conjunta d鈥El Pa铆s i The Guardian va revelar que Pegasus va ser l鈥檈ina triada per a penetrar, el 2019, a trav茅s de WhatsApp en els tel猫fons de diversos l铆ders independentistes catalans: el llavors president del Parlament catal脿, Roger Torrent, l鈥檈xconseller d鈥橝cci贸 Exterior i regidor de l鈥檃juntament de Barcelona Ernest Maragall 鈥攖ots dos d鈥橢RC鈥 i l鈥檈xdiputada de la CUP exiliada a Su茂ssa Anna Gabriel. A m茅s, segons eldiario.es en la llista d鈥檈spionatges confirmats estaven el llavors conseller de Pol铆tiques Digitals i Administraci贸 P煤blica de la Generalitat, Jordi Puigner贸 (aquells dies en el PDeCAT); el director t猫cnic del Consell per la Rep煤blica (organisme radicat en Waterloo) Sergi Miquel, i l鈥檃ctivista de l鈥橝ssemblea Nacional Catalana i empleat en la Diputaci贸 de Tarragona Jordi Domingo.

Encara que a aquest programa espia nom茅s tenen acc茅s els governs o ag猫ncies d鈥檌ntel路lig猫ncia associades, el govern espanyol va assegurar que mai havien contractat els serveis de NSO Group. No obstant aix貌, un antic empleat de NSO Group s铆 que va assegurar a Motherboard que l鈥橢stat espanyol 茅s client des de l鈥檃ny 2015. Per part seva, P煤blico va assenyalar que, en el marc de l鈥檃nomenada Operaci贸 Catalunya, sota instruccions directes del llavors ministre de l鈥橧nterior Jorge Fern谩ndez D铆az, l鈥檃parell estatal va usar un programa similar, de l鈥檈mpresa Rayzone Group -vinculada a NSO Group- per a espiar als pol铆tics sobiranistes catalans.

Investigadors de ciberseguretat de Microsoft i el Citizen Lab sostenen, en un informe presentat al juliol d鈥檈nguany, que el programari espia d鈥檜na altra empresa israeliana, Candiru, ha estat utilitzat per a infectar els ordinadors i tel猫fons de pol铆tics, activistes de drets humans, periodistes, advocats, acad猫mics i dissidents pol铆tics

A m茅s, investigadors de ciberseguretat de Microsoft i el Citizen Lab sostenen, en un informe presentat al juliol d鈥檈nguany, que el programari espia d鈥檜na altra empresa israeliana, Candiru, ha estat utilitzat per a infectar els ordinadors i tel猫fons de pol铆tics, activistes de drets humans, periodistes, advocats, acad猫mics i dissidents pol铆tics a trav茅s de phishing en dominis falsos disfressats d鈥橝mnistia Internacional o del moviment Black Lives Matter. Com NSO, Candiru t茅 el seu origen en la Unitat 8200, la unitat militar d鈥檌ntel路lig猫ncia de les Forces de Defensa d鈥橧srael. Entre les persones espiades amb Candiru, empresa de Tel-Aviv dedicada a vendre programes espia a governs, estaria Carles Puigdemont.

Aquestes empreses insisteixen que la seva tecnologia 茅s fonamental en la batalla contra el crim i que els seus productes salven vides. Per貌 el seu 猫xit ha portat al que Ilya Lozovsky, editor del consorci period铆stic OCCRP, anomena una 鈥渄emocratitzaci贸鈥 de l鈥檃cc茅s a programari espia sofisticat. Si abans estava disponible solo per als pocs serveis d鈥檌ntel路lig猫ncia d鈥檈lit, ara pot ser comprat per tots els governs del m贸n.

Molts dels abusos, infiltracions, vigil脿ncies i espionatges relacionats amb aquestes tecnologies a persones i grups que q眉estionen l鈥檕rdre social establert no haguessin estat possibles sense el suport d鈥檈mpreses de capital d鈥檌nversi贸 i recursos com Francisco Partners, fortament influenciada pels interessos geopol铆tics de la intel路lig猫ncia dels Estats Units. Paradigm脿tic 茅s el cas de David Zolet. Segons Forensic News, Zolet va treballar amb els principals funcionaris de l鈥檃dministraci贸 de Donald Trump en una xarxa nacional encriptada mentre era un dels dos directors de l鈥檈mpresa Westbridge Technologies, la sucursal estatunidenca de NSO Group. Els Estats Units i Israel, de l鈥檃lian莽a a la simbiosi.

*Article publicat originalment a 鈥El Salto
Autor font: Directa.cat