Setembre 29, 2021
Per Nord-Estl Libertari
392 vistes


El Pla de l’Estany, 煤nica comarca de la Regi贸 sanit脿ria de Girona gaireb茅 lliure de la covid-19 

Els principals indicadors a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona segueixen estancats per貌 la transmissi贸 del virus puja 

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Sant Joan les Fonts (951), Llagostera (365), Santa Coloma de Farners (348), Olot (339), Campdev脿nol (291), Palafrugell (226), Calonge i Sant Antoni (174), Puigcerd脿 (158), Castell-Platja d’Aro (119), Riudarenes (118), Vilablareix (111),  Lloret de Mar (104), Girona (103) i Sarri脿 de Ter (100) 

L’esperan莽a de vida pateix la major caiguda mundial des de l’any 1945 

El Regne d’Espanya 茅s el cinqu猫 Estat que es veu m茅s afectat entre els 29 que han estat analitzats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, la Garrotxa, comtat de Besal煤) 29/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que amb la cinquena onada de covid-19 pr脿cticament al final, les xifres epidemiol貌giques s贸n generalment m茅s estables. Tot i aix铆, hi ha alguns punts que destaquen per augments destacats, com ara la Garrotxa i el Ripoll猫s, i d’altres que contr脿riament ja gaireb茅 estan lliures de covid-19. Aquest 茅s el cas del Pla de l’Estany, on la xifra de nous positius setmanals ha assolit el seu nivell m茅s baix des de finals de maig amb la detecci贸 de nom茅s quatre casos en una setmana. D’aquesta manera, 茅s l’煤nica comarca de la Regi贸 Sanitaria de Girona (inclou set comarques de la demarcaci贸 de Girona: Alt Empord脿, Baix Empord脿, Garrotxa, Giron猫s, Pla de l’Estany, Ripoll猫s i Selva, i tamb茅 agrupa alguns municipis del Maresme: Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebri脿 de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera) que gaireb茅 est脿 lliure del virus i se situa entre les deu comarques catalanes amb la dada m茅s baixa. D’altra banda, 茅s la cinquena comarca catalana amb el risc de rebrot m茅s baix, amb nom茅s quinze punts, i la quarta que t茅 la transmissi贸 del virus tamb茅 m茅s redu茂da. Per altra banda, nom茅s un 1,18% de les darreres proves PCR fetes han donat positiu. Finalment, cal destacar que els pocs casos positius que hi ha tamb茅 corresponen a joves, com a la resta del Principat de Catalunya, ja que la mitjana d’edat dels casos 茅s de 34 anys. A l’altra cara de la moneda hi ha comarques com la Garrotxa i el Ripoll猫s, que encara mantenen el risc de rebrot alt i aix貌 fa pujar l’铆ndex a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, que encara es troba per sobre de la mitjana. 

La davallada de les dades epidemiol貌giques s’est脿 produint des de fa setmanes, tal com ha destacat el Departament de la Salut recentment, malgrat que encara hi ha un percentatge de joves determinat sense vacunar. A partir d’ara, per貌, els centres de vacunaci贸 massius tancaran i la campanya es localitzar脿 en punts concrets, sobretot des de l’atenci贸 prim脿ria. 

Puja la transmissi贸 del virus 

Una dada preocupant, per貌, 茅s l’augment de la transmissi贸 del coronavirus (Rt). Aquest indicador avalua la velocitat de propagaci贸 d’una epid猫mia i mesura el nombre mitj脿 de persones infectades per una persona infecciosa. Segons el darrer balan莽, la dada 茅s de 0,96 i ja s’aproxima a 1, m脿xim recomanat per mantenir la pand猫mia sota control. 

De fet, a la majoria de comarques gironines tenen aquest indicador bastant elevat, ja que o b茅 sobrepassa el llindar d’1 en el cas del Ripoll猫s i la Garrotxa, o b茅 s’hi aproxima en la resta. 

Pel que fa a la resta de dades, ahir es van sumar 54 casos, un 17% m茅s que el dia anterior i dues noves defuncions. El total de positius acumulat ja 茅s de 103.861 i el de morts, de 2.268. La pressi贸 assistencial segueix a la baixa i el nombre d’ingressats torna a baixar de la cinquantena, mentre que els cr铆tics se situen en tretze. 

Pel que fa a les vacunacions, ahir es van posar 379 dosis. 

Finalment, la millora epidemiol貌gica es va frenar ahir a Catalunya despr茅s de dies de millora, ja que va repuntar el risc de rebrot, encara moderat i tamb茅 va cr茅ixer la velocitat de propagaci贸 del virus, tot i que es mant茅 per sota d’1. Per altra banda, es va estancar la mortalitat amb una mitjana de cinc morts per covid-19 al dia i va augmentar lleugerament el nombre de pacients a l’UCI. 

Finalment, ahir hi havia 464 persones hospitalitzats pel virus, 22 menys que dilluns, dels quals 170 s贸n a l’UCI. 

L’esperan莽a de vida pateix la major caiguda mundial des de l’any 1945 

La pand猫mia de coronavirus-19 茅s tan excepcional que per trobar paral路lelismes sobre el seu impacte demogr脿fic cal remuntar-se a la Segona Guerra Mundial. Des de llavors, no hi havia hagut en el m贸n desenvolupat una caiguda tan pronunciada en l’esperan莽a de vida com la succe茂da l’any passat, segons un estudi dut a terme per la Universitat d’Oxford i publicat ahir a la revista acad猫mica International Journal of Epidemiology

El treball, que analitza les xifres oficials de morts a 29 Estats (gaireb茅 la majoria d’Europa, dels Estats Units d’Am猫rica i de Xile, per ser els que tenen dades m茅s fiables i actualitzades), conclou que en 27 d’aquests territoris es va revertir la tend猫ncia experimentada per tots ells en els anys previs a l’arribada del coronavirus-19, que ja ha provocat almenys cinc milions de morts a tot el m贸n. A 22 Estats desenvolupats, entre ells el Regne d’Espanya, un dels m茅s afectats pel covid-19, la caiguda en l’esperan莽a de vida entre 2019 i 2020 va ser de m茅s de sis mesos. 

Jos茅 Manuel Aburto, investigador de la Universitat d’Oxford i coautor de l’estudi, es confessa 芦sorpr猫s禄 davant un descens d’aquesta magnitud. 芦脡s clar que despr茅s d’un any de pand猫mia s’esperava que l’esperan莽a de vida disminu铆s –explica–. El que no esper脿vem s贸n tres resultats que mostra el nostre treball. El primer 茅s observar caigudes tan grans, com ara les dels EUA. El segon 茅s la variaci贸 i heterogene茂tat de l’impacte que hi ha entre Estats. Tens Estats molt intensament afectats, com els EUA i el Regne d’Espanya, i despr茅s tens els Estats escandinaus, amb excepci贸 de Su猫cia, en els quals amb prou feines hi va haver descensos en l’esperan莽a de vida. I el tercer resultat 茅s que les caigudes van ser molt m茅s grans en els homes禄. 

Els homes, m茅s afectats 

L’esperan莽a de vida d’ells es va escur莽ar m茅s d’un any en 15 Estats, reflecteix l’estudi. Les d’elles, en 11 Estats. Segons els experts en salut p煤blica, el contrast est脿 relacionat amb la biologia i la gen猫tica perqu猫 les dones s贸n m茅s longeves, per貌 tamb茅 amb les conductes de tots dos sexes. Contrauen el coronavirus-19 de manera similar, per貌 la malaltia dels homes sol ser m茅s severa a curt termini, mentre que entre les dones tendeix a haver-hi m茅s casos de covid-19 persistent. 

El Regne d’Espanya 茅s el cinqu猫 Estat en qu猫 aquest c脿lcul demogr脿fic ha disminu茂t m茅s, explica Aburto, amb retallades respecte el 2019 de prop d’un any i mig en ambd贸s sexes. 

Aqu铆 es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Sant Joan les Fonts (951), Llagostera (365), Santa Coloma de Farners (348), Olot (339), Campdev脿nol (291), Palafrugell (226), Calonge i Sant Antoni (174), Puigcerd脿 (158), Castell-Platja d’Aro (119), Riudarenes (118), Vilablareix (111),  Lloret de Mar (104), Girona (103) i Sarri脿 de Ter (100).  

Tamb茅 amb risc, entre altres, Roses (97), Ripoll (87), Salt (84), Figueres (75). Verges (74), la Bisbal d’Empord脿 (72), Tossa de Mar (46), Celr脿 (66), l’Escala i Emp煤ries (37), Castell贸 d’Emp煤ries (27), Mont-ras (26), Sant Feliu de Gu铆xols (24), Torroella de Montgr铆 i l’Estartit (23), Ma莽anet de la Selva (22), Palam贸s i Vila-rom脿 (20), Besal煤 (18), Banyoles (16), Blanes (15), Porqueres (13), Vidreres (13), Sant Pere Pescador (14) i Arb煤cies (7).  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com