Juliol 5, 2022
Per Direta
242 vistes

Un, dos i fins a quatre macrofestivals han escollit els terrenys del Programa d鈥橝ctuaci贸 Integrada (PAI) Sector 17-Marenys 2A, a la platja de Tavernes de la Valldigna (la Safor), com a escenari per a la seua celebraci贸. S贸n l鈥Octopus Festival, el Zevra Festival, l鈥橧boga Summer Festival i el Mediterr谩nea Festival. El primer ja ha estat cancel路lat, segons els seus promotors, per motius econ貌mics; i el segon ha decidit canviar d鈥檜bicaci贸 per la 鈥渕anca d鈥檈spai鈥. Els dos restants encara hi estan programats i pretenen reunir milers de persones: l鈥橧boga, que va acollir 20.000 assistents en l鈥櫭簂tima edici贸, est脿 previst per als dies 27, 28, 29 i 30 de juliol; i el Mediterr谩nea, que va rebre 30.000 visitants, se celebrar脿 el 19 i 20 d鈥檃gost. L鈥橝juntament de Tavernes ha donat el vistiplau i les entrades ja estan a la venda, tot i que la legislaci贸 ambiental i la pressi贸 de col路lectius ve茂nals i ecologistes amenacen de cancel路lar-los. Els motius: les afeccions al Lloc d鈥橧nter猫s Comunitari (LIC) de les Dunes de la Safor, protegides per la Xarxa Natura 2000 i situades a escassos metres del recinte de concerts; i l鈥檌ncompliment de dos plans de protecci贸 auton貌mics, segons afirma la Direcci贸 General de Pol铆tica Territorial i Paisatge de la Generalitat Valenciana.

La ubicaci贸 escollida per les empreses promotores 鈥擨boga Experiencie SL i Mediterr谩nea Festival SL鈥 s贸n uns terrenys privats que formen part del PAI Marenys de Tavernes. Es tracta d鈥檜na zona de camps de cultiu 鈥攎olts d鈥檈lls abandonats鈥 separada de la mar pel cord贸 de dunes. En aquesta superf铆cie, de 515.080,44 metres quadrats i en l鈥檃ctualitat en mans de particulars i entitats banc脿ries representades per la Sareb, la urbanitzadora Cavilga SA tenia previst al莽ar fins a 2.576 habitatges, dotacions esportives i hoteleres i un passeig mar铆tim en primera l铆nia de platja. Una actuaci贸 que hui dia, i despr茅s de l鈥檈sclat de la bombolla immobili脿ria, continua sense executar-se, condicionada a l鈥檈ncara inexistent construcci贸 d鈥檜na nova depuradora d鈥檃ig眉es residuals per part del Govern valenci脿.

鈥淟es dunes i els corriols estan protegits i es podrien veure afectats amb aquests festivals. Encara que el recinte no s鈥檜bique damunt les dunes, la gent obrir脿 camins i circular脿 lliurement per la platja. 脡s una barbaritat鈥, adverteix Joan Sala, membre d鈥橝cci贸 Ecologista-Agr贸

L鈥檃nunci de l鈥橭ctopus, el primer festival que es va plantejar, a 150 metres de les dunes i amb una capacitat per a 15.000 persones i zona d鈥檃campada, ja va fer saltar les alarmes en 2020. Des de llavors, s鈥檋a desencadenat una forta oposici贸 ecologista, protagonitzada pels col路lectius Per una Vall Digna, Acci贸 Ecologista-Agr贸 i No a l鈥橭ctopus. No estan en contra de la celebraci贸 dels festivals, sin贸 de la seua ubicaci贸. 鈥淟es dunes de la Safor estan protegides i juguen un paper clau en la lluita contra l鈥檈rosi贸 de les platges durant forts temporals i contra el canvi clim脿tic, per tant, no ens podem permetre la seua destrucci贸鈥, argumenten des de la plataforma Per una Vall Digna. De fet, la de Tavernes 茅s una de les platges valencianes m茅s afectades per la regressi贸. 脡s per aix貌 que, de manera paral路lela a la celebraci贸 dels festivals i a la urbanitzaci贸 de la costa, l鈥橝juntament ha impulsat un projecte per frenar el proc茅s erosiu, aix铆 com l鈥檈laboraci贸 d鈥檜n informe sobre aquesta mat猫ria, que tampoc ha estat exempt de pol猫mica. L鈥檈ncarregat de desenvolupar-lo 茅s Vicent Esteban Chapapr铆a, el catedr脿tic de Costes i Ports de la Universitat Polit猫cnica de Val猫ncia (UPV) que va dirigir l鈥檌nforme que conclou que l鈥檃mpliaci贸 del port de Val猫ncia no suposar脿 cap impacte mediambiental sobre les platges.

L鈥櫭爎ea protegida, d鈥檜nes 70 hect脿rees riques en endemismes (esp猫cies aut貌ctones), alberga tots els cordons dunars encara existents a la comarca de la Safor. Est脿 formada per dunes fixes, embrion脿ries, amb gespa i vegetaci贸, i dunes m貌bils, que s贸n la llar de flora i fauna pr貌pies dels h脿bitats litorals, com el corriol camanegre. Aquesta au 鈥攅n perill d鈥檈xtinci贸 a causa de l鈥檈rosi贸 del litoral, els forts temporals o la pressi贸 urban铆stica鈥 nia entre els mesos d鈥檃bril i agost a les zones dunars de les platges, un per铆ode que coincideix amb la celebraci贸 dels esdeveniments musicals. 鈥淟es dunes i els corriols estan protegits i es podrien veure afectats amb aquests festivals. Encara que el recinte no s鈥檜bique damunt les dunes, la gent obrir脿 camins i circular脿 lliurement per la platja. 脡s una barbaritat鈥, adverteix Joan Sala, membre d鈥橝cci贸 Ecologista-Agr贸, organitzaci贸 que no descarta interposar una den煤ncia davant la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme 鈥渟i els festivals tiren endavant鈥. En canvi, des de la Conselleria de Medi Ambient, en mans de Mireia Moll脿 (Comprom铆s); i la regidoria d鈥橴rbanisme de l鈥橝juntament de Tavernes, encap莽alada per Josep Ll脿cer (Comprom铆s); consideren que no existeix cap risc, ja que el recinte s鈥檜bicar脿 a 鈥渦ns 300 metres鈥 de les dunes i, per tant, 鈥渘o cap l鈥檈laboraci贸 de cap informe al respecte鈥, sentencia la Conselleria. Aix铆 mateix, el regidor afirma que els promotors van aportar un estudi i van consultar a la Conselleria per 鈥渏ustificar que no hi hauria cap afecci贸 a la flora i la fauna de la zona鈥. Tot i aix貌, l鈥橧boga ha anunciat en premsa que ha contractat un dispositiu de seguretat per vigilar les dunes.


La normativa auton貌mica els q眉estiona

A les afeccions a la zona dunar, se suma el possible incompliment del Pativel, el pla aprovat per la Generalitat Valenciana en 2018 per tal de protegir de la rajola fins a 7.500 hect脿rees de la primera l铆nia de costa. Segons la resposta de la Direcci贸 General de Pol铆tica Territorial, en mans de Rosa Pardo (Comprom铆s) a un escrit d鈥橝cci贸 Ecologista-Agr贸 i Per una Vall Digna, la celebraci贸 dels festivals en el sector Marenys 2 de Tavernes 茅s incompatible amb la normativa auton貌mica.

Els festivals s鈥檜bicarien a una zona pr貌xima a les dunes de la Safor, protegides per la Xarxa Natura 2000 |Arxiu

El text, al qual ha tingut acc茅s la Directa, assenyala que la zona on estan prevists els esdeveniments ocupa part de l鈥檈spai que protegeix el Pativel. Com quan va entrar en vigor aquest pla, ja s鈥檋avia aprovat el PAI Marenys, la mateixa legislaci贸 permet urbanitzar la zona per estalviar a l鈥橝juntament el pagament d鈥檌ndemnitzacions a les promotores, per貌 aquesta seria 鈥渓鈥櫭簄ica actuaci贸 permesa鈥, assegura la directora de Pol铆tica Territorial. I afegeix: 鈥淓n cas de no executar les obres d鈥檜rbanitzaci贸 en els termes prescrits 鈥攃inc anys des de la instal路laci贸 de la depuradora鈥, el s貌l adquirir脿 la condici贸 de s貌l no urbanitzable de protecci贸 litoral鈥. El regidor d鈥橴rbanisme, per貌, ent茅n que es tracta d鈥檜n s貌l urbanitzable i, per tant, 鈥渢ots els usos estarien permesos鈥. 鈥淓n tot cas 鈥攊nsisteix鈥 els festivals de m煤sica s贸n esdeveniments temporals, alguns dels quals fa anys que se celebren鈥.

Segons la resposta de la Direcci贸 General de Pol铆tica Territorial, en mans de Rosa Pardo (Comprom铆s), a un escrit d鈥橝cci贸 Ecologista-Agr贸 i Per una Vall Digna, la celebraci贸 dels festivals en el sector Marenys 2 de Tavernes 茅s incompatible amb la normativa auton貌mica

L鈥檈scrit de la Direcci贸 General de Pol铆tica Territorial tamb茅 subratlla que els terrenys on es pret茅n ubicar el recinte de concerts tenen una 鈥減erillositat d鈥檌nundaci贸 de nivell 5鈥, d鈥檃cord amb el Pla d鈥橝cci贸 Territorial sobre prevenci贸 del Risc d鈥橧nundaci贸 en la Comunitat Valenciana (Patricova). Aquest 鈥減rohibeix amb car脿cter general les activitats que suposen una elevada concentraci贸 de persones, com seria el cas dels festivals de m煤sica descrits鈥, matisa Rosa Pardo. Amb la resposta de Pol铆tica Territorial a la m脿, els col路lectius ecologistes no entenen el perqu猫 l鈥橝juntament de Tavernes persisteix a donar suport a les empreses promotores. 鈥淯na vegada s鈥檋aja com猫s la il路legalitat, la responsabilitat d鈥檃frontar les multes recaur脿 sobre les arques p煤bliques鈥, adverteixen a trav茅s d鈥檜n comunicat.

Malgrat les consideracions de Pol铆tica Territorial i de les entitats ecologistes, fa mesos que les m脿quines treballen per adequar els terrenys i instal路lar el recinte i la zona d鈥檃campada amb la conformitat de l鈥橝juntament. Segons manifesten des de Per una Vall Digna, moltes de les actuacions s鈥檋an dut a terme sense el perm铆s de les persones propiet脿ries del s貌l i han ocasionat 鈥渄anys a camps, camins, marges i s茅quies鈥, per la qual cosa, s鈥檋an interposat diverses den煤ncies.

Per a les ecologistes, la persist猫ncia de l鈥橝juntament respon a una finalitat 鈥渕olt clara鈥: 鈥淓l condicionament d鈥檜n recinte que aculla macrofestivals en qu猫 la platja siga l鈥檃tractiu principal鈥. De fet, 鈥渁lguns festivals ja estan anunciant DJ i activitats fora del recinte, en la platja, quan aix貌 estaria totalment prohibit鈥, reblen. 鈥淣o ens agradaria que d鈥檃c铆 a quaranta anys tingu茅rem la certesa que el govern que hi ha ara va ser el que va obrir la veda a la degradaci贸 de l鈥檈cosistema dunar de Tavernes de la Valldigna. Per tant, per una vegada, avancem-nos al desastre鈥, exigeixen.
Autor font: Directa.cat