Desembre 6, 2021
Per Nord-Estl Libertari
264 vistes


Els exiliats banyolins que foren víctimes del nazisme seran recordats a la seva ciutat 

Els quatre exiliats que caigueren en mans dels nazis són Joaquim Batlle, Antoni Oliva, Josep Solé i Gumersindo Dilmé 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú) 06/12/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que l’Ajuntament de Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú) tindrà un record permanent per als quatre exiliats banyolins de 1939 que van estar internats en camps de concentració nazis. La iniciativa es plasmarà en quatre plaques Stolperstein (unes llambordes artístiques amb el nom i unes dades de la víctima), un projecte d’abast mundial al qual el Consistori ha decidit adherir-se. 

Els quatre exiliats que caigueren en mans dels nazis són Joaquim Batlle, Antoni Oliva, Josep Solé i Gumersindo Dilmé. Els tres primers van perdre la vida als camps nazis (a Ternberg i Gusen), mentre que Dilmé va sobreviure al seu internament a Dachau i va morir a Tolosa de Llenguadoc. 

No s’ha concretat una data per a la seva instal·lació i tampoc s’ha decidit la ubicació de les plaques, que tant podria ser en un espai públic de manera conjunta o a l’entrada de les cases on van viure. Aquesta darrera opció és la que preferiria el Consistori, explica el regidor de Cultura, Miquel Cuenca. 

La decisió municipal –presa per unanimitat en el darrer ple– ara es passarà al Memorial Democràtic, que és l’organisme de la Generalitat de Catalunya que es cuida de trametre-ho a l’entitat que lidera el projecte. En qualsevol cas –ha afegit Cuenca– encara es tardarà força temps a tenir-ho enllestit.  

El record a Batlle, Oliva, Solé i Dilmé s’emmarca en el projecte de Memòria Històrica que des del 2015 està desplegant l’àrea de Benestar Social del Consistori en els centres de Secundària de la ciutat. Està previst que al curs vinent, els protagonistes de les stolpersteine de Banyoles esdevinguin un tema per a treballs de recerca de l’alumnat. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com