Juliol 26, 2022
Per Nord-Estl Libertari
239 vistes

Els boscos de les comarques gironines, els m茅s sensibles a la sequera de tot el Principat de Catalunya 

Les zones m茅s afectades, com la Garrotxa, s贸n les menys habituades a patir manca de pluges 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Olot (la Garrotxa, comtat de Besal煤) 26/07/2022.- Llegim al Diari de Girona que els boscos de les comarques gironines s贸n els m茅s sensibles a la sequera de tot el Principat de Catalunya, segons apunta el Mapa de Vulnerabilitat dels Boscos. A m茅s a m茅s, tal com indica aquesta eina creada per l’equip cient铆fic CREAF, la Garrotxa 茅s la comarca catalana m茅s sensible, amb fins a un 50% dels boscos en situaci贸 de vulnerabilitat alta, seguida pel Ripoll猫s, l’Alt Empord脿 i la Selva. Aix貌 passa, asseguren, perqu猫 les masses forestals m茅s afectades per un episodi greu de sequera s贸n aquelles en qu猫 els arbres han crescut en condicions clim脿tiques m茅s favorables i estan menys adaptats a la sequera. 

Segons aquest centre de recerca p煤blic dedicat a l’ecologia terrestre i a l’an脿lisi del territori, 芦la situaci贸 no millorar脿 si no plou de manera abundant a les zones afectades per la sequera禄. De fet, l’onada de calor s’ha combinat amb el juny m茅s c脿lid des del 2003 segons el Servei Meteorol貌gic catal脿, i, en la 芦immensa majoria del territori禄, declaren, ha plogut menys de la meitat de l’habitual en aquesta 猫poca de l’any. 

Amb tot, l’equip del CREAF anima a la ciutadania a participar del projecte 芦Alerta Forestal禄. 芦Aquesta plataforma permet notificar a trav茅s d’una aplicaci贸 m貌bil i una p脿gina web fotografies dels paisatges naturals afectats per la sequera禄, detallen en un comunicat. 

A m茅s, aquestes dades expliquen que es complementaran amb les del DEBOSCAT, un projecte impulsat pel Departament d’Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural de la Generalitat, que dur脿 a terme al setembre el seguiment de l’estat dels boscos a tot el Principat de Catalunya i recollir脿 les dades aportades pel cos d’Agents Rurals que col路labora en aquest exhaustiu control. Aix铆, segons els cient铆fics, la participaci贸 ciutadana pot ser 芦clau禄 per seguir els efectes de la sequera en temps real. 

La sequera est脿 afectant el creixement dels arbres, la capacitat d’emmagatzemar carboni i l’estat de salut en general. Per aix貌, ara m茅s que mai, 茅s important que la gent participi a Alerta Forestal i ens ajudi a tenir un bon seguiment de l’estat de salut dels boscos catalans i un registre exhaustiu de les zones afectades per alguna de les cinc alertes disponibles al projecte, entre elles, la sequera禄, va explicar Mireia Banqu茅, t猫cnica de recerca del CREAF i coordinadora d’Alerta Forestal

Un impacte desigual 

Tot i que les altes temperatures i la manca de pluges s’estiguin donant a gaireb茅 tot el Principat de Catalunya, l’impacte de la sequera no ser脿 necess脿riament uniforme. Un bosc ser脿 m茅s o menys resistent segons les condicions clim脿tiques que hagi hagut de suportar al llarg de la vida. En aquest sentit, expliquen que esdev茅 especialment rellevant l’anomalia de la precipitaci贸, que indica la difer猫ncia entre la precipitaci贸 actual i el valor mitj脿 hist貌ric per a aquesta 猫poca de l’any. 

Fins ara, les zones on veiem m茅s deca茂ment 茅s on hi ha m茅s anomalia, 茅s a dir, on normalment plou molt i algun any en concret plou poc. Per exemple, el 2016, un any especialment sec, vam veure que el 72% de les hect脿rees de nova afectaci贸 per sequera que registrem a DEBOSCAT es donaven a zones on havia plogut entre un 0 i un 50% respecte a la mitjana clim脿tica禄, va afirmar Banqu茅. I va afegir: 芦Les anomalies de l’estiu no s贸n determinants per si mateixes, per貌 s铆 que s贸n un factor important que cal tenir en compte禄. 

A m茅s, apunten que hi haur脿 una afectaci贸 diferent segons l’estructura i la composici贸 del bosc, ja que els boscos m茅s densos estan m茅s estressats perqu猫 l’aigua disponible s’ha de repartir entre m茅s arbres. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com