Desembre 4, 2020
Per Direta
346 vistes

El col路lectiu Servei de Bombers Forestals en Frau de Llei s鈥檈st脿 organitzant per denunciar la situaci贸 de frau de llei en qu猫 es troba una bona part de les treballadores. Segons dades facilitades pel sindicat CGT, dels aproximadament 850 efectius que treballen en les diferents 脿rees, entorn de 300 estan en situaci贸 de frau de llei, ja que, encara que compleixen els requisits que estableixen els seus convenis i l鈥橢statut dels Treballadors per a aconseguir un contracte fix, continuen concatenant contractes temporals. Davant aquesta situaci贸 i els incompliments dels acords per part de la Generalitat Valenciana, les treballadores estan portant a judici les dues empreses p煤bliques dependents de la Generalitat responsables de la contractaci贸 fraudulenta, amb l鈥檕bjectiu de posar fi a la situaci贸 d鈥檌nestabilitat laboral que comporta.

鈥淟鈥檃dministraci贸 ens t茅 en una situaci贸 de precarietat molt gran. Hi ha companys que estan enlla莽ant contractes temporals d鈥檕bra i servei des de l鈥檃ny 2013鈥, denuncia Miquel 脌ngel F茅rriz, portaveu del col路lectiu. 鈥淪i una empresa privada t茅 l鈥檕bligaci贸 de fer indefinides les persones que compleixen certs requisits, l鈥檃dministraci贸 p煤blica hauria de donar exemple i fer el mateix鈥, exigeix. El col路lectiu demana a la Generalitat i, concretament, a la Conselleria de Just铆cia, que trobe una soluci贸. 鈥淣o podem permetre que se seguisca mantenint una situaci贸 d鈥檌ncertesa i precarietat per a una gran part del col路lectiu鈥, conclouen a trav茅s d鈥檜n comunicat.

J煤lia Prats va comen莽ar l鈥檃ny 2006, i en 2017 va superar les proves per a accedir a una pla莽a fixa. No obstant aix貌, signa contractes d鈥檕bra i servei cada tres mesos, de manera que no t茅 la pla莽a assegurada

F茅rriz va comen莽ar a treballar com a bomber forestal en 2009. L鈥檃ny 2017 va superar les proves per a obtenir una pla莽a fixa i, des d鈥檃leshores, treballa a Sant Mateu, a la comarca del Baix Maestrat, com a subcap de la unitat. 鈥淛o faig el mateix treball que els indefinits, per貌, en canvi, el meu contracte 茅s temporal i puc perdre el treball鈥, explica F茅rriz, qui ja ha denunciat la seua situaci贸 per via judicial i t茅 previst el judici en febrer de 2021, despr茅s d鈥檋aver-se ajornat dues vegades. El cas de J煤lia Prats 鈥搎ui prefereix utilitzar un nom fictici鈥 茅s molt similar. 脡s bombera forestal de la unitat de l鈥橭rxa, a la comarca del Comtat. Va comen莽ar l鈥檃ny 2006, i en 2017 va superar les proves per a accedir a una pla莽a fixa. No obstant aix貌, signa contractes d鈥檕bra i servei cada tres mesos, de manera que no t茅 la pla莽a assegurada. Prats va denunciar la seua situaci贸 i t茅 el judici en novembre de 2021, per貌 l鈥檈xperi猫ncia d鈥檃ltres casos li genera incertesa. 鈥淎 vegades, d鈥檜na mateixa den煤ncia, segons l鈥檃ny i segons el jutge, ha eixit una sent猫ncia o una altra鈥, recorda. Aix铆 mateix, lamenta la situaci贸 de la resta de companyes: 鈥淎lguns duen en aquesta situaci贸 deu anys. 脡s una angoixa per a tots. La gent est脿 prou frustrada鈥.

脡s destacable el cas dels cossos de bombers de les Unitats de Refor莽, les quals treballen sis mesos a l鈥檃ny, durant el per铆ode en qu猫 hi ha m茅s incendis. Dels aproximadament 180 efectius d鈥檃questa 脿rea, m茅s de la meitat es troben en situaci贸 fraudulenta, enlla莽ant contractes temporals durant anys. Reclamen que se鈥檒s aplique el seu conveni i se鈥檒s considere treballadors fixos discontinus per tal d鈥檃conseguir una estabilitat en el seu treball. Per les seues caracter铆stiques, 鈥溍﹕ un sector que ja 茅s prou inestable, i amb aquesta situaci贸 encara m茅s鈥, lamenta Pablo Garc铆a, secretari general de la secci贸 sindical de CGT del servei de Bombers Forestals del Pa铆s Valenci脿.

Els Bombers Forestals del Pa铆s Valenci脿 es manifestaren contra la contractaci贸 fraudulenta en 2018 |Ester Fayos

Des del col路lectiu, estan duent a terme diverses accions per a fer front a aquesta situaci贸, com ara contractar advocades per a assessorar-los judicialment, contactar amb sindicats, recollir signatures鈥 鈥淓l nostre objectiu 茅s denunciar la situaci贸 en qu猫 estem, unir tot el servei i insistir a pol铆tics i sindicats, perqu猫 veiem passar el temps i a莽貌 no canvia鈥, explica F茅rriz. Aix铆 mateix, considera que una possible soluci贸 pol铆tica seria la que s鈥檈st脿 duent a terme a Catalunya, amb una proposici贸 de llei per a l鈥檈stabilitzaci贸 del sector p煤blic, proposada per la CUP el passat juliol. 鈥淪i l鈥檃dministraci贸 t茅 voluntat, pot fer-ho, per貌 sembla que de moment no en t茅鈥, opina. 鈥淚 si la situaci贸 no canvia, tornarem a mobilitzar-nos i lluitarem contra la precarietat i pel nostre dret a l鈥檈stabilitzaci贸鈥, conclou.


Quasi una d猫cada de lluita contra la temporalitat

Actualment, el servei de Bombers Forestals del Pa铆s Valenci脿 茅s gestionat per la mercantil p煤blica Societat Valenciana de Gesti贸 Integral dels Serveis d鈥橢merg猫ncies (SGISE), per貌 els contractes fraudulents es remunten a l鈥櫭╬oca de la mercantil espanyola Tragsa, l鈥檃nterior empresa que gestionava el servei i on, des de l鈥檃ny 2016, la Generalitat participa a trav茅s d鈥檃ccions. A partir de 2012, aquesta empresa va deixar de convertir els contractes temporals a indefinits, acollint-se a la reforma laboral de l鈥檈xministre d鈥橦isenda Crist贸bal Montoro, que impedia a les empreses p煤bliques augmentar la seua plantilla fixa. 鈥淎leshores, de manera successiva, ens van comen莽ar a fer signar contractes d鈥檕bra i servei de tres mesos, tot i que la nostra funci贸 茅s estructural i ja hav铆em passat les proves i complert els requisits per a tindre pla莽a fixa鈥, denuncia F茅rriz.

Davant aquesta situaci贸, les treballadores del sector van comen莽ar a mobilitzar-se per a reivindicar la seua estabilitzaci贸, aix铆 com una millora de les condicions laborals. A finals de 2018, aquestes reivindicacions van desembocar en una vaga indefinida que va durar 68 dies, fins que la Generalitat va cedir i es van arribar a certs acords, un dels quals implicava 鈥渃omplir l鈥檃rticle 23 del VI Conveni Col路lectiu, actualment en vigor鈥. Segons aquest article, en el cas de les treballadores de les Unitats d鈥橢merg猫ncia que hagen treballat un m铆nim de 18 mesos consecutius, 鈥渆s procedir脿 a la conversi贸 dels seus contractes de treball en indefinits a temps complet鈥, mentre que les treballadores de les Unitats de Refor莽 鈥渁dquiriran la condici贸 de treballadores amb contracte fix discontinu鈥. Tamb茅 es va acordar un augment d鈥檜n 30% del salari i la creaci贸 d鈥檜na taula de negociacions per al primer conveni col路lectiu del servei de Bombers Forestals, que inclouria les diferents 脿rees del servei i suposaria millores en les condicions laborals. Tanmateix, la Generalitat es va negar a crear un servei 100% p煤blic. En el seu lloc, es va crear SGISE, que substituiria Tragsa en la gesti贸 del servei i s鈥檈ncarregaria de dur a terme els acords.

El col路lectiu Bombers Forestals en Frau de Llei denuncia la falta de materialitzaci贸 dels acords pactats, ja que no s鈥檋a regularitzat la situaci贸 de moltes treballadores, tot i que aquest acord va ser el motiu pel qual es va desconvocar la vaga

El col路lectiu Bombers Forestals en Frau de Llei denuncia la falta de materialitzaci贸 dels acords pactats, ja que no s鈥檋a regularitzat la situaci贸 de moltes treballadores, tot i que aquest acord va ser el motiu pel qual es va desconvocar la vaga i es van aturar les mobilitzacions. 鈥淎mb el canvi d鈥檈mpresa no hem notat cap difer猫ncia. Molt prometre, per貌 estem igual鈥, opina Prats. Aix铆 mateix, encara que s铆 que s鈥檋a aplicat l鈥檃ugment salarial, Prats considera que 鈥渟egueix sense ser un gran sou鈥. 鈥淗em passat de 1.000 a 1.300 euros. A vegades, l鈥檌ncendi es complica i estem arriscant la nostra vida, i el que cobrem 茅s rid铆cul鈥.

Pel que fa al conveni, la SGISE el va presentar l鈥檃bril de 2019 i es va aprovar per unanimitat, per貌 la Generalitat no el va acceptar. Aleshores, es va tornar a iniciar un proc茅s de negociacions. Actualment, hi ha un nou conveni redactat, per貌, segons denuncien des del col路lectiu En Frau de Llei, aquest 鈥渘o assegura l鈥檈stabilitzaci贸 dels treballadors que estem en situaci贸 fraudulenta i tenim dubtes que aquest conveni ens puga perjudicar鈥. Per la seua part, Garc铆a opina que el problema 鈥渘o se solucionar脿 amb el conveni鈥. 鈥淟鈥檃dministraci贸 i el govern s贸n els responsables de la situaci贸 i s贸n els que han d鈥檃ctuar per a solucionar-ho鈥. Despr茅s d鈥檜na votaci贸, la CGT va decidir que no donaria suport al conveni, per tant, avui dia segueixen en per铆ode de negociacions.


Sense m茅s alternativa que la via judicial

Aquesta situaci贸 ha comportat que moltes treballadores porten a judici la contractaci贸 fraudulenta. 鈥淒espr茅s dels acords, des dels sindicats se鈥檔s va tranquil路litzar dient-nos que la situaci贸 aniria canviant a poc a poc. Per貌 ara ja ens han tornat a dir que ho denunciem perqu猫, si no ve de part dels jutges, no faran res鈥, explica F茅rriz. Les treballadores s贸n conscients que els processos judicials es poden allargar durant anys, ja que l鈥檃dministraci贸 pot rec贸rrer la sent猫ncia. 鈥淒鈥檃questa forma, es dilata una situaci贸 inc貌moda per al treballador i, a m茅s, se satura, encara m茅s, el sistema judicial鈥, afegeixen en el comunicat.

A totes aquestes dificultats, se鈥檔 suma una altra. En juliol d鈥檃quest any, el Tribunal Suprem va unificar la doctrina pel que fa al frau de llei i l鈥檃b煤s de la temporalitat per part de les empreses estatals, i va sentenciar que les treballadores contractades il路l铆citament han de ser considerades 鈥渋ndefinides no fixes鈥, de manera que mantindran el lloc de treball fins que s鈥櫭瞓riga una oferta p煤blica d鈥檕cupaci贸 (OPE) que cobrisca la seua pla莽a. Aquesta decisi贸 茅s fruit del judici a un bomber contractat fraudulentament per la mercantil espanyola Aena, en el qual es va sentenciar que el treballador havia de ser indefinit no fix.

Els tribunals de Val猫ncia han aplicat aquest criteri a una quarantena d鈥檈fectius de la SGISE que han denunciat la seua situaci贸, de manera que, si es convoquen oposicions, la seua pla莽a pot eixir a concurs p煤blic

A partir d鈥檃quest fet, els tribunals de Val猫ncia han aplicat aquest criteri a una quarantena d鈥檈fectius de la SGISE que han denunciat la seua situaci贸, de manera que, si es convoquen oposicions, la seua pla莽a pot eixir a concurs p煤blic. 鈥淛o ja vaig passar unes proves, que no me les van regalar, per a obtenir la pla莽a fixa. Fa tres anys que tinc la meua pla莽a, i que em diguen ara que, potser, si hi ha una OPE, m鈥檋e de tornar a presentar鈥 脡s incomprensible鈥, denuncia Prats. Tal com explica Garc铆a, 鈥溍﹕ la manera de traure鈥檒s del frau, per貌 mantenint-los en una situaci贸 d鈥檌nestabilitat鈥. Aix铆 mateix, matisa que el cas del Pa铆s Valenci脿 茅s diferent del d鈥橝ena. 鈥淓n eixe cas, el treballador no havia fet cap prova per a obtenir la pla莽a. Nosaltres s铆 que ho hem fet i complim tots els requisits per a ser fixes indefinides鈥, rebla amb rotunditat.

Per la seua part, la SGISE argumenta que la Generalitat 鈥渘o permet estabilitzar les plantilles de forma col路lectiva, nom茅s es poden consolidar les places a trav茅s d鈥檜na OPE o a trav茅s de sent猫ncies judicials鈥. I afegeix: 鈥淓l comprom铆s de l鈥檈mpresa per estabilitzar la plantilla 茅s ferm, sempre complint amb la legalitat vigent鈥. Garc铆a q眉estiona aquestes declaracions i es pregunta: 鈥淣osaltres ja vam passar per un proc茅s selectiu amb Tragsa per a obtenir la nostra pla莽a. Per qu猫 hem de passar ara per un proc茅s judicial?鈥. La SGISE, per貌, insisteix en el fet que es va realitzar un proc茅s de selecci贸, per貌 no una OPE; una afirmaci贸 que Garc铆a posa en dubte: 鈥淪i consideren que el proc茅s pel qual vam passar no era v脿lid, per qu猫 no van posar cap problema al canvi d鈥檈mpresa i la subrogaci贸 de tot el personal? 脡s incoherent, com a m铆nim鈥, conclou.
Autor font: Directa.cat