Maig 13, 2021
Per Nord-Estl Libertari
141 vistes


Elio Vimini (amb una bena al cap) amb Arturo Zanoni durant la guerra d'Espanya

Elio Vimini (amb una bena al cap) amb Arturo Zanoni durant la guerra d’Espanya

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 13 de maig de 1906 neix a Pesaro (Pesaro i Urbino Marques) l’anarquista i resistent antifeixista Elio Vimini 

Des de Tolosa de Llenguadoc, el setembre de 1936 marx脿 ver la frontera del Pirineu Oriental per a lluitar contra el feixisme i fou milici脿 enrolat en la III Companyia del 芦Batall贸 Garibaldi禄, lluitant al front de Madrid (Cerro Rojo, Casa de Campo i Pozuelo de Alarc贸n) 

Elio Vimini: El 13 de maig de 1906 neix a Pesaro (Pesaro i Urbino Marques) l’anarquista i resistent antifeixista Elio Vimini, tamb茅 conegut com Elio Wimini.  

Va anar a escola fins als 14 anys i despr茅s es guany脿 la vida fent pasta aliment脿ria, ben igual que el seu pare, Augusto Vimini.  

L’agost de 1930 va ser condemnat a sis mesos de pres贸 per 芦ofenses al Duce禄.  

En 1932 pass脿 clandestinament a Occit脿nia i s’establ铆 a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occit脿nia), on treball脿 de pintor en la construcci贸 i freq眉ent脿 els cercles anarquistes.  

La feixista Organizzazione per la Vigilanza e la Repressione dell’Antifascismo (OVRA, Organitzaci贸 per a la Vigil脿ncia i la Repressi贸 de l’Antifeixisme) emet茅 una ordre de busca i cerca al seu nom.  

El 28 de gener de 1934 va ser condemnat pel Tribunal Correccional de Tolosa de Llenguadoc a tres mesos de pres贸 i a 50 francs de multa per 芦cops i ferides禄 durant una vaga obrera.  

El setembre de 1936 marx脿 ver la frontera del Pirineu Oriental per a lluitar contra el feixisme i fou milici脿 enrolat en la III Companyia del 芦Batall贸 Garibaldi禄, lluitant al front de Madrid (Cerro Rojo, Casa de Campo i Pozuelo de Alarc贸n).  

L’1 de desembre de 1936 va ser ferit per metralla a la base del crani a Pozuelo de Alarc贸n (Madrid, Castella la Nova) i pat铆 una trepanaci贸.  

Un cop guarit, pass脿 a la 芦Brigada Garibaldi禄 fins a finals de 1937 que retorn脿 a Occit脿nia.  

S’establ铆 de bell nou a Tolosa de Llenguadoc, a casa dels seus pares, al n煤mero 9 del carrer Cantegril, i continu脿 treballant de pintor de la construcci贸 amb el seu germ脿 Virgilio Vimini.  

El 30 d’agost de 1938, al barri de Sant Simon de Tolosa de Llenguadoc, durant una discussi贸 on exig铆 el pagament d’un deute de 2.600 francs d’unes feines fetes durant set mesos entre 1935 i 1936 al petit empresari de la construcci贸 itali脿 Giacomo Toffoli, dispar脿 contra aquest amb el seu rev貌lver ferint-lo al ventre de mort. Aconsegu铆 fugir del lloc del crim amb motocicleta gr脿cies a l’ajuda del seu amic Dante Mazzaschi, que tamb茅 havia lluitat amb ell a la guerra d’Espanya, per貌 finalment va ser detingut l’endem脿 a Agen (脪lt e Garona, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia). Toffoli, despr茅s d’operat a l’H么tel-Dieu, va morir al cap de cinc dies. Jutjat per aquest fet, l’1 de febrer de 1939 va ser condemnat per l’Audi猫ncia de Tolosa a dos anys de pres贸, a una multa de 25 francs i a 10 anys de prohibici贸 de resid猫ncia.  

Durant la Segona Guerra Mundial interimperialista lluit脿 en la Resist猫ncia fins que el mar莽 de 1942 va ser detingut pels nazis a Par铆s (Illa de Fran莽a). Traslladat a la pres贸 Lafayette de Nantes (Liger-Atlantel, Paeiz de la Leirr, Bretanya), va ser jutjat per un Tribuna Militar alemany en aquesta ciutat, condemnat a 10 anys de treballs for莽ats i deportat cap a Alemanya fins que a finals de mar莽 de 1944 va ser alliberat i retorn脿 a Occit脿nia.  

Elio Vimini va morir el 28 d’octubre de 1986 a Tolosa de Llenguadoc. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com