Octubre 24, 2021
Per Nord-Estl Libertari
231 vistes


Eleuterio Quintanilla Prieto [IISH]

Eleuterio Quintanilla Prieto [IISH]

El 25 d’octubre de 2017 es public脿 que “el 25 d’octubre de 1886 neix a Xix贸n el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francma莽贸 Eleuterio Quintanilla Prieto“, Ara tenim m茅s dades: El 24 d’octubre –el certificat de defunci贸 cita err貌niament el 22 d’octubre– de 1886 neix a Xi贸n (Ast煤ries) el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francma莽贸 Eleuterio Quintanilla Prieto. 

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 24 d’octubre –el certificat de defunci贸 cita err貌niament el 22 d’octubre– de 1886 neix a Xix贸n (Ast煤ries) el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francma莽贸 Eleuterio Quintanilla Prieto 

Al capdavant d’una col貌nia infantil, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 el camp de concentraci贸 de Sant Cebri脿 de Rossell贸, establert pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier, fins que junt amb Juan Zaf贸n Bayo i Eduard Josep Esteve va ser destinat a una de les Companyies de Treballadors Estrangers, prop de la frontera belga i despr茅s al Loire, on rest脿 fins al 1943, temps que va esmer莽ar en escriure Emocionario del destierro, una obra molt emotiva 

Eleuterio Quintanilla Prieto: El 24 d’octubre –el certificat de defunci贸 cita err貌niament el 22 d’octubre– de 1886 neix a Xix贸n (Ast煤ries) el pedagog, anarquista, anarcosindicalista i francma莽贸 Eleuterio Quintanilla Prieto. De fam铆lia obrera i nombrosa, el seu pare es deia Paulino Quintanilla Pozada, conserge del mercat central d’hortalisses, i seva mare, Asunci贸n Prieto Sampedro, treballava en una f脿brica de tabacs.  

Va cursar estudis primaris en una escola gratu茂ta 芦La C脿tedra禄 i des dels 13 anys va fer feina d’aprenent de xocolater amb un patr贸 que el va animar a continuar estudiant, cosa que va fer a l’Ateneu Obrer, on des del 1904 va aprendre diverses lleng眉es (itali脿, franc猫s, angl猫s, esperanto).  

Entre 1904 i 1905 comen莽a a participar en el moviment obrer com a orador a Mieres (Ast煤ries), sempre defensant l’anarquisme social, i va col路laborar en la premsa llibert脿ria de la regi贸 (Tiempos Nuevos). 

La seva companya fou Consuelo Sotura. Eleuterio Quintanilla va morir el 18 de gener de 1966 al seu domicili de Bord猫u (Gironda, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia).  

Actualment, un carrer de la seva ciutat natal porta el seu nom. 

Per llegir la seva biografia

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Eleuterio+Quintanilla+Prieto]. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com