Mar莽 2, 2022
Per Direta
203 vistes

Les conseq眉猫ncies de la guerra d鈥橴cra茂na afecten tots els 脿mbits i tamb茅 tenen efectes directes en la llibertat d鈥檈xpressi贸 i el dret a la informaci贸. La UE va anunciar diumenge un paquet de mesures i sancions contra R煤ssia, entre les quals n鈥檋i havia una d鈥檌n猫dita: prohibir que mitjans com Russia Today (RT) i Sputnik emetin a Europa. Una mesura que fins ara no s鈥檋avia aplicat mai i que pot suposar un precedent perill贸s pel que fa a la censura de mitjans de comunicaci贸.

Per貌 qu猫 implica una mesura com aquesta? Quines conseq眉猫ncies pot tenir la censura d鈥檃quests mitjans? Ho analitzem parlant amb la Federaci贸 Europea de Periodistes.


鈥淟a regulaci贸 dels mitjans de comunicaci贸 no 茅s compet猫ncia de la Uni贸 Europea鈥

En la compareixen莽a de diumenge passat, la presidenta de la Comissi贸 Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar un paquet de mesures de sancions contra R煤ssia, i una d鈥檃questes era in猫dita: prohibir mitjans finan莽ats per R煤ssia, com Russia Today (RT) i Sputnik, descrits com 鈥渓a m脿quina medi脿tica del Kremlin a la UE鈥.

La va justificar com a mesura per 鈥渘o escampar m茅s les seves mentides per justificar la guerra de Putin鈥 i va afirmar que s鈥檈staven 鈥渄esenvolupant eines per prohibir la seva desinformaci贸 t貌xica i nociva a Europa鈥.

Qu猫 implica aplicar una mesura com aquesta? D鈥檈ntrada, el secretari general de la Federaci贸 Europea de Periodistes (European Federeation of Journalists, EFJ), Ricardo Guti茅rrez, adverteix que 鈥渆n primer lloc, cal recordar que la regulaci贸 dels mitjans de comunicaci贸 no 茅s compet猫ncia de la Uni贸 Europea鈥. Considera que 鈥溍﹕ una mesura que no pot prendre鈥 i, per tant, 鈥溍﹕ desinformaci贸鈥 perqu猫 鈥渓a UE no t茅 dret a concedir o retirar llic猫ncies de radiodifusi贸鈥 perqu猫 鈥溍﹕ una compet猫ncia exclusiva dels Estats鈥.


Tancar mitjans: una mesura inefica莽 per combatre la desinformaci贸

Sobre el sentit d鈥檃questa mesura, des de la Federaci贸 Europea de Periodistes (EFJ) consideren que 鈥渆l tancament total d鈥檜n mitj脿 de comunicaci贸 no ens sembla la millor manera de combatre la desinformaci贸 o la propaganda鈥. Guti茅rrez adverteix que 鈥渁quest acte de censura pot tenir un efecte totalment contraproduent pels ciutadans que segueixen els mitjans de comunicaci贸 objecte de la prohibici贸鈥.

A m茅s, apunta que la manera de combatre la desinformaci贸 hauria de ser una altra: 鈥渟empre 茅s millor contrarestar la desinformaci贸 dels mitjans de comunicaci贸 propagandistes o suposadament propagandistes exposant els seus errors o el seu mal periodisme, demostrant la seva falta d鈥檌ndepend猫ncia financera o operativa, destacant la seva lleialtat als interessos governamentals i el seu menyspreu per l鈥檌nter猫s p煤blic鈥.


鈥淓l repte de les democr脿cies 茅s lluitar contra la desinformaci贸 i alhora preservar la llibertat d鈥檈xpressi贸鈥

Per aix貌, des de la Federaci贸 Europea de Periodistes adverteixen que 鈥渓a prohibici贸 d鈥檜n mitj脿 de comunicaci贸 茅s un acte greu, que s鈥檋a de basar en fonaments jur铆dics s貌lids i elements objectius, per evitar l鈥檃rbitrarietat鈥 i insisteixen que 鈥渆l repte de les democr脿cies 茅s lluitar contra la desinformaci贸 i alhora preservar la llibertat d鈥檈xpressi贸鈥. Defensen que 鈥渆l veritable ant铆dot contra la desinformaci贸 no 茅s la prohibici贸 els mitjans de comunicaci贸, sin贸 la promoci贸 d鈥檜n ecosistema medi脿tic vibrant, pluralista, professional i viable, totalment independent dels poders f脿ctics鈥.

Des de la Federaci贸 Europea de Periodistes consideren que 鈥渆l tancament total d鈥檜n mitj脿 de comunicaci贸 no ens sembla la millor manera de combatre la desinformaci贸 o la propaganda鈥

Un altre perill derivat d鈥檃questa decisi贸 茅s la possibilitat de repres脿lies. Des de la FEJ, Ricardo Guti茅rrez adverteix que 鈥渆l risc d鈥檜na pol铆tica de censura 茅s tamb茅 el de probables repres脿lies, com hem vist amb la prohibici贸 de DW a R煤ssia en resposta a la prohibici贸 de RT a Alemanya鈥 i aix貌 implica 鈥渓鈥檈mpobriment del pluralisme medi脿tic a R煤ssia i Alemanya鈥. A m茅s, lamenta que al final 茅s la ciutadania qui 鈥減erd el dret a l鈥檃cc茅s a la informaci贸鈥.


Twitter etiqueta comptes personals

L鈥檈ndem脿 que la UE anunci茅s aquesta mesura, Twitter ahir dilluns va comen莽ar a aplicar una acci贸 que va m茅s enll脿 dels mitjans: etiquetar periodistes que treballen en mitjans com RT i Sputnik com a 鈥渁filiats al govern rus鈥, i indicant-ho als seus perfils. Un etiquetatge no nom茅s als mitjans, com ja s鈥檋avia comen莽at a fer, sin贸 que es va estendre a comptes personals de periodistes que, a m茅s, treballen per m茅s mitjans. Aix铆 ho denunciava una de les afectades, la periodista Esther Y谩帽ez:


Vetos de RT i Sputnik a Facebook, Instagram i Youtube

M茅s derivades de la mesura anunciada per la Uni贸 Europea, Meta va confirmar ahir que prohibiria l鈥檃cc茅s a RT i Sputnik a les seves xarxes socials, que inclouen Facebook, Instagram i Whatsapp. I avui ha estat Google qui se suma al bloqueig i ha anunciat que censura tamb茅 els canals de Youtube d鈥檃quests mitjans, que ja no es poden veure a trav茅s de la popular plataforma de v铆deo.

*Article publicat originalment a 鈥Media.cat
Autor font: Directa.cat