
El pròxim 30 de setembre es compliran tres anys del llançament de la campanya “Caixers es queda”. Tres anys de lluita veïnal a l’edifici número 2 del carrer Caixers, del districte Ciutat Vella de València, amb l’objectiu de resistir als intents de desnonament per part de la propietària, la mercantil valenciana Good Capital Investment SL. Malgrat el pas dels anys i l’expulsió de quasi totes les llogateres durant aquest temps —hui dia només dues han guanyat la batalla judicial contra l’empresa—, la finca roman en peu de guerra. Aquest dimarts l’edifici ha sigut testimoni de com començaven a arribar veïnes de València i d’altres municipis, i s’hi quedaven a dormir per aturar el segon intent de desnonament d’un dels habitatges, ara ocupat per dos joves, Noèlia i Carlos, en situació de vulnerabilitat confirmada per Serveis Socials.
Des d’abans de les deu de la nit d’aquest dimarts, convidades per algunes de les veïnes, quasi una quarantena de persones han acudit a l’edifici per donar suport a les afectades i organitzar la jornada d’aquest 14 de setembre, quan està previst que s’execute l’ordre. La mostra de solidaritat no és la primera. Fa just nou dies, amb motiu del primer intent de desnonament de Noèlia i Carlos, es van convocar activistes en defensa de l’habitatge i veïnes de tota la ciutat a desdejunar davant de l’edifici i resistir-hi juntes. “És la nostra forma d’estar preparades i de lluitar contra un dels tants casos d’especulació immobiliària”, manifesta una de les veïnes a la Directa. A les huit del matí d’aquest dimecres, ja hi eren quasi un centenar de persones les que es concentraven a la porta del bloc, preparades per rebre la comitiva judicial i la policia, i aturar el desnonament dels joves. Per ara, “un jutge de primera instància ha decretat l’execució, però sense esperar que la segona instància puga revocar la mesura […] i, a més, fent cas omís a un recurs d’apel·lació acceptat per l’Audiència Provincial”, expliquen.
Good Capital Investment SL va denunciar les noves veïnes per okupació i, a més, ho va fer tramitant les demandes en jutjats diferents, la qual cosa ha comportat que cadascuna de les noves residents tinga una causa, jutge i data d’execució diferents
Noèlia i Carlos van participar en el procés d’okupació de l’edifici que es va iniciar en 2020. Amb l’aprovació de les dues llogateres que encara hi resideixen i amb el suport d’un equip jurídic, es van alliberar els sis immobles que havien quedat buits per tornar a donar-los vida. Les demandes, però, no es van fer esperar. Good Capital Investment SL, propietat de la família Tamarit Campos i de la constructora romanesa Guna & Rosh Construct; va denunciar les noves veïnes per okupació i, a més, ho va fer tramitant les demandes en jutjats diferents, la qual cosa ha comportat que cadascuna de les noves residents tinga una causa, jutge i data d’execució diferents.
Durant els últims dos anys, de manera assembleària i autogestionada, les noves veïnes, segons exposen a través d’un comunicat, han estat participant en la recuperació i manteniment de l’edifici: “Ens fem càrrec de la neteja de l’escala i de les gestions que van sorgint”. I afegeixen: “Hem tractat amb total respecte la finca i les antigues habitants”. Fins i tot, van condicionar el baix de la finca, on a principis d’aquest 2022 van inaugurar el centre social Ca la Caixeta, el qual també s’enfronta a una de les demandes. “A poc a poc, i amb molta gent implicada amb l’edifici i el centre social, vam buidar i netejar l’espai, alhora que el cablejàvem per tindre accés a la llum”, conten. “Ara —continuen— hi tenen lloc classes de guitarra, de ioga, assajos d’un cor, una cicloficina, tallers de gràfica…”.
L’objectiu de l’empresa propietària, tal com va avançar la Directa, era rehabilitar la finca per construir habitatges de luxe i, així, poder augmentar el preu dels lloguers a les futures inquilines o destinar els pisos a apartaments turístics. Tanmateix, les contínues protestes de les veïnes de l’edifici, amb el suport de Veïnat en Perill d’Extinció, la xarxa de col·lectius, veïns i veïnes de Ciutat Vella contra l’especulació; van obligar l’Ajuntament de València a posicionar-se i negar qualsevol intent de construir apartaments de luxe a l’edifici. Es complia, així, el Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella, que regula i limita els apartaments i els habitatges turístics. Així mateix, la Conselleria d’Habitatge es comprometia a establir una negociació amb la propietat per tal de trobar alternatives als desnonaments.
Autor font: Directa.cat