Abril 9, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,926 vistes

El Tribunal Suprem condemna el diputat comunista català Nuet a inhabilitació tot i haver-se desmarcat del Procés 

El condemna a vuit mesos d’inhabilitació per desobediència al Tribunal Constitucional, i haurà de deixar l’escó d’ERC al Congrés de Diputats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) Redacció 09/04/2021.- El diputat comunista català en el grup parlamentari d’ERC Joan Josep Nuet, que el 2017 era membre de la mesa per Catalunya Sí que es Pot, ha estat condemnat a inhabilitació per desobediència per haver permès el debat i la votació de les lleis de desconnexió i de les conclusions de la comissió del Procés constituent català. Quan es va defensar en l’enèsim judici polític contra el Procés, Nuet va argumentar que mai no havia volgut desobeir el Tribunal Constitucional i que el 2017 hi va haver un moment que ni ell ni els lletrats del parlament no sabien ben bé si la vulneraven. Arran d’aquesta sentència, que és ferma, Nuet haurà de deixar l’escó del Congrés de Diputats que ocupa per ERC

El Tribunal Constitucional condemna Nuet fonamentalment per haver permès la tramitació de la llei del Referèndum el 2017, perquè diu que sabia que no ho podia fer, que era conscient dels advertiments del tribunal perquè no la possibilités. I que tanmateix ho va fer.  

Durant el judici, Nuet va dir que ho va fer per possibilitar el debat parlamentari i la possibilitat de “reconduir” el text cap al marc constitucional espanyol. El Tribunal Suprem no ho veu així. Diu que abans, per exemple en la creació de la comissió sobre el Procés constituent, Nuet sí que tenia un cert marge per a fer això. Però que amb la llei del Referèndum era una qüestió de caixa o faixa. Diu la sentència: “La desobediència fou conscient, reiterada en el vot d’admissió a tràmit i de les negatives a la reconsideració, i l’acusat no podia plantejar, com sí que va fer en unes altres ocasions a les quals ens referim, alternatives al compliment d’allò disposat en les resolucions del Tribunal Constitucional. O acatava, o desobeïa, no tenia cap altra alternativa, i va optar per desobeir.” 

En el seu darrer torn de paraula en el judici al Tribunal Suprem espanyol, Nuet va dir que durant la legislatura al Parlament de Catalunya del 2015 al 2017 havia de “fer política“, amb cert “marge” d’interpretació de les lleis i la Constitució espanyola, però sense passar-les per alt. Segons ell, com a secretari tercer de la mesa i com a diputat de Catalunya Sí que es Pot, va estar “dos anys intentant impedir la independència“. 

Nuet va reiterar que ell sempre va intentar que totes les iniciatives parlamentàries independentistes fossin constitucionals, votant-hi en contra o presentant-hi esmenes. En tot cas, ha dit que la mesa només tenia la funció reglamentària d’analitzar els temps i les formes de les iniciatives, però no pas el seu fons, i els lletrats inicialment tenien la mateixa posició. 

Les seves companyes i els seus companys independentistes de la mesa han estat tots condemnats: Lluís Corominas, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Guinó, per desobediència al TSJC; la presidenta Carme Forcadell, empresonada per sedició pel Tribunal Suprem. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com