Octubre 24, 2021
Per Nord-Estl Libertari
201 vistes


El transport sanitari est脿 al l铆mit i demana la internalitzaci贸 del sector. A l’Alt Empord脿 hi ha greus mancances, fa falta una ampliaci贸 del servei 

Paral路lelament, s’ha iniciat una taula de di脿leg per equiparar les condicions amb les del SEM  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 24/10/2021.- Llegim al Diari de Girona que el 9 d’octubre de l’any passat, treballadors del transport sanitari d’arreu del Principat de Catalunya van iniciar una vaga indefinida per aconseguir dos objectius primordials: la no aplicaci贸 d’una retallada salarial i l’equiparaci贸 de les condicions laborals dels treballadors del sector amb les dels treballadors de l’empresa p煤blica Servei d’Emerg猫ncies M猫diques (SEM). 

M茅s de cinc mesos despr茅s la van desconvocar tenint en compte que els sindicats considerats m茅s representatius van acordar amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, els grups parlamentaris i la patronal del transport sanitari ACEA formar una taula de di脿leg amb el principal objectiu d’equiparar progressivament les condicions laborals del col路lectiu amb les del SEM. Aquesta taula es va constituir fa un mes i, des de llavors, ja s’han dut a terme tres trobades. 

Un dels participants a les trobades i en representaci贸 del sindicat UGT, Javier Porta, ha explicat al Diari de Girona que la valoraci贸 de la taula 茅s 芦positiva禄 i tenen previst finalitzar la proposta d’equiparaci贸 abans que finalitzi l’any per tal que passi a debat parlamentari. D’altra banda, per貌, 茅s realista i admet que per tal d’equiparar les condicions, 芦caldria que el Salut apug茅s un 183% el pressupost destinat al Transport Sanitari per als propers quatre anys禄, admet Porta, segons una estimaci贸 feta a la taula del di脿leg. 芦Hi ha molta feina a fer i molts aspectes a tenir en compte i, malgrat que hi hagi una concessi贸 vigent, es poden implementar millores perqu猫 la situaci贸 actual 茅s insostenible禄, explica. 

Sistema caduc禄 

脡s per aix貌 que, paral路lelament, aquesta setmana les forces sindicals dites representatives del sector, juntament amb les plataformes socials, han enviat un comunicat conjunt al Departament de Salut en el qual exposen que estan al 芦l铆mit禄 i exigeixen una internalitzaci贸 del transport sanitari. Aquesta 茅s la manera per 芦posar llum a les nostres demandes i establir un full de ruta per tal que el sector torni a caminar inequ铆vocament cap a l’excel路l猫ncia禄, reclamen.  

Afegeixen que 芦l’actual model de subcontractaci贸 ha esdevingut un sistema caduc, en qu猫 les antigues empreses del sector s’han anat veient despla莽ades per aut猫ntics especuladors i gegants financers amb una mancan莽a de voluntat de servei i moguts nom茅s per interessos econ貌mics禄, lamenten. Tot aix貌 ha portat que el servei 芦hagi anat abandonant l’excel路l猫ncia i ens ha portat al l铆mit que estem avui, amb la degradaci贸 de la qualitat assistencial禄. 

Defici猫ncies del servei 

Segons els representants del sector, les defici猫ncies del servei s贸n evidents arreu de Catalunya. Antoni Rodr铆guez, representant sanitari d’UGT a Girona, va recordar al Diari de Girona que a “l’Alt Empord脿 hi ha greus mancances” i reclama una ampliaci贸 del servei. El principal objectiu 茅s que l’ambul脿ncia del servei vital b脿sic (SVB) que actualment presta servei a Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) en un 煤nic torn de 12 hores al dia passi a estar operativa les 24 hores del dia. D’aquesta forma, la ciutat comptaria amb dues ambul脿ncies de SVB plenament operatives durant els 365 dies de l’any. 

La petici贸 ja es va fer l’any passat a trav茅s d’una moci贸 del grup municipal de Junts per Figueres en qu猫 asseguraven que des del 2012 el Departament de Salut no ha modificat les dotacions del SEM a l’Alt Empord脿 i que en canvi s’han 芦duplicat禄 els serveis en els 煤ltims vuit anys, per la qual cosa reclamen que es reforcin els recursos disponibles. Aquest refor莽 nom茅s es porta a terme a l’estiu. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com