Setembre 16, 2022
Per Direta
237 vistes

La ministra espanyola de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel S谩nchez, pretenia presentar amb normalitat l鈥檃vantprojecte d鈥檃mpliaci贸 i millora de l鈥檈staci贸 de Sants de Barcelona, per貌 un grup d鈥檃ctivistes pel dret a l鈥檋abitatge ha irromput enmig de la roda de premsa, celebrada dins d鈥檜na carpa ubicada a la pla莽a dels Pa茂sos Catalans. El Sindicat de Llogateres exigeix que la llei d鈥檋abitatge espanyola, que s鈥檋auria d鈥檃provar aquest trimestre, reguli els lloguers per decret com acaba de fer Esc貌cia.

El Sindicat de Llogateres denuncia que amb una inflaci贸 per sobre del 10 % i un augment 鈥渋nsostenible鈥 del preu del lloguer, 鈥渃al donar una resposta urgent a aquesta situaci贸 que ofega, cada vegada m茅s, a milions de fam铆lies inquilines鈥. Durant la intervenci贸 de la ministra, una de les presents s鈥檋a al莽at de la cadira per exigir 鈥渓鈥檃turada de l鈥檃ugment del preu del lloguer鈥. 鈥淣ecessitem que ens escolti, si pot ser, al seu despatx o on sigui. Si no, haurem de tornar a veure鈥檔s perqu猫 ens faci cas鈥, ha reblat. Immediatament despr茅s, el grup d鈥檃ctivistes en defensa de l鈥檋abitatge ha interromput la roda de premsa i ha intentat accedir a l鈥檌nterior de la carpa, per貌 els Mossos d鈥橢squadra els han barrat el pas i han identificat algunes de les activistes.

El grup d鈥檃ctivistes en defensa de l鈥檋abitatge ha interromput la roda de premsa i ha intentat accedir a l鈥檌nterior de la carpa, per貌 els Mossos d鈥橢squadra els han barrat el pas |Jaume Herrero

El text deixa en mans de les comunitats aut貌nomes la possibilitat de declarar 鈥渮ones de mercat residencial tensionat鈥, una de les condicions per aplicar un topall al preu del lloguer, per un per铆ode m脿xim de tres anys. D鈥檈ntrada, tots els governs del PP ja han manifestat que no tenen cap intenci贸 de sol路licitar-ho. L鈥檃plicaci贸 de la regulaci贸, a m茅s, afectaria nom茅s als grans tenidors, 茅s a dir, als propietaris amb m茅s de deu habitatges. Alhora, no prohibeix el desnonament de fam铆lies vulnerables sense alternativa habitacional.

El moviment pel dret a l鈥檋abitatge considera que el projecte de llei actual 茅s 鈥渋naplicable鈥 i tindria una escassa o nul路la efectivitat per reduir el preu dels lloguers i els desnonaments. Per aix貌, el mes de setembre de 2021 des de la Iniciativa Llei d鈥橦abitatge, impulsada per una vintena de col路lectius i entitats d鈥檃rreu de l鈥橢stat, van presentar una llei alternativa, que va ser tombada amb els vots del PSOE, i el passat mes de mar莽 van presentar una seixantena d鈥檈smenes al text.


La regulaci贸 catalana tombada pel TC

Un cop mes, el passat mes de mar莽, el Tribunal Constitucional va tombar part de la llei catalana de l鈥檋abitatge 11/2020, de mesures urgents en mat猫ria de contenci贸 dels preus dels lloguers, arran d鈥檜n recurs presentat pel PP. La proposta s鈥檋avia aprovat amb els vots a favor de Junts, ERC, Comuns i CUP, i comptava amb el suport de m茅s de 4.000 entitats socials catalanes.

La ministra espanyola de Transports, Raquel S谩nchez, i l鈥檃lcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la roda de premsa

Entre els articles suspesos per 鈥渋nvasi贸 de compet猫ncies鈥 de l鈥橢stat espanyol, hi havia la regulaci贸 dels lloguers, que, segons el Sindicat de Llogateres, havia beneficiat m茅s de 160.000 arrendadors l鈥櫭簂tim any a Catalunya.

Precisament, el Sindicat de Llogateres reclama que la nova llei espanyola tingui en compte l鈥櫭▁it de l鈥檈xperi猫ncia catalana, per貌 de moment, el text representa una rebaixa.
Autor font: Directa.cat