Octubre 28, 2021
Per Direta
333 vistes


La Taula Sindical de Catalunya (IAC, CGT, CNT, COS, Solidaritat Obrera i Comissions de Base) ha convocat vaga el dia 28 d鈥檕ctubre. Al Pa铆s Valenci脿, la Intersindical Valenciana, CGT, CNT i COS tamb茅 han convocat vaga unit脿ria el mateix dia, i es preveu que passi el mateix a diferents territoris de l鈥橢stat Espanyol. S鈥檃drecen a tot el sector p煤blic de les administracions locals, auton貌miques i generals de l鈥橢stat, aix铆 com a tots els ens, consorcis i fundacions que depenen d鈥檃questes. Inclouen sectors com ensenyament, universitats, sanitat, serveis socials, lleure, funcionariat administratiu i t猫cnic, bombers del pa铆s valenci脿, entre d鈥檃ltres, amb particularitats espec铆fiques per a cada sector i 脿mbit.

L鈥檈xig猫ncia troncal de la vaga 茅s l鈥estabilitzaci贸 laboral del personal inter铆 en situaci贸 d鈥檃b煤s de temporalitat. La demanda principal 茅s a les administracions p煤bliques, a les quals exigeixen mesures excepcionals de consolidaci贸 per fixar aquest personal i aturar els concursos d鈥檕posicions oferts, que des dels sindicats qualifiquen d’鈥滶RO encobert鈥. Des del comit猫 de vaga, a Catalunya es preveuen accions descentralitzades durant el mat铆 a Tarragona, Lleida, Manresa, Matar贸, Sabadell i una manifestaci贸 general a Barcelona, convocada a les 12鈥痟 amb inici a Pla莽a Urquinaona. A Madrid hi haur脿 una manifestaci贸 a les 11.30鈥痟 davant el Ministeri d鈥橦isenda i Funci贸 P煤blica.

Exigeixen a les administracions p煤bliques mesures excepcionals de consolidaci贸 per fixar personal i aturar els concursos d鈥檕posicions oferts, que des dels sindicats qualifiquen d’鈥滶RO encobert鈥

Segons estima el comunicat de vaga de la Taula Sindical de Catalunya, prenent nom茅s com a indicador el sector p煤blic de la Generalitat de Catalunya, 鈥渦na tercera part de les persones treballadores tenen una relaci贸 laboral no estable, [鈥 unes 90.000 treballadores鈥, amb contractes d鈥檌nterinatge o laborals no fixes. Al conjunt de l鈥橢stat espanyol hi ha unes 800.000 treballadores p煤bliques. 鈥淓n alguns casos, els treballadors interins poden arribar al 60%, com 茅s el cas de l鈥橝juntament de Sant Cugat del Vall猫s鈥, afirma Assumpta Barbens, portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

La immensa majoria d鈥檃quests llocs de treball, la majoria estructurals, estan ocupats per personal inter铆 o laboral temporal amb m茅s de tres anys de serveis prestats. En alguns casos, amb m茅s d鈥檜na d猫cada ocupant una pla莽a de forma provisional, amb nomenaments o contractes temporals de car脿cter successiu, places que ni han sortit mai a provisi贸 reglament脿ria ni les qui les ocupen han tingut oportunitat de consolidar. Barbens reclama que 鈥渆l personal de les administracions p煤bliques 茅s un treballador o treballadora que ha de tenir les mateixes condicions que qualsevol altre treballador, si l鈥檈mpresa no ha regularitzat la teva situaci贸 despr茅s de tres anys, est脿 cometent frau鈥-


Oposicions que fan perillar llocs de feina

A Catalunya, amb l鈥檈sl貌gan 鈥渓es que hi som, ens quedem鈥 i, al Pa铆s Valenci脿, amb el de 鈥淔ixesa ja鈥, les mobilitzacions pretenen demostrar el rebuig al Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, conegut com a decret Iceta o 鈥淚cetazo鈥. Aquest decret, que du el nom de l鈥檃leshores ministre d鈥橦isenda i de Funci贸 P煤blica, Miquel Iceta (PSC), impulsa la convocat貌ria d鈥檕fertes p煤bliques a trav茅s de concursos d鈥檕posicions, amb la intenci贸 d鈥檈stabilitzar els llocs de treball estructurals actualment coberts per interines en frau de llei. Tanmateix, en moltes ocasions, aquesta estabilitzaci贸 de les places suposa de facto la no renovaci贸 de personal que ha estat treballant durant anys en ab煤s de temporalitat i la substituci贸 d鈥檃quest personal per noves treballadores recentment incorporades al mercat laboral.

L鈥檈stabilitzaci贸 de les places suposa de facto la no renovaci贸 de personal que ha estat treballant durant anys en ab煤s de temporalitat i la seva substituci贸 per noves treballadores

鈥淢oltes treballadores auxiliars s贸n dones grans, amb c脿rregues familiars i amb un any i mig a l鈥檈squena de condicions de treball extremes a causa d鈥檜na pand猫mia que encara dura鈥, afirma Assumpta Barbens, portaveu de la IAC. 鈥淣o nom茅s els principis constitucionals d鈥檌gualtat que defensen des del Govern estan pervertits, ja que 貌bviament no estan en una situaci贸 d鈥檌gualtat amb una persona jove que just surt de la carrera, sin贸 que estan posant en risc l鈥檈stabilitat de moltes fam铆lies鈥, conclou.

La Directiva 1999/70/CE de la Uni贸 Europea, que regula el treball de durada determinada, i la ratificaci贸, a trav茅s de la sent猫ncia del 19 de mar莽 de 2020, del Tribunal de Just铆cia de la Uni贸 Europea (TJUE), estableixen que s鈥檋a de sancionar adequadament les administracions incomplidores que hagin com猫s ab煤s de temporalitat contra les persones treballadores per evitar que es tornin a produir. 鈥淎questa 煤ltima sent猫ncia del TJUE afirma que la directiva 99/70 no ha estat transposada directament per l鈥橢stat Espanyol al seu ordenament jur铆dic intern pel que fa a les activitats del seu sector p煤blic鈥, explica Josep Garcia, portaveu de CGT a la Diputaci贸 de Barcelona, on van aconseguir aturar un concurs d鈥檕posicions l鈥檃ny 2019. 鈥淧el que diu la jurisprud猫ncia europea, els processos selectius de torn lliure i resoluci贸 incerta ni s贸n cap garantia per tal d鈥檈stabilitzar les plantilles ni es poden considerar com una sanci贸 adequada a l鈥檃dministraci贸鈥, afirma.

El passat 14 de gener van haver-hi concentracions a diverses localitats del Pa铆s Valenci脿 contra l鈥檌nterinatge cr貌nic al sector p煤blic |Arxiu

En cas de cessament, les treballadores rebrien una indemnitzaci贸 de vint dies de sou per any treballat, per sota de qu猫 es consideraria per un acomiadament improcedent, 鈥渋 s鈥檋a aconseguit incorporar darrerament pel Tribunal Constitucional a causa dels autos del TJUE鈥, aclareix Garcia. La portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, exposa la necessitat de 鈥渃oncursos de m猫rits que reconeguin la feina de tots aquests anys, l鈥檈xperi猫ncia del dia a dia i els processos de selecci贸 que ja van passar el seu dia les treballadores鈥.

Actualment, s鈥檈st脿 tramitant una proposici贸 de llei al Congr茅s dels Diputats que parteix del Reial decret llei conegut com a Icetazo, 鈥渜ue 茅s b脿sicament una reedici贸 dels acords fracassats que havien fet CCOO, UGT i CSIF l鈥檃ny 2017 amb el ministre d鈥橦isenda del PP, Crist贸bal Montoro鈥, denuncia Josep Garcia. Des dels sindicats demanen als partits afegir totes les esmenes possibles per tal d鈥檃justar-se al m脿xim a la normativa del TJUE.


S鈥檈spera un augment de la mobilitzaci贸

鈥淪er脿 una mobilitzaci贸 m茅s forta de la que ens pens脿vem鈥, intueix Agust铆 Li帽谩n, des de CGT Ensenyament. 鈥淧el fet de ser una vaga unit脿ria i per haver-hi un alt grau de sensibilitzaci贸 amb el tema, per貌 tamb茅 perqu猫 la propaganda contrarevolucion脿ria que hem vist aquests 煤ltims dies des de CCOO i UGT, tractant de minimitzar el discurs i de desmobilitzar, pot causar l鈥檈fecte contrari鈥, comenta esperan莽at.

Agust铆 Li帽an recorda que 鈥渢ant CCOO com UGT s贸n signants del decret de l鈥橧ceta i hi tenen uns interessos particulars, fins i tot de car脿cter econ貌mic, per tots els cursos de formaci贸 que giren al voltant dels concursos d鈥檕posicions鈥. Assumpta Barbens, des de la IAC, diu no esperar 鈥済aire seguiment per part del personal funcionari fix [鈥 sobretot del personal sanitari, enmig de la COVID-19 i de la campanya de vacunaci贸 de la grip鈥.
Autor font: Directa.cat