Juliol 1, 2022
Per Direta
155 vistes

L鈥檃bril de 2016, la Directa publicava l鈥intent de captaci贸 de l鈥檃ctivista Quim Gimeno com a confident. Arran d鈥檜na querella per un delicte de coaccions, la just铆cia obria dilig猫ncies, mig any despr茅s s鈥檃dmetia a tr脿mit i, finalment, el maig de 2017, l鈥橝udi猫ncia de Barcelona l鈥檃rxivava. Els magistrats van considerar que, a trav茅s de les converses enregistrades, no apreciaven 鈥渁menaces velades ni promeses de millora de la situaci贸 processal鈥, tot i que en diversos moments, els agents en van fer refer猫ncia: 鈥淪i nosaltres en algun moment hagu茅ssim de fer alguna cosa en relaci贸 amb la fiscalia, no hi ha cap problema. Em comprometo jo i, a m茅s, se sol fer鈥 o 鈥淓l fiscal 茅s un puto funcionari, amb tots els meus respectes, jerarquitzat, amb els seus caps, que dep猫n del govern, en aquest cas, del govern de l鈥檃dministraci贸 central, del Govern d鈥橢spanya. A un fiscal s铆 que se鈥檒 pot anar a veure, parlar鈥.

A Quim Gimeno se li van presentar com Daniel S谩nchez Garc茅s i Torres M茅ndez, delegats de la 鈥渟eguretat de l鈥橢stat鈥, i en el seu moment no van desvetllar el cos policial a qu猫 pertanyien. Va ser el mateix Cos Nacional de Policia espanyola, a posteriori, qui va confirmar que eren inspectors del cos. Segons l鈥檕fici que la Direcci贸 General de Policia (DGP) va fer arribar al Jutjat d鈥橧nstrucci贸 n煤mero 2 de Barcelona, en el marc de la querella, concretament es tractava de l鈥檌nspector amb n煤mero de placa 75.013 i de l鈥檌nspector en cap amb el n煤mero 74.977. La querella va quedar arxivada i els dos agents van continuar desenvolupant tasques de responsabilitat dins les forces i cossos de seguretat de l鈥橢stat.

Assessor de Zoido pels atemptats

M茅s d鈥檜n any despr茅s del cas #EstatInfiltrat, l鈥檌nspector que havia entrat en contacte amb Gimeno va apar猫ixer en una fotografia, publicada pel servei de premsa del ministeri d鈥橧nterior espanyol. La imatge era de la reuni贸 extraordin脿ria de la mesa d鈥檃valuaci贸 de l鈥檃mena莽a terrorista, del 19 d鈥檃gost de 2017, despr茅s dels atemptats a Catalunya.

La taula estava presidida per Juan Ignacio Zoido, aleshores ministre d鈥橧nterior espanyol, i al seu voltant seien el secretari d鈥橢stat de Seguretat, Jos茅 Antonio Nieto, i els m脿xims responsables de la lluita antiterrorista a l鈥橢stat espanyol de la Gu脿rdia Civil, del Cos Nacional de Policia (CNP), del Centre d鈥橧ntel路lig猫ncia contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), del Centre Nacional d鈥橧ntel路lig猫ncia (CNI), dels Mossos d鈥橢squadra i de l鈥橢rtzaintza. Entre els comandaments vestits de pais脿, hi havia l鈥檌nspector de la Brigada Provincial d鈥橧nformaci贸 de Barcelona del Cos Nacional de Policia que, davant de Gimeno, s鈥檋avia fet anomenar Daniel S谩nchez Garc茅s.

En una de les gravacions del 10 d鈥檃bril de 2016, publicades per la Directa, el mateix inspector ja havia reconegut que la seva funci贸 de captador era extensible a l鈥櫭爉bit de l鈥檌slamisme radical. Durant la trucada telef貌nica a Gimeno, el captador detallava: 芦el dimarts tinc Alemanya, tinc un altre tema amb els alemanys i el dijous tinc un altre tema amb 脿rabs, aleshores el dilluns 茅s el dia que tinc m茅s lliure per a que jo el dimecres pugui pensar qu猫 dic als 脿rabs禄.

D鈥檃cusat per tortures a comissari

D鈥檃cord amb les imatges publicades al web del ministeri de l鈥橧nterior espanyol, l鈥檃ltre captador de Gimeno, l鈥檌nspector en cap que es presentava com Torres M茅ndez, tamb茅 s鈥檋avia reunit amb Zoido mesos enrere. Apareixia en una trobada de la Taula de valoraci贸 de l鈥橝mena莽a Terrorista, celebrada el 8 de juny de 2017 a Madrid.

El curr铆culum de Torres M茅ndez, per貌, 茅s molt m茅s extens. El seu nom real 茅s Ignacio Moreno Amatriain, per貌 des de finals dels 90 fins a principis dels 2000, quan era cap del temut Grup 6 de la Brigada Provincial d鈥橧nformaci贸 (BPI) de la policia espanyola, se鈥檒 coneix com a Jordi La seva identitat real es va incorporar a la querella d鈥#EstatInfiltrat, despr茅s que fins a vuit testimonis el reconeguessin en les fotografies que la Directa va realitzar durant les trobades entre l鈥檃ctivista Gimeno i els policies captadors el 2016.

Durant els anys al capdavant del grup de la BPI, va estar implicat en interrogatoris i seguiments a activistes i almenys va ser denunciat quatre vegades per tortures i maltractament: pels tres de Gr脿cia, pels joves de Tor脿, per una fotoperiodista de Terrassa i per un jove de Sants que va sortir de comissaria amb els timpans rebentats, segons sent猫ncia ferma.

Malgrat la carrera repressiva al Grup 6 i l鈥檌ntent de captaci贸 de Quim Gimeno, Moreno Ameribia va tenir un paper clau en la resposta de l鈥橢stat espanyol a l鈥1-O. A partir de la documentaci贸 presentada pel Cos Nacional de Policia espanyola al jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 7 de Barcelona, on s鈥檌nvestiga l鈥檃ctuaci贸 dels agents, va transcendir que va ser el cap de servei operatiu de la Brigada Provincial d鈥橧nformaci贸 durant el desplegament de la policia espanyola amb motiu del refer猫ndum. Per tant, va liderar el 鈥渇uncionaris intervinents d鈥檌nvestigaci贸鈥, 茅s a dir, aquells que es van encarregar del segrest de les urnes. D鈥檃quella documentaci贸 tamb茅 se鈥檔 desprenia que havia estat ascendit a comissari el 2017.
Autor font: Directa.cat