Agost 9, 2021
Per El Pratl Libertari
232 vistes


«Avui arreu de l’estat espanyol es pagaran 106,74 euros per megawatt per hora · El rècord ja es va batre el 21 de juliol».

El preu de la llum avui tornarà a batre un rècord i serà el més car de la història. Segons els indicadors d’OMIE, l’operador designat per a la gestió diària de l’electricitat a la península ibèrica, arreu de l’estat espanyol es pagaran 106,74 euros per megawatt per hora. Aquesta xifra supera els 106,57 del 21 de juliol, que ja van representar un rècord, i els 106,27 que es van registrar el 2 d’agost. Fins el 21 de juliol, el preu més alt de la història va ser l’11 de gener del 2002, quan es va situar en 103,76 euros cada megawatt per hora.

L’associació de consumidors FACUA fa setmanes que reclama al govern espanyol que modifiqui les regles de la subhasta, que mantingui el 10% de l’IVA de manera permanent i que estableixi una nova bonificació social, després de l’augment registrat al conjunt del mes de juliol d’un 36,2%, és a dir, uns 23 euros més que fa un any. La factura mensual d’un usuari mitjà ha quedat fixada en 85,34 euros.

Les desigualtats de classe existents en l’estat espanyol no només tenen una motivació salarial, sinó que també ho perpetuen diferents càrregues que, de forma obligatòria, les classes populars han de suportar. Una d’aquestes càrregues és el preu de l’energia elèctrica: la llum. Un rebut que s’ha de pagar sí o sí i que és el maldecap de moltes famílies.

Davant d’això, sorgeix la idea sobre si la possible solució és la nacionalització de les elèctriques, convertir l’electricitat en un servei públic i amb control democràtic: un debat sobre el sector elèctric que és freqüent en època de campanya electoral, però que després que el preu de la llum es disparés gairebé un 35%, ara Twitter en va ple.

Arantxa Tirado, politòloga i doctora en Relacions Internacionals a la UAB, afirmava al Diari de Barcelona que “no ens hauria de sorprendre que un govern d’esquerres no pugui, aparentment, fer res al ritme que les demandes socials exigeixen”, com ara el tema de la regulació de l’electricitat, “perquè una cosa és arribar al govern i una altra molt diferent és tenir el poder”. Segons ella, “les limitacions burocràtiques, estructurals o les pressions dels poders econòmics són molt fortes” a la nostra democràcia, fet que provoca que a vegades, “inclús tenint la voluntat política per a revertir les polítiques de privatització, no sigui tan fàcil trencar amb aquestes inèrcies”. Com el que va passar amb la proposta, fallida, de remunicipalització de l’aigua que va proposar l’Ajuntament de Barcelona sota el govern d’Ada Colau.

Un altre problema afegit amb l’actual govern espanyol, a parer de la politòloga, és que “hi ha una divisió entre els que proposen des de fa anys la regulació del sector elèctric i altres ministres que tenen vinculació més directa amb els interessos de les empreses de l’IBEX35”.

La nacionalització a l’Estat Espanya es podria fer de dues maneres: la primera seria que l’Estat es convertís en accionista principal o majoritari de les grans companyies elèctriques espanyoles, exercint així el control; i la segona seria convertint en béns públics alguns actius estratègics propietat d’empreses privades mitjançant diferents mecanismes, com la compravenda o l’expropiació.

Barcelona Energia

Barcelona Energia és la comercialitzadora elèctrica pública, creada per l’Ajuntament de Barcelona el 2019, que ofereix energia 100% renovable per als veïns de Barcelona, o de la seva àrea metropolitana, i estableix la tarifa en funció del nombre d’integrants del nucli familiar i del seu consum, premiant l’esforç de l’usuari per ser més eficient. Es tracta d’una tarifa fixa que et permet gaudir del mateix preu de l’electricitat durant tot un any. Per Tirado, “això demostra que, si es vol, alguna cosa es pot fer, encara que sigui difícil”.

Rubén Sánchez assegura que, des de FACUA, continuaran “reivindicant a l’executiu les mateixes qüestions que li traslladaven al govern anterior, i a l’anterior de l’anterior, i a l’anterior de l’anterior de l’anterior…” per fer front a estranyes pujades de preus que de les qual la ciutadania mai no s’assabenta prou, o no amb prou informació. Per fer front, exploca, a empreses que trafiquen amb una necessitat de tothom. I més en una de les pitjors situacions des de fa anys, en plena onada de calor i en pandèmia.
Autor font: Elpratllibertari.cat