Novembre 22, 2020
Per CGT UAB
182 vistes

Dem脿 hi ha una sessi贸 extraordin脿ria del Comit猫 de Seguretat i Salut presidit pel Vicerector de Personal d鈥橝dministraci贸 i Serveis, Jos茅 Aguilera. Es presenta un 鈥Pla de conting猫ncia i protocol d鈥檕rganitzaci贸 de la UAB鈥 per aplicar a partir del mes de setembre de 2020.

Malgrat la transcend猫ncia que t茅 per a la salut de tots i totes, estudiantes, PAS i PDI, la difusi贸 que s鈥檋a fet 茅s molt limitada, aix铆 com tamb茅 la possibilitat d鈥檌ncidir en el seu contingut. De fet, en la convocat貌ria rebuda es llegeix: 鈥淟a convocat貌ria 茅s extraordin脿ria i el document no es sotmetr脿 a votaci贸 ni a negociaci贸鈥. Tampoc hi est脿 convocat cap membre de l鈥檈studiantat, per b茅 que 茅s un col路lectiu directament afectat.

En conseq眉猫ncia, hem decidit, per raons del b茅 com煤, posar-lo a l鈥檃bast de tothom: ho podeu consultar aqu铆 (ENLLA脟). Alhora, volem fer pal猫s dues q眉estions especialment greus:

1.- El document cont茅 elements que no s鈥檃justen a la legalitat, que a m茅s poden posar en perill la salut de les persones, en ometre normatives d鈥檕bligat compliment en mat猫ria de seguretat com 茅s l鈥檃rticulat del Reial-Decret Llei de 9 de juny de mesures urgents de prevenci贸, contenci贸 i coordinaci贸 per a fer front a la crisi ocasionada pel COVID-19; que estableix que:

 caldr脿 assegurar que s鈥檃dopten les mesures necess脿ries per a garantir una dist脿ncia interpersonal m铆nima de, al menys, 1,5 metres aix铆 com el degut control per evitar aglomeracions鈥.

 En contraposici贸, a l鈥檈p铆graf 鈥6.2 Mesures organitzatives a l鈥櫭爉bit docent鈥 referit a les mesures relatives als espais docents tancats de la Universitat (plana 7 del Pla de conting猫ncia) es llegeix:

La dist脿ncia no pot ser inferior a 1 metre entre persones sense contacte habitual en espais tancats, excepte en les pr脿ctiques que aix铆 ho requereixin.鈥

L鈥檈ufemisme 鈥persones sense contacte habitual en espais tancats鈥 va referit a els i les estudiantes, a les que, pel que sembla, pretenen exposar a dist脿ncies menors de les establertes legalment. Tanmateix, a la literatura m猫dica sobre el SARS-CoV-2 ha quedat establert la import脿ncia de mantenir mesures de distanciament apropiades. Citem dues refer猫ncies:

Stadnytskyi et al. (PNAS, 2020):Speech droplets generated by asymptomatic carriers of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) are increasingly considered to be a likely mode of disease transmission. [鈥 These observations confirm that there is a substantial probability that normal speaking causes airborne virus transmission in confined environments.鈥

 Bahl et al. (The Journal of Infectious Diseases, 2020): 鈥淸鈥 We found that the evidence base for current guidelines is sparse, and the available data do not support the 1- to 2-meter (鈮3鈥6 feet) rule of spatial separation. Of 10 studies on horizontal droplet distance, 8 showed droplets travel more than 2 meters (鈮6 feet), in some cases up to 8 meters (鈮26 feet). [鈥 Moreover, evidence suggests that infections cannot neatly be separated into the dichotomy of droplet versus airborne transmission routes. Available studies also show that SARS-CoV-2 can be detected in the air, and remain viable 3 hours after aerosolization.鈥

2.- El pla de conting猫ncia no preveu proporcionar regularment i de manera continuada mascaretes als i les estudiantes. 脷nicament es parla de distribuci贸 de mascaretes en l鈥檃partat 鈥6.1 Mesures de protecci贸 individual鈥 al personal, sense especificar ni la tipologia ni la periodicitat de subministrament de les mateixes. Tanmateix, si recorrem una altra vegada a l鈥檈vid猫ncia cient铆fica ens trobem que:

Zhang et al. (PNAS, 2020): 鈥淸鈥 Here we show that airborne transmission is highly virulent and represents the dominant route to spread the disease. By analyzing the trend and mitigation measures in Wuhan, China, Italy, and NewYork City, from January 23 to May 9, 2020, we illustrate that the impacts of mitigation measures are discernable from the trends of the pandemic. Our analysis reveals that the difference with and without mandated face covering represents the determinant in shaping the pandemic trends in the three epicenters. This protective measure alone significantly reduced the number of infections, that is, by over 78,000 in Italy from April 6 to May 9 and over 66,000 in New York City from April 17 to May 9.鈥

En conseq眉猫ncia, exigim a l鈥橢quip de Govern que deixi d鈥檌mprovisar i presenti un pla de conting猫ncia que s鈥檃justi a la legalitat aix铆 com a les evid猫ncies cient铆fiques, alhora que posi 猫mfasi en la salut de les persones. Alhora, exigim que hi puguin participar tots els col路lectius implicats, entre ells l鈥檈studiantat.

Secci贸 Sindical de la CGT a la UAB.
Autor font: Cgtuab.wordpress.com