Setembre 16, 2021
Per El Pratl Libertari
311 vistes


芦Es revifen les pressions per l鈥檃provaci贸 de una llei que reguli els lloguers en mig d鈥檜n nou boom immobiliari que dificulta encara m茅s l鈥檃cc茅s a l鈥檋abitatge i fa augmentar els desnonaments禄.

L鈥檕ctubre de 2020 les negociacions per l鈥檃provaci贸 dels pressupostos entre PSOE i Unidas Podemos van arribar a la seva fi. Els documents que es van signar inclo茂en, en quant la regulaci贸 dels lloguers, 鈥渕ecanismes de contenci贸, o eventualment baixada dels preus, tant en nous contractes com en els contractes existents鈥. Aquests mecanismes haurien de ser recollits en una nova llei d鈥橦abitatge que seria aprovada en 3 mesos pel Consell de Ministres i un mes despr茅s arribaria al Congreso.

Fa 10 mesos que el Govern Espanyol va iniciar el compte enrere per posar en marxa les negociacions establertes. Des de llavors han sigut nombrosos els enfrontaments entre PSOE i Unidas Podemos al respecte de l鈥檋abitatge, principalment a l鈥櫭爎ea econ貌mica liderada per Nadia Calvi帽o, per貌 de nou toca aprovar pressupostos, els de 2022, i l鈥檈nfrontament per l鈥檋abitatge es revifa.

Una de les possibilitats que es contemplen 茅s que diferents partits com ERC, JxCat, M谩s Pa铆s o EH Bildu (entre d鈥檃ltres) impulsin una nova proposta de la Llei d鈥橦abitatge en el Congreso que seria recolzada per Unidas Podemos, que es nega a aprovar cap llei d鈥橦abitatge que no inclogui la regulaci贸 dels preus del lloguer, aix铆 com a recolzar els nous pressupostos del 2022 sense que es concreti aquesta nova llei.

El nou boom immobiliari

Mentre el Govern Espanyol segueix sense definir-se en quant a l鈥檋abitatge, l鈥檃ugment del preu dels pisos junt amb la bombolla del lloguer ha provocat que un gran sector de la poblaci贸 no puguin permetre鈥檚 un lloguer ni tampoc reuneixin les condicions per accedir a una hipoteca.

Si ens centrem en el lloguer veiem que el preu dels pisos no ha deixat de pujar des del 2015; actualment els inquilins han de invertir en el pagament de l鈥檋abitatge un 51,5% dels seus ingressos, unes xifres mitjanes que s鈥檈leven al 82,8% a Balears, a un 69,6% a Madrid i a un 63,5% a Catalunya, segons un recent estudi.

Aquestes pujades pr脿cticament inassumibles del lloguer fan que cada vegada m茅s gent hagi intentat accedir a demanar una hipoteca, que mensualment surt m茅s rentable que no pas un lloguer. Aquesta tend猫ncia 茅s un dels motius de l鈥檃ugment dels preus, junt amb la pujada dels materials de construcci贸 que han batut preus r猫cord (com son el cas del ferro, la fusta, el formig贸 o el ciment) i ha provocat en l鈥櫭簂tim trimestre l鈥檃ugment m茅s fort dels 煤ltims quatre anys en quant al preu de l鈥檋abitatge.

Per貌 la majoria de fam铆lies no es poden permetre demanar una hipoteca, i menys en la situaci贸 actual de pand猫mia. Segons Pablo Carmona, investigador de la Fundaci贸 dels Comuns, 鈥渓a nova llei de cr猫dit hipotecari, que ve regida per les directives de la UE, incideix en qu猫 les hipoteques es reserven per a les classes mitjanes i altes鈥.

Tota aquesta situaci贸 fa que s鈥檈speculi amb un nou boom de l鈥檋abitatge i que, amb la pujada de preus, s鈥檈st脿 centrant principalment a les zones m茅s tensionades com en les capitals o les zones costeres.

Les conseq眉猫ncies del nou boom

Una de les conseq眉猫ncies m茅s importants de la impossibilitat d鈥檃ccedir a un lloguer o una hipoteca s贸n els desnonaments. Segons l鈥橧NE, les execucions hipotec脿ries sobre habitatges habituals es van disparar un 253,2% en el segon trimestre de l鈥檃ny respecte al mateix per铆ode de l鈥檃ny anterior. Per貌 no tot s鈥檈xplica per l鈥檃turada del confinament: en aquest segon trimestre de 2021 es van iniciar 9.723 execucions hipotec脿ries, un 18,1% m茅s que en el primer trimestre de l鈥檃ny. Segons Luc铆a Delgado de PAH Barcelona 鈥淣o som conscients del que s鈥檃ve茂na, un tsunami de 79.000 desnonaments quan s鈥檃cabi aquesta morat貌ria. 脡s una xifra mai vista. Cal actuar鈥.

Per altra banda, amb els preus dels lloguers i dels habitatges disparats, el sector m茅s jove es troba en una situaci贸 dif铆cil: haurien de cobrar el doble del salari m铆nim interprofessional per accedir a la compra d鈥檜n pis o dedicar el 90,7% del seu sou en un lloguer.

L鈥檋abitatge torna ser considerada un n铆nxol de rendibilitat, un negoci que ha estat aprofitat per lobbys, immobili脿ries i fons d鈥檌nversi贸. Per貌 Carmona senyala tamb茅 a fam铆lies de classe mitja convertides en petits o mitjans empresaris i que es troben dintre d鈥檃quest cercle de forma volunt脿ria o involunt脿ria: 鈥淓l Govern sap que la majoria dels habitatges que estan en lloguer estan donant un sobresou a moltes fam铆lies de classe mitjana, que, d鈥檃ltra banda, tamb茅 han vist deteriorat el seu poder adquisitiu. Aqu铆 es genera un doble poder, on la classe mitjana, que en gran manera 茅s qui posseeix la for莽a del vot, i els fons d鈥檌nversi贸, el sector financer i la banca estan a la una en la defensa de la propietat. Per aix貌 茅s tan dif铆cil trencar el bloc de poder immobiliari, perqu猫 茅s un bloc que no sols funciona de forma vertical com se sol descriure en premsa sin贸 que perqu猫 t茅 un poder horitzontal鈥.

Iniciativa Llei d鈥橦abitatge

Davant del retard del Govern, les 20 organitzacions socials i sindicals que formen la Iniciativa Llei d鈥橦abitatge s鈥檋an posat en marxa, explica Delgado, i estan ultimant la seva pr貌pia proposta de llei que presentaran a la fi de setembre en el Congr茅s Espanyol dels Diputats. I no es tracta nom茅s d鈥檃ssegurar una norma que limiti i redueixi el preu dels lloguers en les zones tensionadas, sin贸 tamb茅 una llei que obligui als fons d鈥檌nversi贸 a oferir lloguers socials a les fam铆lies vulnerables, que garanteixi els subministraments b脿sics com l鈥檃igua, la llum i el gas, i una aposta per construir un parquet propi d鈥檋abitatge que permeti que els pisos de titularitat p煤blica passin a representar el 20% del total d鈥檋abitatges, deu vegades m茅s que en l鈥檃ctualitat.
Autor font: Elpratllibertari.cat