Novembre 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
231 vistes


El Museu del Suro de Palafrugell i el Cineclub Garb铆 organitzen un cine f貌rum de la pel路l铆cula Josep, d’Aurel, com a acte de cloenda de l’exposici贸 de Floreal Radresa 

Aquest dissabte, 20 de novembre, a les 19 hores el Teatre Municipal de Palafrugell 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palafrugell (Gavarres mar铆times, Baix Empord脿, comtat de Girona) 20/11/2021.- Llegim a la Revista Baix Empord脿 que aquest dissabte, 20 de novembre, a les 19 hores el Teatre Municipal de Palafrugell (Gavarres mar铆times, Baix Empord脿, comtat de Girona) acull una sessi贸 de cine f貌rum de la pel路l铆cula Josep del dibuixant Aurel, amb la pres猫ncia de Georges Bartol铆, nebot de Josep Bartol铆, i Jo毛lle Lemmens, viuda de Floreal Radresa. 

Maria Llu茂sa Borr脿s, historiadora de l’art, cr铆tica  i autora del cat脿leg de l’obra de Floreal Radresa, ens parla de la influ猫ncia que va exercir Josep Bartol铆 sobre Floreal Radresa: “Josep Bartol铆 era sovint albergat i protegit per Enric Adroher Gironella, padrastre de Flor. Ell el considerava el seu mestre i no 煤nicament en pintura. Va exercir una influ猫ncia fonamental en el futur de Floreal com a pintor. Sota la seva tutela Floreal es va posar de nou a pintar i a dibuixar. Com a excel路lent pedagog que era, Bartol铆 li repetia: “Flo, has de copiar els grans mestres. Al principi aix貌 el contrariava, per貌 a poc a poc es va anar aplicant a copiar Goya, Vel谩zquez, Soutine, Bacon, etc.”. 

Bartol铆 compaginava la seva vida entre Europa, els Estats Units i M猫xic i, en tornar, li va aconsellar que an茅s a veure el seu germ脿 Joaquim, decorador i escen貌graf que tenia taller a Barcelona, i tamb茅 que s’inscriguis a la Massana, coses que Floreal va fer. 

Josep Bartol铆 (Barcelona, 1910-Nova York, 1995) 

Pintor, escen貌graf i dibuixant catal脿 exiliat a conseq眉猫ncia de la vict貌ria militar franquista de 1939, consagrat als Estats Units com a dibuixant treballant en pel路l铆cules de Hollywood i formant part del grup 10th Street juntament amb Jackson Pollock i Mark Rothko. 

Sobre la pel路l铆cula Josep 

Josep, la pel路l铆cula d’animaci贸 貌pera prima del dibuixant Aurel, amb gui贸 de Jean-Louis Milesi, una coproducci贸 de Les Films d’Ici M茅diterran茅e i la productora barcelonina Imagic-TV, que compta amb la participaci贸 de TV3 a trav茅s del Departament de Coproduccions d’Animaci贸. 

Contextualitzada durant la Retirada republicana de febrer de 1939 Josep 茅s un homenatge a la figura del dibuixant i exiliat Josep Bartol铆. El Govern franc猫s, presidit pel primer ministre 脡douard Daladier,  decideix confinar l’onada de republicans que fugen de Franco en camps de concentraci贸. En un d’aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d’ells 茅s Josep Bartol铆, un dibuixant que lluita contra el franquisme, i l’altre un gendarme franc猫s que l’ajuda a sobreviure fins que aconsegueix exilar-se a M猫xic, on coneixer脿 Frida Kahlo. 

El llargmetratge ha comptat amb les veus protagonistes de Sergi L贸pez, Bruno Solo i S铆lvia P茅rez Cruz, qui ha compost la banda sonora i interpreta el tema principal, Todas las Madres del Mundo, basat en un poema de Miguel Hern谩ndez. 

La pel路l铆cula, que ja ha participat en diversos festivals de cinema peninsulars i internacionals, on ha obtingut diversos premis, continua sent seleccionada per participar en altres cert脿mens de cinema. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com