Maig 3, 2021
Per CGT Diputaci贸 De BCN
2,233 vistes

EL JUTJAT CONTENCI脫S ADMINISTRATIU N脷M. 5 DE BARCELONA ACREDITA LA VULNERACI脫 PER PART DE LA DIPUTACI脫 DEL DRET FONAMENTAL DE LA CGT A LA NEGOCIACI脫 COL路LECTIVA

Companyes, companys,

Tal com vam anunciar p煤blicament el proppassat 16 d鈥檕ctubre (en aquest comunicat: https://bit.ly/3ijtYwR), el Sindicat d鈥橝dministraci贸 P煤blica de Barcelona de la CGT va interposar per aquelles dates, a inst脿ncia nostra, una demanda al Jutjat Contenci贸s Administratiu n煤m. 5 contra la constituci贸 de la Mesa General de Negociaci贸 de mat猫ries comunes (MGNmc) de la Diputaci贸, per vulneraci贸 de drets fonamentals, arran de l鈥檈xclusi贸 de la mateixa de la nostra Secci贸 Sindical. En data 30 d鈥檃bril d鈥檈nguany hem tingut coneixement de la sent猫ncia en primera inst脿ncia, dictada dos dies abans per la magistrada Monserrat Raga Marimon, en la qual s鈥檈stima el nostre recurs, i es reconeix el dret de la CGT a formar part de l鈥檈smentada MGNmc.

Ho fa en els seg眉ents termes (citem textualment, els subratllats s贸n nostres):

(鈥) passem a examinar si l鈥檃ctora tenia dret o no a ser cridat a la Mesa General de Negociaci贸 de mat猫ries comunes. L鈥檃rticle 36.3 TREBEP s鈥檋a de relacionar amb l鈥檃rticle 7 LO 11/85 de Llibertat Sindical, [que] en el seu apartat primer estableix qu猫 s鈥檈nt茅n per sindicats m茅s representatius (鈥) La discussi贸 al respecte quedaria centrada en el fet de saber si cal aquesta representativitat en els dos 脿mbits, el laboral i el funcionari. Certament, la literalitat del precepte sembla exigir ambd贸s. No obstant, no 茅s un fet discutit que el tant per cent del personal laboral dins del total del personal de la Diputaci贸 茅s del 0,1%. D鈥檃questa manera estem privant a un sindicat que ostenta la representaci贸 m铆nima necess脿ria en el personal funcionari de participar en la negociaci贸 de mat猫ries i q眉estions laborals perqu猫 no assoleix el m铆nim en l鈥櫭爉bit laboral que no representa el 0,1%. Aquesta interpretaci贸 茅s restrictiva i contr脿ria a procurar l鈥檈fectivitat del dret a la llibertat sindical ja que qualsevol mat猫ria que podria afectar als funcionaris es podria tractar en la MGNmc i bona part dels mateixos no es veurien representats pel sindicat recurrent per no haver obtingut aquesta m铆nima representativitat en el personal laboral. Un altre extrem diferent seria que estigu茅ssim davant de la constituci贸 d鈥檜na Mesa de Negociaci贸 que nom茅s afect茅s al personal laboral (鈥) En canvi si estem davant d鈥檜na Mesa de Negociaci贸 que afecta als dos 脿mbits, aviat es pot veure que aquesta manera d鈥檃ctuar pot arribar a excloure o deixar inoperativa la Mesa de Negociaci贸 del Personal Funcionari, implicant, en aquest cas, una vulneraci贸 del dret a la llibertat sindical amb connexi贸 amb el dret a la negociaci贸 col路lectiva que si b茅 en l鈥櫭爉bit funcionarial 茅s m茅s limitada, existeix i ha estat reconeguda normativa i jurisprudencialment.

Per tant, estimo el recurs presentat en el sentit d鈥檈ntendre que la part actora t茅 dret a participar a la Mesa General de Negociaci贸 de mat猫ries comunes de la Diputaci贸 de Barcelona鈥.

Des de la CGT ens congratulem per aquesta resoluci贸 judicial, que considerem una vict貌ria, i entenem que la mateixa desqualifica l鈥檈strat猫gia barroera i antidemocr脿tica dels RRHH de la Diputaci贸 i de les altres parts codemandades (CCOO i UGT) d鈥檈xcloure de la MGNmc un sindicat com el nostre, el qual 鈥搉o deixarem d鈥檌nsistir-hi鈥 ostenta una representativitat d鈥檜n 13,3% sobre el conjunt de la nostra plantilla, superior al percentatge m铆nim que estableix la LOLS per a tenir acc茅s a la negociaci贸 col路lectiva. Considerem, doncs, que la sent猫ncia acredita la vulneraci贸 del nostre dret fonamental a la negociaci贸, i ens reiterem avui, amb m茅s ra贸 que mai, en totes les consideracions que vam fer p煤bliques en el nostre comunicat de l鈥11 de mar莽 del 2020, una setmana despr茅s que es constitu铆s aquesta MGNmc que pretenia imposar a la Diputaci贸, per la via dels fets consumats, l鈥檕ligopoli negociador de CCOO i UGT: https://bit.ly/3bjd8tH

Si b茅 la sent猫ncia pot ser recorreguda en un termini de 15 dies i elevada a la Sala contenciosa administrativa del TSJC, des de la CGT instem a totes les parts a recon猫ixer i a fer efectiva des de ja la mateixa. En aquest sentit, la nostra Secci贸 Sindical ha registrat avui mateix un escrit instant la Diputaci贸 a convocar una nova reuni贸 de constituci贸 de la MGNmc, amb participaci贸 de la CGT, per formalitzar el nostre dret, reconegut judicialment, a ser-ne part, com a subjecte de negociaci贸 amb la representativitat que la nostra plantilla ens ha atorgat. M茅s enll脿 d鈥檃ix貌, volem deixar clar que en el cas que la Diputaci贸 o qualsevol de les altres parts implicades presentin recurs i decideixin continuar amb aquest litigi als tribunals, nosaltres seguirem, com hem fet fins ara, sense quedar-nos amb els bra莽os plegats. Arribarem fins al final, fins all脿 on sigui, perqu猫 sabem que ens assisteix la ra贸, perqu猫 estem defensant els drets dels nostres afiliats i afiliades, i els d鈥檃quella part de la nostra plantilla que va expressar la seva voluntat, a les eleccions sindicals del 2019, de ser representada en seu negociadora per la CGT.

A aquells qui vulguin garantir-se un espai de negociaci贸 fonamentat en la nostra exclusi贸, el que s铆 que els garantim, de moment, 茅s que hauran de suar molt per aconseguir-ho. Si 茅s que ho aconsegueixen, perqu猫 nosaltres no ens rendirem. Som la CGT, tenim ra贸, i arribarem fins all脿 on calgui

Gr脿cies a totes les companyes i companys que ens heu donat suport en aix貌. Aquesta vict貌ria potser no 茅s la definitiva. Per貌 indubtablement 茅s una vict貌ria, que ens marca una fita important en el cam铆. I 茅s tamb茅, en gran mesura, vostra.

Salut!

Secci贸 Sindical de la CGT a la Diputaci贸 de Barcelona

3 de maig del 2021

鈥-

Comunicat en PDF, per a descarregar: Clicant aqu铆.
Autor font: Cgtdiba.wordpress.com