Juliol 6, 2022
Per Nord-Estl Libertari
153 vistes

El grup de natura Sterna planteja els riscos que comporten els treballs forestals en dies de condicions adverses 

L’incendi de Castell d’Aro posa de manifest que els planejaments urban铆stics s贸n obsolets, ja que dissenyen un creixement radial de les urbanitzacions en plena natura o properes a zones d’inter猫s natural 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Castell d’Aro – Platja d’Aro/ Santa Cristina d’Aro (Vall d’Aro, Baix Empord脿, comtat de Girona) 06/07/2022.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, ell grup de natura Sterna creu que l’incendi de Castell d’Aro (Vall d’Aro, Baix Empord脿, comtat de Girona) ha posat sobre la taula els riscos que comporten els treballs forestals en dies de sequera extrema i una mica de vent. De fet, les flames es va originar mentre es feia una franja perimetral antiincendis per a una de les urbanitzacions de Castell d’Aro. Per aix貌 l’entitat naturalista creu que cal repensar els calendaris de treball de les empreses que s’encarreguen de les franges. Per altra banda, Sterna tamb茅 planteja la idone茂tat del creixement radial de les urbanitzacions en plena natura, ja que els consideren planejaments urban铆stics “obsolets” i “totalment insostenibles“. 

El divendres de la setmana passada un incendi va cremar 70 hect脿rees entre Castell d’Aro i Santa Cristina d’Aro. Aquest incendi va cr茅ixer i va avan莽ar entre urbanitzacions que hi ha en els dos municipis de la Vall d’Aro, amb una dificultat afegida pels Bombers en les tasques d’extinci贸. L’origen del foc va ser uns treballs forestals que s’estaven fent per definir una franja en contra dels incendis forestals en una de les urbanitzacions. 

Des del grup de natura Sterna creuen que aquest cas obre el debat de si cal permetre aquests treballs forestals en condicions climatol貌giques adverses. Els naturalistes consideren que no s’hauria de permetre fer aquestes accions en dies de sequera extrema combinada amb vent m茅s o menys intens per evitar que es repeteixi un incendi similar. 

Des de Sterna afirmen que s贸n conscients de la lentitud en la tramitaci贸 de permisos a l’hora d’elaborar les franges i confia en la seva utilitat una vegada estan fetes. Malgrat tot, creuen que caldria replantejar els calendaris de treball de les empreses forestals encarregades de fer-les. 

Per altra banda, l’entitat creu que l’incendi tamb茅 posa de manifest els planejaments urban铆stics “obsolets” que dissenyen un creixement radial de les urbanitzacions en plena natura o properes a zones d’inter猫s natural. Consideren que aquests creixements s贸n “totalment insostenibles” i per aix貌 demanen a les administracions que revisin els pertinents plans de desenvolupament. 

Sobre l’afectaci贸 de l’incendi, Sterna assegura que la ruta de les Fonts ha quedat parcialment malmesa, ja que s’han cremat alguns dels ponts de fusta de la part baixa de la ruta. En els propers dies, els voluntaris de l’entitat comen莽aran a treballar per recuperar la zona afectada gr脿cies a una partida de l’Ajuntament de Castell – Platja d’Aro que ja estava prevista abans de l’incendi per arranjar el cam铆 i instal路lar nova retolaci贸. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com