Setembre 29, 2022
Per Nord-Estl Libertari
866 vistes

El Grup de Defensa del Ter lamenta que només han prosperat dues denúncies de les 220 que han presentat 

El GDT també vol que els protocols d’administracions com els Agents Rurals, l’Agència Catalana de l’Aigua, o cossos com els Mossos d’Esquadra o la Fiscalia canviïn 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL (Plana de Vic, Vic, Osona, comtat d’Osona) 29/09/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, dimecres el Grup de Defensa del Ter (GDT) va presentar un mapa interactiu [ja.cat/jmsrt] on es detalla les denúncies que ha rebut l’entitat al llarg de 30 anys. Per tipologies, s’identifica si es tracta d’una possible agressió als rius i rieres, si és un abocament de purins o si són problemàtiques relacionades amb les granges, la indústria, la mort d’animals, tala d’arbres o altres. De les 220 denúncies, 80 fan referència als rius i rieres, 46 a altres tipologies i 38 a purins i granges. 

una comarca amb més d’un milió de porcs, el GDT no descarta que el nombre de denúncies vagi en augment. Per això, demanen a la ciutadania en general que segueixi avisant-los de totes les agressions al medi natural, ja siguin de contaminació al territori o que puguin esdevenir un perjudici per la salut de les persones. 

De fet, la rapidesa en la detecció del fet pot suposar la rectificació o pot derivar en una denúncia. Mary ha explicat que és important avisar “en el moment que veu l’abocament, perquè sinó l’aigua s’emporta la brutícia i quan arriba qui ha d’investigar aparentment no hi veu res, tot i que el mal a la biodiversitat ja està fet“. 

El GDT també demana a l’administració un canvi de la normativa pel que fa a les sancions. En aquest sentit, Mary ha posat de relleu el cas de l’industrial Josep Ramisa al Lluçanès en què “li sortia més a compte pagar la multa que abocar els purins al camp“. Aquell cas va ser sonat perquè l’any 2015 es va condemnar l’empresari a cinc mesos de presó i a pagar una multa de 1.800 euros per haver abocat entre 450.000 i 675.000 litres de purí a la riera Gavarresa, al Lluçanès. “No pot ser que delinquir surti més a compte que fer les coses bé“, ha denunciat la presidenta del GDT

El GDT també vol que els protocols d’administracions com els Agents Rurals, l’Agència Catalana de l’Aigua, o cossos com els Mossos d’Esquadra o la Fiscalia canviïn. “Massa sovint les denúncies es perden per manca de rigor o d’interès en la investigació de l’origen dels fets”, han criticat Ginesta Mary. I tot plegat acaba en “un accident, una fuita fortuïta o un advertiment“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com