Agost 30, 2022
Per Nord-Estl Libertari
643 vistes

El Govern francès s’obre a examinar el projecte de gasoducte perquè li ho demanen els espanyol i alemany 

Scholz i Sánchez fan front comú perquè Macron accepti la interconnexió amb el MidCat 

El canceller alemany hi dona suport total però assumeix que és una solució a “llarg termini” 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 30/08/2022.- Segons un despatx de l’agència EFE, el Govern francès, que fins ara s’ha oposat al projecte de connexió gasista amb l’Estat espanyol pel Pirineu Oriental, el gasoducte MidCat, ha anunciat aquest dimarts que examinarà aquesta possibilitat perquè així l’hi ho demanen el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, que són “amics“. 

Així ho ha avançat avui el ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió després d’intervenir a la universitat d’estiu de la patronal francesa (Medef) a París (Illa de França). 

Des del moment que el president del Govern espanyol i el canceller alemany ho demanen, a partir que els amics ho demanen, examinarem la demanda dels nostres amics, dels nostres socis“, ha assenyalat Le Maire en declaracions a la premsa. “Espanya i Alemanya són socis molt propers de França, de manera que quan fan una proposta l’examinem“, ha reiterat, sense anar més enllà sobre el fons de la qüestió. 

Sánchez i Scholz han fet front comú aquest dimarts a Berlín per instar el president francès, Emmanuel Macron, a acceptar la interconnexió gasista entre els dos Estats. 

Le Maire ha recordat igualment que aquest projecte d’infraestructura “és una qüestió molt antiga“. De fet, els govern espanyol i alemany van treballar en el passat en la possibilitat de construir un gasoducte per Catalunya, el MidCat, que s’afegiria als dos que hi ha a la part occidental, però es va abandonar el 2019. 

El Ministeri francès de la Transició Energètica va reiterar fa dues setmanes les seves reticències a aquest nou gasoducte, malgrat les declaracions de diversos responsables europeus a favor de la infraestructura en el context de la situació de preus de l’energia històricament alts a causa de la guerra a l’Est d’Europa. 

El nou posicionament francès coincideix amb l’anunci que la companyia russa Gazprom reduirà les entregues de gas a l’Estat francès a partir d’aquest dimarts per un “desacord contractual“, segons ha notificat la companyia francesa Engie. L’energètica no ha especificat el motiu del desacord, però ha assegurat que tenen assegurat “el volum necessari per complir els compromisos amb els seus clients“. 

Front comú  

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha subratllat avui el “suport total” del seu govern al MidCat com a solució “a llarg termini” al subministrament europeu de gas. La “seguretat dels subministraments és part de la seguretat nacional, alemanya i europea“, ha afirmat Scholz durant una compareixença amb Sánchez, que ha estat convidat a participar en l’inici del Consell de Ministres del Govern alemany extraordinari de dos dies que se celebra a Meseberg, als afores de Berlín. 

Scholz ha subratllat que la creació d’una “gran xarxa europea” és la gran tasca pendent i vol fer “tot el possible per aconseguir-ho“. Segons ell, cal aprofitar les possibilitats que hi ha a Europa per garantir el subministrament energètic i Portugal i el Regne d’Espanya són Estats capaços de produir un excedent energètic molt important. 

Sánchez ha agraït al seu homòleg alemany el suport a aquestes connexions i ha manifestat la solidaritat del Regne d’Espanya amb els Estats de la Unió Europea que, com Alemanya, més pateixen el “xantatge energètic” del president rus, Vladimir Putin. 

En aquest context, ha assegurat que l’Estat espanyol concentra el 30 % de les possibilitats de regasificació de tota la Unió Europea però no es poden aprofitar pel “coll d’ampolla” amb l’Hexàgon francès. “Això és el que hem de resoldre, ja sigui per França o per Itàlia. Però Espanya està disposada a ser solidària i respondre a la crida dels nostres amics i germans com Alemanya, que pateix el xantatge inacceptable de Putin“, ha dit. 

El president del Govern espanyol ha recordat que hi ha una alternativa, que ja preveu també la Comissió Europea, i que passa per connectar l’Estat amb Itàlia per la Mediterrània. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com