Agost 17, 2022
Per Nord-Estl Libertari
261 vistes

El Govern francès contradiu l’espanyol, la Generalitat i el Foment del Treball i manté l’oposició al MidCat 

El Ministeri de la Transició Energètica francès diu que el gasoducte pel Pirineu Oriental tardaria anys a funcionar i no compliria els objectius climàtics de la Unió Europea 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 17/08/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que el Govern francès no s’ha mogut una línia de la seva posició sobre la possibilitat que el projecte del gasoducte MidCat, a través del Pirineu Oriental, reneixi. Malgrat les declaracions del Govern espanyol que podria estar en funcionament en qüestió de mesos, el servei de premsa del nou Ministeri de Transició Energètica del Govern francès ha contestat, a demanda del corresponsal a París del diari El Punt Avui, amb un detallat comunicat en què es manté l’oposició francesa al projecte. “Aquest projecte tardaria anys a ser operacional i no respondria a la crisi actual“, s’afirma en el comunicat, que es refereix a la necessitat de deixar de dependre del gas rus i recorda que les obres de la part francesa durarien “nombrosos anys“. 

D’altra banda, se xifra el cost total en 3.000 milions d’euros, molt per sobre dels 450 del projecte inicial si es tenen en compte totes les infraestructures que encara s’han de fer a l’Hexàgon francès per fer arribar aquest gas a d’altres Estats europeus. “Els Estats membres de la Unió Europea que disposen d’una façana marítima han emprès la construcció de terminals metaners, una solució més ràpida i que permet importar gas dels països del Golf i els Estats Units“, es fa valdre, tot constatant que “aquests terminals al nord i est d’Europa, i especialment a Alemanya, representen unes inversions menors i més ràpides, si són flotants“. 

El comunicat francès reconeix que els actuals gasoductes pirinencs de Biriatu, al País Basc, i Larraine, a Navarra, amb una capacitat de 225 gigabits hora funcionen a ple rendiment “des de l’inici de la crisi ucraïnesa“. El MidCat doblaria aquesta capacitat, però el Govern francès hi veu d’altres inconvenients i assenyala “la forta oposició local i d’associacions de protecció mediambientals” en el seu moment. De fet, els 120 kilòmetres des de la frontera fins al municipi occità de Barbairan, a l’est de Carcassona (Aude), no s’havien arribat a licitar quan el projecte va quedar abandonat el 2019 des de Brussel·les. Per això, el text del Ministeri francès qüestiona la construcció “d’infraestructures gasistes perennes quan Europa accelera la transició cap a la neutralitat carboni el 2050“. I, a continuació, també es posa en dubte que el MidCat serveixi en el futur per transportar hidrogen verd, tal com defensa el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “Les incerteses són molt elevades sobre les capacitats de producció i consum d’hidrogen i, a posteriori, sobre la necessitat d’una infraestructura d’aquesta envergadura amb tanta anticipació”. “Alguns equipaments, sobretot els compressors d’alt flux, no són avui disponibles amb el transport d’hidrogen.” 

I el comunicat acaba emfatitzant que “tots aquests elements han de fer l’objecte d’un diàleg entre els Estats membres afectats“. És a dir, aquest és un tema polític que, en tot cas, s’ha de tractar a nivell de discussions al més alt nivell. 

Foment del Treball parla de trava solucionada 

Segons el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, les reticències del Govern francès a l’ampliació del gasoducte estan resoltes.I com ja ha insistit el Govern espanyol, Sánchez Llibre també va declarar, en una entrevista televisiva, que el projecte podria fer-se realitat en qüestió “de mesos” i convertir el Principat de Catalunya i l’Estat espanyol en un actor estratègic en el proveïment energètic d’Europa i, particularment, d’Alemanya. “Un projecte que semblava utòpic serà realitat en els pròxims anys o mesos“, va afirmar, i hi va afegir que “la gran trava al projecte era la negativa francesa, element que està perfectament solucionat“. 

D’altra banda, Sánchez Llibre va informar que Foment del Treball continua treballant amb un altre projecte, en aquest cas per connectar Itàlia a la xarxa ibèrica, pràcticament independent del combustible rus. 

Sánchez Llibre dona per resolta la negativa francesa i explica que es continua treballant en un altre gasoducte que connecti Barcelona i Livorno 

Així, segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va assegurar ahir que les reticències del Govern francès a l’ampliació del gasoducte MidCat que travessa els Pirineu Oriental està resolta. Així mateix, va anticipar que el projecte podria fer-se realitat en qüestió «de mesos» convertint el principat de Catalunya i l’Estat espanyol en un actor estratègic en el proveïment energètic d’Europa, i particularment d’Alemanya. «Un projecte que semblava utòpic serà realitat en els pròxims anys o mesos», va detallar en declaracions a TVE. En aquest sentit, va reconèixer que la «gran trava» al projecte era la negativa governamental francesa, element que va indicar que està «perfectament solucionat». 

D’altra banda, Sánchez Llibre va explicar que des de Foment del Treball es continua treballant amb un altre projecte, en aquest cas per connectar Itàlia a la xarxa ibèrica, pràcticament independent del combustible rus. «Ara ens hem centrat en el Midcat i tenim l’autorització alemanya, però puc avançar que estem avançant per poder plantejar aquest gasoducte», va apuntar. 

Pols de producció de gas 

Segons va destacar el dirigent patronal, una major interconnexió amb Europa a escala energètica podrien convertir el Principat de Catalunya i l’Estat espanyol en els pols de producció i gestió de gas de tot el continent. De fet, va afirmar que actualment el Regne d’Espanya disposa de capacitat per rebre gran part del gas que necessiten els Estats de la Unió Europea. 

Les declaracions de Sánchez Llibre es van produir pocs dies després que el canceller alemany, Olaf Scholz, oficialitzés el seu suport a la construcció d’un gasoducte que comuniqui Portugal amb l’Europa central, i que travessi l’Estat espanyol i l’Hexàgon francès. 

Alternatives al gas rus 

De fet, el mandatari alemany va insistir la setmana passada que calia buscar alternatives «a llarg termini» per tal d’evitar la dependència del gas rus i va assegurar que ja havia parlat d’aquesta qüestió amb Portugal, el Regne d’Espanya i la República Francesa, així com amb la Comissió Europea. «Aquest gasoducte alleugeraria enormement la situació de subministrament actual», va afirmar. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com