Maig 5, 2021
Per Nord-Estl Libertari
2,220 vistes

El Govern espanyol porta al Tribunal Constitucional dos preceptes de la Llei catalana de protecci贸 del litoral 

El govern PSOE-UP creu que vulnera compet猫ncies estatals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palam贸s/Calonge i Sant Antoni/Palafrugell (Gavarres mar铆times, Baix Empord脿, comtat de Girona) 05/05/2021.- Segons l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar ahir dimarts presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 8/2020 del Parlament de Catalunya per a la protecci贸 del litoral.  

El govern del PSOE-UP considera que aquesta llei catalana de protecci贸 del litoral envaeix compet猫ncies exclusives de l’Estat i tamb茅 transfereix als Ajuntaments compet猫ncies pr貌pies de la Generalitat.  

Segons la portaveu del Govern espanyol, l’executiu presenta el recurs l’煤ltim dia en qu猫 ho pot fer i un cop la comissi贸 bilateral de cooperaci贸 no va assolir un acord sobre aquestes desavinences. L’Estat ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que suspen颅gui temporalment els dos articles tan bon punt accepti a tr脿mit el recurs i mentre no resol el fons de la q眉esti贸. 

Segons Montero, la comissi贸 bilateral de cooperaci贸 va iniciar converses per resoldre discrep脿ncies “per貌 no ha sigut possible arribar a un acord“.  

El recurs apel路la a l’Article 132.2 de la Constituci贸 del Regne d’Espanya que estableix que l’Estat t茅 compet猫ncies plenes exclusives sobre el domini mar铆timo-terrestre i per tant 茅s qui pot regular i establir la legislaci贸 b脿sica en mat猫ria de protecci贸 del medi ambient litoral. 

El recurs tamb茅 fa refer猫ncia a les compet猫ncies de la Generalitat de Catalunya que segons l’Estatut s贸n executives sobre el domini p煤blic mar铆timo-terrestre de titularitat estatal, entre elles l’atorgament de concessions i autoritzacions, fins i tot les d’obra fixa al mar. 

Tot ens porta a la conclusi贸 que concorren els requisits formals per presentar recurs“, ha dit Montero, que ha recordat que l’expedient s’ha tramitat amb el dictamen positiu del Consell d’Estat. 

La Llei es va aprovar el juliol del 2020 per facilitar el “desenvolupament sostenible” de les zones costaneres. Bona part de la norma va comptar amb els vots a favor de Ciutadans, JxCat, ERC i el PSC i l’abstenci贸 de CatECP, la CUP-CC i el PP

El text busca establir mesures de protecci贸 i conservaci贸 de les platges naturals i aposta per preservar i recuperar les zones costaneres, els ecosistemes i les especies protegides i prevenir i mitigar el canvi clim脿tic i els riscos naturals. 

Tamb茅 busca vetllar per la qualitat i el manteniment de les masses d’aigua i regular l’acc茅s a les platges per defensar la biodiversitat i les especies protegides. 

De fet, el text de la llei estableix que les platges es passaran a classificar en urbanes, seminaturals, naturals i de protecci贸 especial. En aquestes darreres no s’hi podr脿 situar instal路lacions o serveis. 

La norma estableix un nou c脿non sobre els beneficis de les activitats en favor de la Generalitat per a l’explotaci贸 de les activitats que requereixen una concessi贸, els ingressos del qual es destinaran a la conservaci贸 del litoral. Quedaran fora del pagament del c脿non les administracions p煤bliques i les entitats nauticoesportives “amb car脿cter no lucratiu“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com