Juliol 17, 2021
Per Nord-Estl Libertari
410 vistes

El Govern espanyol es nega a demanar ajuda a l’Estat francès per apagar l’incendi de Llançà, la Selva de Mar i el Port de la Selva 

Ho justifica dient que primer volen esgotar els efectius espanyols 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llançà (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) 17/07/2017.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, el Govern espanyol ha descartat demanar a l’Estat francès que ajudi amb dos hidroavions a sufocar l’incendi forestal de Llançà (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), la Selva de Mar (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) i el Port de la Selva (Serra de Rodes/Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada) tal com li ho havia reclamat el Govern de la Generalitat de Catalunya.  

Ho ha explicat el subdelegat del Govern espanyol a la demarcació de Girona, Albert Bramon, que ha detallat que per ara s’ha optat per no fer aquesta sol·licitud. “Hem pensat que era millor per evitar precipitar-nos que primer esgotéssim els recursos que hi havia“, ha dit en declaracions a la premsa. 

Així mateix, ha destacat que l’Estat espanyol ha fet “una oferta de més mitjans dels que hi havia a disposició” per combatre el foc, que afecta un perímetre d’unes 420 hectàrees de l’Albera marítima, la Serra de Rodes i el Cap de Creus, a l’Alt Empordà. “Esperem que l’incendi no evolucioni de tal manera que torni a sortir una situació critica“, ha afegit. 

Per la seva banda els esforços dels efectius dels Bombers de la Generalitat es centren, a hores d’ara, en el cap de l’incendi que és el que avançava en direcció al municipi de la Selva de Mar i el poble de la Vall de Santa Creu (el Port de la Selva). Es tracta d’un incendi molt complicat amb molt focus secundaris i zones no connectades que fan que el perímetre sigui molt extens i molt irregular fet que complica les tasques d’estabilització. La superfície cremada no ha augmentat, però els Bombers continuen treballant molt intensament en les represes, i continuen molt amatents a les condicions meteorològiques de la zona, que podrien empitjorar les tasques d’extinció. Continua sent un incendi actiu i l’objectiu principal és que no progressi. 

Pel que fa a la possibilitat que aquesta nit continuï vigent el desallotjament, els Bombers reiteren que hi treballen intensament, amb la intenció de poder donar accés a algunes de les zones desallotjades, sempre que les condicions de seguretat ho permetin. En cas contrari, i sempre des del punt de vista de la seguretat, és possible que aquesta propera nit encara no s’hi pugui retornar a les zones desallotjades. 

Pel que fa a les dotacions activades, a lloc continuen treballant una vuitantena de dotacions terrestres dels Bombers, que compten amb el suport de maquinària pesant i dels mitjans aeris, que treballaran fins a l’ocàs. Durant tota la jornada, els Bombers han estat combinant les maniobres d’aigua, amb les maniobres amb eines manuals i la utilització del foc tècnic. Per la seva banda, el dispositiu aeri està format per 6 helicòpters bombarders, 2 de comandament i 6 avions de vigilància i atac. A més, s’han incorporat 2 hidroavions FOCA cedits pel Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico. 

La millora de la visibilitat ha permès acotar l’afectació de l’incendi que, segons les darreres dades dels Agents Rurals, hauria cremat una superfície de 410 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 75 ha a Llançà, 294 ha a El Port de la Selva i 42 ha a Selva de Mar, la major part dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus, 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com