Novembre 25, 2022
Per Direta
205 vistes

La inquilina S铆lvia Torres ha aconseguit seure el fons d鈥檌nversi贸 Lazora Sociedad Inmobiliaria al banc dels acusats per una desena de cl脿usules del contracte de lloguer. Gestionat per Azora, el fons actualment 茅s propietari d鈥檜ns 7.500 habitatges a l鈥橢stat espanyol, i almenys t茅 nou blocs a Catalunya. De fet, tot i que la inquilina 茅s qui ha demandat el seu arrendador, el Sindicat de Llogateres i el Col路lectiu Ronda subratllen que si la jutge li dona la ra贸, podria assentar un precedent que beneficiaria centenars de llogateres que es troben en la mateixa situaci贸. La demana civil reclama la nul路litat de deu cl脿usules del contracte que va signar Torres per considerar-les abusives i que contradiuen la Llei d鈥橝rrendaments Urbans (LAU) i la normativa de consumidores. Des de Lazora han assegurat a la Directa que totes les cl脿usules recollides en els contractes 鈥渃ompleixen amb la legislaci贸 vigent鈥.

En la primera sessi贸 del judici que s鈥檋a celebrat avui, ha comparegut un testimoni de l鈥檃cusaci贸 que, responent a l鈥檃dvocada Montse Serrano, ha posat en relleu el fet que el cas de Torres no 茅s una excepci贸, sin贸 que segueix un patr贸 present en els contractes de la resta d鈥檌nquilines dels diferents blocs afectats per Lazora a Catalunya. Durant la seva declaraci贸, Javi S谩nzhez, membre del Sindicat de Llogateres, ha explicat que Torres no havia pogut accedir al nou contracte de vint p脿gines fins al mateix dia de la firma, que mai va comptar amb un esborrany previ i que tampoc va poder endur-se鈥檒 a casa per revisar-lo. 鈥淛a ho havia vist amb els arrendataris del carrer Ind煤stria de Badalona: no podien canviar ni una coma del contracte, si volien seguir a casa seva, havien d鈥檃cceptar les condicions鈥, ha exemplificat S谩nchez.


鈥淟a ficci贸鈥 de la bonificaci贸

Coordinats a trav茅s del Sindicat de Llogateres, entre el 2019 i el 2020, es van constituir arreu de Catalunya nou assemblees de ve茂nes a finques d鈥橝zora de Barcelona, Terrassa, l鈥橦ospitalet de Llobregat i Granollers. Els burofaxos per renovar contracte havien comen莽at a arribar i la propietat exigia un increment del lloguer de fins al 80%. El Sindicat de Llogateres denuncia que Lazora ha intentat 鈥渕aquillar鈥 la pujada a trav茅s d鈥檜na cl脿usula de bonificaci贸, que 茅s objecte de la demanda.

El Sindicat de Llogateres denuncia que Lazora ha intentat 鈥渕aquillar鈥 la pujada a trav茅s d鈥檜na cl脿usula de bonificaci贸, que 茅s objecte de la demanda

Tot i que durant els tres primers anys de contracte la propietat aplica un descompte a la quota fixada, un cop superat aquest per铆ode l鈥檌ncrement suposa una pujada de lloguer interanual que supera l鈥橧PC, quan el Decret llei 7/2019 prohibeix increments anuals de la renda per sobre l鈥櫭璶dex de preus. A S铆lvia Torres aquest per铆ode de bonificaci贸 de tres anys se li acaba el mes de gener, quan el seu lloguer passar脿 de 725 euros mensuals a gaireb茅 1.100 per un pis de 48 metres quadrats a Granollers. De fet, el testimoni, a resposta de Serrano, ha denunciat que segons l鈥櫭璶dex de refer猫ncia de preus de lloguer de la Generalitat de Catalunya, Torres hauria de pagar 545 euros, menys del que paga actualment.

Bloc de Lazora a Granollers, amena莽at d鈥檈xpulsi贸 per la pujada de lloguer |Victor Serri

Una altra de les cl脿usules a la que s鈥檋a fet refer猫ncia durant el judici 茅s la que obliga l鈥檃rrendatari a pagar una asseguran莽a d鈥檌mpagament. Segons Serrano, la despesa 茅s 鈥渋l路legal en tant que respon a l鈥檌nter猫s per a l鈥檃rrendatari i no per a l鈥檃rrendador鈥. El testimoni ha explicitat que els va sorprendre la pres猫ncia d鈥檃questa cl脿usula, tenint en compte que hi ha estipulada una fian莽a. Com a garantia addicional, Lazora tamb茅 va demanar a Torres sumar un segon titular i, per aquesta ra贸, el seu pare tamb茅 era a la sala.

La defensa de Lazora ha volgut posar en dubte la credibilitat del testimoni pel fet que pertany al Sindicat de Llogateres, part 鈥渋mplicada i interessada鈥 en el litigi

Entre la desena de cl脿usules objecte de la demanda, figura justament la que afirma que cada una de les cl脿usules ha estat negociada individualment entre l鈥檈mpresa arrendadora i l鈥檃rrendatari. Entre altres, l鈥檃dvocada del Col路lectiu Ronda tamb茅 considera abusiva la penalitzaci贸 per demora en l鈥檈ntrega de claus -de fins al 300% del preu del lloguer per dia- l鈥檃utoritzaci贸 per a la inclusi贸 al registre de morosos o la possibilitat de retenci贸 de fian莽a si no es compleix amb alguna de les condicions de retorn de l鈥檋abitatge, 鈥減er molt 铆nfima que sigui, per exemple, no haver pintat les parets鈥. Una altra cl脿usula fa possible que l鈥檃rrendador pugui accedir a l鈥檋abitatge 鈥減revi av铆s鈥 i no pas 鈥減revi consentiment鈥.

Per l鈥檃dvocada, despr茅s d鈥檃conseguir en l鈥櫭爉bit bancari la nul路litat de les cl脿usules s貌l o de multidivisa, una sent猫ncia condemnat貌ria seria pionera contra l鈥檃busivitat en l鈥櫭爉bit dels arrendaments. S铆lvia Torres considera que ella com altres inquilines de Lazora estan vivint una situaci贸 鈥渄鈥檌njust铆cia i d鈥檌mpot猫ncia鈥. Davant de la manca d鈥檌nformaci贸, assegura que va enviar entre 25 i 30 correus per aclarir dubtes sobre la durada del nou contracte, el funcionament de la bonificaci贸 o les penalitzacions si marxava, per貌 o no responien o li demanaven paci猫ncia. Ara com altres ve茂ns del bloc del carrer Girona de Granollers t茅 esperances dipositades en el litigi que va arrencar l鈥檕ctubre de 2020.

S铆lvia Torres considera que ella com altres inquilines de Lazora estan vivint una situaci贸 鈥渄鈥檌njust铆cia i d鈥檌mpot猫ncia鈥

La defensa de Lazora ha volgut posar en dubte la credibilitat del testimoni pel fet que pertany al Sindicat de Llogateres, part 鈥渋mplicada i interessada鈥 en el litigi. Alhora, ha preguntat a Sanchez si era jurista o tenia alguna mena de formaci贸 en normativa d鈥檃rrendaments. El lletrat ha reivindicat que es van produir un intercanvi de correus entre les parts el setembre de 2019 i que en el mercat immobiliari hi ha contractes on s鈥檈xigeixen altres tipus d鈥檃vals d鈥檌mpagament, com el bancari.


Tributar nom茅s l鈥1%

Al capdavant del fons Lazora hi ha Francisco Javier Rodr铆guez Heredia i Javier Pic贸n De Le谩niz, per貌 qui el controla a trav茅s d鈥橝zora s贸n Concha Os谩car i Fernando Gumuzio, exdirectius del Grupo Santander i, des del 2018, tamb茅 un dels principals gestors d鈥檌nversi贸 en actius immobiliaris del m贸n, CBRE Global Investors, perqu猫 s鈥檋a convertit en el principal accionista.

Juntament amb Encasa Cibeles, Lazora 茅s un dels dos fons dedicat al sector residencial de lloguer i gaudeix d鈥檃vantatges fiscals, com tributar nom茅s l鈥1% de l鈥檌mpost de societats, gr脿cies a la f贸rmula jur铆dica de Societat d鈥橧nversi贸 Immobili脿ria (SII), similar a les Socimis -que tributen al tipus 0%. A totes dues f贸rmules se鈥檒s exigeix la perman猫ncia de les inversions immobili脿ries almenys tres anys i, per tant, transcorregut aquest per铆ode poden vendre els actius.

Al final de la sessi贸 que no ha durat m茅s de mitja hora, no s鈥檋an exposat les conclusions perqu猫 el pr貌xim 30 de novembre ser脿 el torn de la prova pericial, un perit que aportar脿 la defensa.
Autor font: Directa.cat