Novembre 18, 2021
Per Direta
244 vistes


脡s el cinqu猫 llan莽ament des que fa tres d鈥檃nys van okupar un pis al carrer Marathon del barri de Cerdanyola de Matar贸 (Maresme) propietat de Divarian, una immobili脿ria controlada 鈥揳l 100% des de l鈥檕ctubre鈥 pel fons d鈥檌nversi贸 estatunidenc Cerberus. Despr茅s del darrer ajornament a porta fa un mes, el Jutjat de Primera Inst脿ncia n煤mero 8 de Matar贸 va ordenar que dem脿 19 de novembre s鈥檈xecuti el desnonament de Yousra Belouafi i la seva fam铆lia, amb la intervenci贸 del cos de Mossos d鈥橢squadra 鈥減erqu猫 auxilii la comissi贸 judicial mitjan莽ant ampli dispositiu鈥.

鈥淟es condicions econ貌miques que exigeixen per entrar en un pis de lloguer s贸n impossibles de complir, estic cobrant tres euros l鈥檋ora, i a m茅s, el sistema 茅s molt racista鈥, lamenta Belouafi. Per una banda, no disposa de n貌mina per la situaci贸 administrativa irregular, una condici贸 imprescindible per accedir a un lloguer; i, per l鈥檃ltra, assegura que pateixen racisme. Segons SOS Racisme, en l鈥櫭爉bit dels drets socials, l鈥檋abitatge concentra el 23% de les discriminacions racistes a Catalunya, nom茅s per darrere de l鈥檈ducaci贸.

Amb dues filles menors d鈥檈dat i els avis, es troben desemparats. La situaci贸 administrativa irregular els impedeix accedir a molts circuits p煤blics, com la mesa d鈥檈merg猫ncia o un lloguer social i, de moment, el recurs de l鈥檃dvocada i l鈥檌nforme de vulnerabilitat de Serveis Socials, en mans dels jutjats, no els ha servit per suspendre el desnonament. Pilar S脿nchez, del Sindicat d鈥橦abitatge de Matar贸, lamenta que l鈥檃dministraci贸 no doni cap alternativa tenint en compte la fam铆lia est脿 a punt de poder regularitzar la seva situaci贸. Aviat far脿 tres anys que 茅s a l鈥橢stat espanyol i aleshores podr脿 sol路licitar l鈥檌nforme per acreditar l鈥檃rrelament social i obtenir una autoritzaci贸 de resid猫ncia temporal.

Pilar S脿nchez, del Sindicat d鈥橦abitatge de Matar贸, lamenta que l鈥檃dministraci贸 no doni cap alternativa tenint en compte la fam铆lia est脿 a punt de poder regularitzar la seva situaci贸. Aviat far脿 tres anys que 茅s a l鈥橢stat espanyol i aleshores podr脿 sol路licitar l鈥檌nforme per acreditar l鈥檃rrelament social

Des del Sindicat s鈥檌nsisteix en el fet que el desnonament no hauria de tirar endavant amb la morat貌ria estatal prorrogada fins al 28 de febrer de 2022. El mes de desembre de 2020, es va ampliar el Reial Decret-llei 11/2020 de mesures urgents en l鈥櫭爉bit social i econ貌mic per fer front a la COVID-19 amb un nou Reial Decret-llei (37/2020) que, a l鈥檋ora de fixar la morat貌ria dels desnonaments, ja no se cenyia nom茅s a una vulnerabilitat 鈥渟obrevinguda a conseq眉猫ncia dels efectes de l鈥檈xpansi贸 de la COVID-19鈥 sin贸 que contemplava qualsevol situaci贸 que 鈥渆ncara que pogu茅s no derivar-se directament dels efectes de la COVID-19, indubtablement s鈥檋a vist agreujada per aquests鈥, segons el redactat. A m茅s, s鈥檃fegia un article (1 bis) que donava cobertura a les situacions d鈥檕kupacions en determinats casos: sempre que es tract茅s d鈥檜n gran tenidor 鈥搈茅s de deu habitatges en la normativa estatal鈥, que la fam铆lia es trob茅s en situaci贸 de vulnerabilitat acreditada i que hi habit茅s alg煤 depenent, v铆ctima de viol猫ncia masclista o hi hagu茅s a c脿rrec alguna persona depenent o menor d鈥檈dat. La fam铆lia de Belouafi compleix aquests requisits: 茅s vulnerable, t茅 dos menors a c脿rrec i okupa un habitatge d鈥檜n gran tenidor. Contradient el Reial decret-llei 37/2020, per tirar-lo endavant, la jutge argumenta que el cas 鈥渘o guarda cap relaci贸 amb al COVID i la situaci贸 generada per la mateixa鈥 i critica que Serveis Socials, malgrat con猫ixer la situaci贸 de la fam铆lia, no hagin adoptat 鈥渃ap decisi贸 en aquest darrer any i mig鈥.

Darrerament, tant la policia local com l鈥橝juntament de Matar贸 han posat el focus en 鈥渓鈥檕cupaci贸 il路legal d鈥檋abitatge鈥, tot assegurant que entre el gener i setembre hi ha hagut 367 ocupacions consumades a Matar贸, que representen un 138% m茅s que el 2019. Per al Sindicat d鈥橦abitatge de Matar贸, tal com explica S脿nchez, cal denunciar que 鈥渕entre parlen d鈥檌nseguretat i okupacions, no parlen de pobresa, de segregaci贸 als barris, ni donen alternatives habitacionals. Inseguretat, afegeix l鈥檃ctivista, 茅s 鈥渘o tenir menjar, no arribar a final de mes, no tenir ni un sostre鈥. Per l鈥檃ctivista, 鈥渆ls discursos institucionals sobre l鈥檕kupaci贸 generen racisme i odi鈥.

L鈥橝juntament de Matar贸 xifra en m茅s de 3.300 els habitatges buits a la ciutat, dels quals, almenys 250 constaven al Registre d鈥檋abitatges buits i d鈥檋abitatges desocupats sense t铆tol habilitant de la Generalitat de Catalunya fa un any.

Mobilitzaci贸 ve茂nal durant el primer intent de desnonament de Yousra Belouafi i la seva fam铆lia a Matar贸 |Arxiu

Un tenidor gegant

El mes d鈥檕ctubre, el banc BBVA va anunciar que venia el 20% que encara conservava de Divarian a Cerberus i, per tant, la immobili脿ria ha passat a estar totalment controlada per aquest fons d鈥檌nversi贸 estatunidenc. Per la quantitat de casos afectats que arriben a grups, sindicats i plataformes, ja fa un anys es va iniciar la campanya Guerra a Cerberus

Per darrere de Blackstone i per davant de Lone Star, Cerberus 茅s un dels principals compradors de totxo de la banca a l鈥橢stat espanyol, segons la consultoria Axis Corporate. A trav茅s de la immobili脿ria Haya Real Estate 鈥搊n un dels fills de l鈥檈xpresident Jos茅 Mar铆a Aznar 茅s conseller鈥, gestiona la immobili脿ria de Bankia des de l鈥檃ny 2013, actius de Cajamar i de la Sareb des de 2014, de Liberbank des de 2017, del Banc Santander des de 2018, i del BBVA i el Banc Sabadell des de 2019. En total, controla 15.874 habitatges al conjunt de l鈥橢stat, sobretot concentrats a Catalunya i el Pa铆s Valenci脿.

La branca immobili脿ria de Cerberus a Europa canalitza els beneficis de les filials a trav茅s dels Pa茂sos Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l鈥檈scala europea m茅s freq眉entada per evadir impostos corporatius

La seva branca immobili脿ria a Europa canalitza els beneficis de les filials a trav茅s dels Pa茂sos Baixos, un estat amb una fiscalitat baixa que ha esdevingut l鈥檈scala europea m茅s freq眉entada per evadir impostos corporatius, a trav茅s del mecanisme d鈥檈lusi贸 fiscal que es coneix com a sandvitx holand猫s. A Baarn, una petita ciutat a 45 minuts d鈥橝msterdam, s鈥檜bica Promontoria, un entramat d鈥檃lmenys 59 filials que controlen els actius immobiliaris de Cerberus al continent europeu. De fet, Haya Real Estate dep猫n directament de Promontoria Holding 62 B.V.

M茅s enll脿 de l鈥檌mmobiliari, amb capital que prov茅 de fons de pensions, fundacions, asseguradores o fons patrimonials, Cerberus tamb茅 fa negoci en molts altres sectors, com l鈥檃limentari, l鈥檈nerg猫tic, el sanitari, el del deute o l鈥檃rmament铆stic.
Autor font: Directa.cat