Octubre 19, 2021
Per Direta
227 vistes


En bona part, assistir al festival Say it loud! significa participar, no tant d鈥檜na opci贸 m茅s de la cultura de consum, sin贸 m茅s aviat d鈥檜n ecosistema vinculat al teixit de l鈥檈conomia solid脿ria i l鈥檈conomia local. N鈥檋i ha prou amb mirar el nom de les organitzacions col路laboradores (Top Manta, Diomcoop, Periferias Cimarronas, Iridia), les discogr脿fiques que hi seran presents (Discos Redondos, One Blood), la barra muntada per Alterevents i els esp貌nsors finan莽adors (cap gran marca publicit脿ria), per entendre de qu猫 es parla quan es menciona la paraula comunitat, entesa com a sin貌nim d鈥檌ntercooperaci贸. M茅s enll脿, els preus populars 鈥揷inquanta euros els tres dies鈥, i la qualitat de l鈥檈sdeveniment 鈥揳mb un aforament redu茂t a 300 persones鈥, completen la idea de cultura que es vol promoure. Per tot plegat, el guany econ貌mic no es troba en el ventall de prioritats.

El programa ve carregat de propostes interessants. La filosofia emprada per seleccionar-les no implica portar als escenaris artistes actuals situades en el cim de l鈥櫭爉plia escena global de les m煤siques urbanes, sin贸 per prescriure compositores, combos, sound systems, PD i bandes de proximitat o internacionals, consolidats, si b茅 en moltes ocasions amb poc recorregut a les sales de concerts que tenim m茅s a prop. Per aquest motiu, Quesoni tracta m茅s d鈥檃propar i descobrir discografies, amb tots els riscos que aix貌 suposa, que de pujar al cavall guanyador del moment.

La filosofia emprada per seleccionar el cartell es basa en la prescripci贸 de prescriure compositores, combos, sound systems, PD i bandes de proximitat o internacionals, consolidats, si b茅 en moltes ocasions amb poc recorregut a les sales de concerts que tenim m茅s a prop

Entrant als continguts, es pot dir que el ress貌 de la pand猫mia i ser脿 present. Per exemple, hi ha la possibilitat de sentir el treball de Rodrigo Lavi帽a y su Combo, que en bona part 茅s fill del confinament. Si la gravaci贸 va farcida de samplers i arranjaments d鈥檈studi, el directe tradueix els sons enllaunats a m煤sica instrumental, interpretada per un conjunt format per vuit integrants (veu, cors, vents, orgue, baix, bateria i guitarra el猫ctrica). Inclou nombroses col路laboracions, a voltes aquelles que es poden sentir a l鈥檈lap茅 i a voltes altres que apareixen per sorpresa. Aquesta vegada, com al路licient, l鈥檌l路lustrador del festival, Joan Negrescolor, dibuixar脿 una obra en viu mentre soni la m煤sica.

Per altre cant贸, les raperes R.A.E (Rising Above Everything) i Nadia Rose, aix铆 com al selektor Jon Jones (del segell Roots Garden), totes elles provinents del Regne Unit, estan entre el cartell. La primera va ser guanyadora el 2020 del concurs de talents emergents que organitza el Festival de Glastonbury. L鈥橢P First Class de Nadia Rose, produ茂t pel segell propi de la cantant i compositora, es podr脿 escoltar per primera vegada a Barcelona, juntament amb altres singles publicats posteriorment.

Jon Jones actuar脿 amb el trombonista jamaic脿 Vin Gordon. Per posar algun track d鈥檃quest 煤ltim que ens permeti imaginar com ser脿 el directe que oferiran, aqu铆 va el Dubbing Style, del disc African Shores (2019)

En els dies previs als concerts, el 20 i 25 d鈥檕ctubre, escalfaran els motors dues xerrades que tindran lloc a La Ciutat Invisible. Primer, el soci貌leg musical 脕ngel G. Quintero Rivera explicar脿 la relaci贸 entre salsa i revolta. Presentar脿 el llibre La danza de la insurrecci贸n, una compilaci贸 de textos escrits entre 1978 i 2017, publicada per l鈥檈ditorial CLACSO. El dimecres 25, Santiago Auser贸n (s铆, Juan Perro, cantant de Radio Futura), parlar脿 sobre la influ猫ncia i les arrels negres en la can莽贸 espanyola, en un viatge que ens portar脿 als or铆gens de molts sons i m煤siques amb qu猫 estem totalment familiaritzades. En aquest marc, hi haur脿 l鈥檕casi贸 de polemitzar, fins i tot, sobre el perreo, tot contextualitzant hist貌ricament i est猫tica escenes musicals del present en un debat de qualitat.

La primera nit musical, el divendres 29 d鈥檕ctubre, pujaran a l鈥檈scenari Sonido Tupinamba, que 茅s l鈥檈legida per obrir el festival amb una sessi贸 de m煤sica de ball de l鈥檈stil d鈥檃questa, en qu猫 combina tropicalitat, afrofuturisme i electr貌nica m茅s o menys a parts iguals; i Juli Giuliani, raper amb un 煤ltim treball acabat de sortir del forn, Summer Never Ends, publicat precisament el 21 de setembre de 2021, l鈥櫭簂tim dia d鈥檈stiu, fruit de la col路laboraci贸 entre Say it Loud Records i Costa Futuro.

El 2019 se celebr脿 el festival enmig de les protestes i la vaga general per la sent猫ncia contra les preses pol铆tiques i, de fet, els ingressos d鈥檃quella edici贸 es destinaren a les represaliades. L鈥檃ny passat, 2020, quan tot estava enllestit, es va suspendre a causa del context de la COVID-19

Els dies forts queden pel dissabte i el diumenge. Els temes del parisenc David Walters recorden el concepte musical Acoustic Clubbing, que a principis del 2000 va popularitzar Les N茅gresses Vertes, una banda de fusi贸 tamb茅 de Par铆s. En ambd贸s casos, la guitarra ac煤stica i les sonoritats org脿niques no suposen cap obstacle per posar cossos a dansar. M茅s enll脿, un dels plats m茅s forts del cap de setmana arribar脿 des de Col貌mbia. Les atmosferes, melodies i grooves de lis猫rgia ballable del m铆tic Frente Cumbiero, punta de llan莽a de la c煤mbia a escala mundial, intepretades per a l鈥檕casi贸 en format quartet.

Per 煤ltim, last but no least, queda per mencionar els noms de l鈥檈scena barcelonina: les amfitriones Rebel Madiaq seran als plats i micros el dissabte; mentre que el sound system feminista Purple Rockets i la selectora A 煤ltima flecha punxaran el diumenge.

El 2019, se celebr脿 el festival enmig de les protestes i la vaga general per la sent猫ncia contra les preses pol铆tiques i, de fet, els ingressos d鈥檃quella edici贸 es destinaren a les represaliades. L鈥檃ny passat, 2020, quan tot estava enllestit, es va suspendre a causa del context de la COVID-19. Ara, 2021, malgrat tot, com diu Sergio Ehmailer, l鈥櫭簂tim cap de setmana d鈥檕ctubre continua essent territori Say it Loud!
Autor font: Directa.cat