Desembre 11, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,795 vistes

Les famílies de l’escola de Canet de Mar neguen qualsevol assetjament a la família denunciant 

El denunciant és un dels impulsors de Ciutadans al municipi i va anar a la llista del partit en les municipals del 2019 

El TSJC demana a l’escola i al Departament d’Educació que protegeixin l’infant, i les famílies neguen que hi hagi assetjament 

Vox i Ciutadans anuncien querelles contra Aragonès i Cambray 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 11/12/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que poc s’imaginaven les famílies de Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) que van expressar fa una setmana el seu desacord amb la sentència del TSJC que obligava a impartir en castellà el 25% de les classes a P5. A l’intens debat polític i mediàtic que posaria l’Escola Turó del Drac al mig d’un foc encreuat. “No entenem que això s’estigui polititzant i convertint en un circ mediàtic“, lamentava Adam Isenberg, un dels pares, que assegurava ahir que l’únic interès de les famílies és garantir l’educació a les aules i deixar-ne fora “les banderes i les ideologies“. Ho va declarar durant la manifestació que ahir a la tarda va aplegar mig miler de persones pel centre de Canet de Mar per reclamar que no es toqui el català a les aules. Es van afegir a la concentració organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), a pocs metres del Turó del Drac. A la marxa, s’hi van adherir alguns pares amb infants que sortien d’escola. 

La presidenta de l’Ampa, Mònica Ruz, reconeixia el desconcert en què es troben i la “dimensió mediàtica” que ha agafat, i per això han demanat assessorament jurídic a la Federació de famílies, l’Affac, per veure com es poden revocar les mesures cautelars perquè no acabin afectant els seus fills. “Sabem que és complicat, però tenen dret a tenir el projecte lingüístic que van escollir“, assenyalava Ruz. Les famílies que des d’un primer moment es van mobilitzar en defensa del model educatiu del centre neguen que s’hagi fet cap “assetjament” a la família denunciant. “Hi ha mitjans que estan posant en boca nostra coses que no són veritat“, assenyalava Anna Martínez, que mantenia que, com molts pares, no ha volgut saber quina ha estat la família denunciant ni li interessa “personalitzar“. Segons explicaven les famílies i confirmava l’alcaldessa, Blanca Arbell, el rastreig de les piulades amenaçadores contra la família denunciant ha demostrat que no corresponien a cap veí del municipi. 

La manifestació 

La manifestació, amb pancartes i proclames a favor de la llengua, va transcórrer, sense incidents, fins al capdavall de la Riera, on els convocants van exigir a la Generalitat que prengui mesures per blindar el català. “No només és una llengua, sinó que forma part de l’eix vertebrador de la nostra societat i és necessari defensar-lo“, deia la portaveu del SEPC, Marta Daviu.  

Al final de la marxa, a la qual es van afegir diputats de la CUP-Guanyem i de Junts, es van poder sentir crits en contra del Govern de la Generalitat, amb crits de dimissió per la gestió de la situació que ha acabat amb l’aplicació de la decisió judicial. “És preocupant, perquè veiem que s’està estenent i cada cop hi ha més famílies a les quals ja els està bé“, deia una de les mares preocupada perquè en propers cursos la seva filla coincideixi amb l’alumne pel qual s’hauran d’impartir més hores en castellà per acatar l’ordre judicial. “Això no va de banderes ni d’independència; volem que aprenguin el català com el castellà”, hi afegia el seu marit, que lamentava que la família denunciant s’hagi “sortit amb la seva“, ja que des que va apuntar el seu fill a P3 recollia signatures amb aquest objectiu quan era un dels impulsors de Ciutadans al municipi i va anar a la llista del partit en les municipals del 2019. 

Demanda judicial 

El TSJC va ordenar dijous al conseller d’Educació i a la directora de l’escola que adoptin les mesures necessàries per “preservar la protecció i la intimitat del menor” i la seva família, així com “la normal convivència” de l’entorn educatiu. També va donar deu dies al Departament d’Educació perquè informi de com s’està donant compliment a la mesura cautelar del 25% en castellà.  

La Fiscalia de Barcelona va obrir diligències ahir després de rebre una denúncia d’Hablamos Español i una altra de Vox per valorar si diversos tuits són constitutius de delicte. Aquests dies han aparegut a la xarxa missatges que demanen conèixer la identitat i l’adreça de la família denunciant, que es facin protestes davant casa seva o que es deixi sol el nen a classe.  

Les famílies contràries al 25% en castellà, a través del perfil El Turó, en Català, van negar “cap tipus d’assetjament” i van manifestar que no tenen cap interès a saber qui ha estat la família denunciant. Van insistir en la defensa del projecte educatiu i lingüístic del centre, van assegurar que vetllen pel benestar de tot el grup classe afectat i van afirmar que “els únics infants afectats són els obligats a complir unes mesures cautelars imposades judicialment sense cap criteri pedagògic”.  

El col·lectiu afirma que està per sobre “de tota polèmica política“, i el comunicat va ser una reacció a l’abast mediàtic de la causa. Perquè el desacord d’aquestes famílies amb la imposició judicial i la seva defensa del model d’escola català han provocat un debat desmesurat que va arribar ahir a La Moncloa. La portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, va condemnar “l’assetjament” a la família denunciant i va explicar que la ministra d’Educació, Pilar Alegría, va trucar al conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Gonzàlez-Cambray, per tractar la qüestió. “La ministra s’hi ha posat en contacte per sumar tota la col·laboració necessària per evitar que es produeixi assetjament en aquest cas i en qualsevol altre“, va dir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.  

El ministre de Consum, Alberto Garzón, va condemnar “qualsevol mena d’assetjament, persecució o pressió” a la família, però va afirmar que no comparteix el seu criteri perquè no creu que el castellà estigui en perill. Va considerar que la immersió lingüística funciona i va remarcar que “tots els catalans poden emprar perfectament el castellà“. És una versió radicalment diferent de la de Vox, que va anunciar que denunciarà el president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per haver promogut “l’odi” contra la família de l’alumne.  

El PP va demanar aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola en matèria d’educació a Catalunya per aquest cas, mentre que el president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va anunciar també una querella contra el conseller d’Educació si “persisteix” a no complir la sentència que estipula un 25% de castellà a les escoles. Gonzàlez-Cambray no va fer ahir cap declaració, mentre que els sindicats Ustec, Intersindical i SEPC i la Plataforma per la Llengua van afirmar que les sentències que imposen un percentatge són il·legals i van carregar contra els responsables del Departament d’Educació perquè consideren que se’n renten les mans i traspassen tota la responsabilitat al centre. “No és acceptable que deixin desemparats els docents i els equips directius al·legant que no són els destinataris de les sentències“, van declarar. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com