Gener 19, 2021
Per Direta
214 vistes

El Defensor del Poble, Francisco Fern谩ndez Marugan, ha traslladat a la Fiscalia General de l鈥橢stat espanyol la situaci贸 de desemparament que pateixen molts menors extutelats per la Generalitat Valenciana en complir la majoria d鈥檈dat. Tal com va denunciar la Campanya CIEs No de Val猫ncia, fa gaireb茅 dos mesos, molts d鈥檃quests joves es veuen obligats a abandonar el centre d鈥檃collida en complir 18 anys, sense recursos i sense possibilitats d鈥檕btenir el perm铆s de resid猫ncia i treball, per la qual cosa, alguns acaben abocats al sensellarisme o tancats en el CIE de Sapadors.

Davant aquestes circumst脿ncies, el Defensor del Poble, a trav茅s d鈥檜n informe en resposta a la den煤ncia de la Campanya, ha reiterat a la Generalitat Valenciana el deure legal d鈥檌nstar la tramitaci贸 de l鈥檃utoritzaci贸 de resid猫ncia dels menors estrangers no acompanyats, 鈥渄鈥檃cord amb el que estableix la Llei d鈥橢strangeria i el seu Reglament鈥. A m茅s a m茅s, tamb茅 s鈥檃ssenyala que, tenint en compte la quantitat de menors tutelats pels serveis de protecci贸 de la Generalitat Valenciana que accedeixen a la seua majoria d鈥檈dat sense comptar amb l鈥檃utoritzaci贸 de resid猫ncia i sense documentaci贸 identificativa, siga passaport o c猫dula d鈥檌nscripci贸, 鈥渟鈥檋a susp茅s l鈥檃ctuaci贸 amb els serveis de protecci贸 valencians i s鈥檋a donat trasllat de la present q眉esti贸 a la Fiscalia General, a fi que s鈥檃dopten les mesures previstes鈥.


El Defensor del Poble assenyala irregularitats

Al mateix escrit, el Defensor del Poble detalla diverses irregularitats en l鈥檌nforme que va sol路licitar a la Conselleria d鈥橧gualtat i Pol铆tiques Inclusives. Ha criticat la falta de tramitaci贸 de l鈥檃utoritzaci贸 residencial, la qual cosa, 鈥減rovoca greus perjudicis, entre altres, dificultats per accedir a recursos, com per exemple, la Renda Valenciana d鈥橧nclusi贸鈥, assegura Fern谩ndez Marugan a la missiva de resposta.

El Defensor del Poble assenyala que, 鈥渆n tot cas, s鈥檃torgar脿 l鈥檃utoritzaci贸 transcorreguts nou mesos des d鈥檃questa posada a disposici贸鈥

Segons argumentava la Conselleria a l鈥檌nforme que va enviar al Defensor del Poble, en el cas d鈥檜n dels joves extutelats, 鈥渘o va poder tramitar l鈥檃utoritzaci贸 de resid猫ncia per no poder haver documentat la filiaci贸 del menor鈥, aix铆 com per no haver transcorregut nou mesos des que va assumir la seua guarda. En aquest sentit, el Defensor del Poble desmenteix la Conselleria en indicar que no es pot considerar que el menor no tinguera documentada la seua filiaci贸, ja que 鈥渃omptava amb la pertinent identificaci贸 policial i inscripci贸 en el registre de menors estrangers no acompanyats, aix铆 com amb el decret dictat pel Ministeri Fiscal en el procediment de determinaci贸 d鈥檈dat incoat鈥.

Encara m茅s, el Defensor del Poble constata l鈥檈rror dels terminis utilitzats per la Direcci贸 Territorial d鈥橧gualtat i Pol铆tiques Inclusives per a instar a la resid猫ncia dels menors, 鈥渃ontravenint l鈥檃rticle 35.7 de la llei d鈥檈strangeria鈥. Segons matisen des de la Campanya CIEs No, 鈥渘ombroses administracions continuen interpretant que 茅s a partir dels nou mesos de tutela quan han d鈥檌nstar la tramitaci贸 de l鈥檃utoritzaci贸 de resid猫ncia del menor鈥. No obstant aix貌, el Defensor del Poble assenyala que, 鈥渆n tot cas, s鈥檃torgar脿 l鈥檃utoritzaci贸 transcorreguts nou mesos des d鈥檃questa posada a disposici贸鈥. Per al portaveu de la Campanya, Adri谩n Vives, la resposta del Defensor del Poble 茅s 鈥渕olt rellevant鈥, ja que 鈥渙fereix la seua interpretaci贸 de la normativa perqu猫 l鈥檃dministraci贸 p煤blica tramite correctament el perm铆s de resid猫ncia de joves extutelats鈥.

La Campanya CIEs No exigeix a les administracions implicades que, de manera urgent, 鈥渁dopten les mesures necess脿ries perqu猫 totes les persones interessades puguen accedir tant a la documentaci贸 a la qual tenen dret com a una pla莽a en la Xarxa d鈥橢mancipaci贸

Un altre dels retrets del Defensor del Poble a la Direcci贸 Territorial d鈥橧gualtat i Pol铆tiques Inclusives 茅s que aquesta argumentara que el menor 鈥渘o va estar sota tutela de l鈥檈ntitat p煤blica, assumint 煤nicament la seua guarda provisional鈥. El Defensor recorda el deure legal que incumbeix les entitats de protecci贸 de 鈥渄eclarar la tutela dels menors estrangers no acompanyats, sense prolongar la guarda m茅s enll脿 del temps necessari per a la seua identificaci贸 i constatar el seu desemparament鈥, especificant que 鈥渆ls menors es troben desemparats quan existeix incompliment, o inadequat exercici dels deures de protecci贸, estant privats de la necess脿ria assist猫ncia moral o material鈥. I remata que la guarda provisional, quan es constata el desemparament, 鈥渘o 茅s obstacle per a l鈥檃dopci贸 de totes les mesures oportunes de protecci贸, i de manera especial, la de tramitar la seua autoritzaci贸 de resid猫ncia, tenint en compte els greus perjudicis de l鈥檃cc茅s a la majoria d鈥檈dat sense ella鈥.

Arran aquests fets, la Campanya CIEs No exigeix a les administracions implicades que, de manera urgent, 鈥渁dopten les mesures necess脿ries perqu猫 totes les persones interessades puguen accedir tant a la documentaci贸 a la qual tenen dret com a una pla莽a en la Xarxa d鈥橢mancipaci贸 per a Joves Extutelats de la Comunitat Valenciana鈥. I reblen amb rotunditat: 鈥淨ue, aix铆 mateix, s鈥檃dopten les mesures necess脿ries perqu猫 cap altre menor accedisca a la majoria d鈥檈dat sense que se li tramite el perm铆s de resid猫ncia i un recurs d鈥檈mancipaci贸鈥.
Autor font: Directa.cat