Octubre 27, 2021
Per Nord-Estl Libertari
156 vistes


El risc de rebrot de covid-19 baixa a 49 punts i la velocitat de propagaci贸 del coronavirus-19, la Rt, a 1,08. Per contra, la taxa de positivitat de les proves diagn貌stiques de la darrera setmana creix una cent猫sima i 茅s d’1,65% i la incid猫ncia de casos dels darrers catorze dies puja a 46,91 contagis per cada 100.000 habitants 

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Garriguella (1.850), Camprodon (1.654), Sant Juli脿 de Ramis (257), Sant Joan les Fonts (185), l’Escala i Emp煤ries (141), Llagostera (141), Lloret de Mar (138), Roses (132), Banyoles (130), Figueres (111), Sant Feliu de Gu铆xols (110) i Vilablareix (104) 

Augmenten les visites pel virus a l’atenci贸 prim脿ria. El creixement dels indicadors de contagi dels darrers dies est脿 provocant que el nombre de casos augmenti lleugerament. On ja s’est脿 comen莽ant a notar aquest repunt 茅s als centres d’atenci贸 prim脿ria de la Regi贸 Sanit脿ria de Girona 

El jutjat d’Olot investiga el brot de la resid猫ncia de Sant Joan les Fonts on van morir set persones. Citar脿 a declarar la treballadora a qui una fam铆lia va denunciar per homicidi imprudent i diversos testimonis 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Garriguella (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 27/10/2021.- Llegim a Vilaweb que per segon dia consecutiu de retroc茅s en els contagis i les dades epidemiol貌giques de covid-19 al Principat de Catalunya despr茅s d’haver encadenat diverses jornades de creixement. El risc de rebrot baixa a 49 punts i la velocitat de propagaci贸 del coronavirus-19, la Rt, a 1,08. Per contra, la taxa de positivitat de les proves diagn貌stiques de la darrera setmana creix una cent猫sima i 茅s d’1,65% i la incid猫ncia de casos dels darrers catorze dies puja a 46,91 contagis per cada 100.000 habitants. 

En les darreres hores s’han registrat 521 casos nous de covid-19 diagnosticats amb proves PCR o d’ant铆gens i 5 morts m茅s. Actualment hi ha 337 persones malaltes de covid-19 ingressades als hospitals p煤blics i 91 persones pacients en estat cr铆tic ateses a les UCI p煤bliques i privades, totes dues dades s贸n les mateixes que les registrades ahir. 

S’ha vaccinat del tot el 83,1% de les persones majors de dotze anys, el 74,1% de la poblaci贸 total del Principat de Catalunya. Han rebut la primera dosi, com a m铆nim, el 84,7% dels majors de dotze anys i el 75,6% del total de la poblaci贸. 

Malalts ingressats: 337 (=). Malalts atesos a les UCI: 91 (=). Total de casos detectats acumulats: 1.002.009 (+610). Total de morts: 24.001 (+5). Total amb la vaccinaci贸 completa: 5.862.731 (+3.034). Total de vaccinats amb la primera dosi: 5.969.910 (+2.163). Total de vaccinats amb la tercera dosi: 100.105 (+9.412). 

Augmenten les visites pel virus a l’atenci贸 prim脿ria 

Llegim al Diari de Girona que el creixement dels indicadors de contagi dels darrers dies est脿 provocant que el nombre de casos augmenti lleugerament. On ja s’est脿 comen莽ant a notar aquest repunt 茅s als centres d’atenci贸 prim脿ria de la Regi贸 Sanit脿ria de Girona. De fet, despr茅s de setmanes a la baixa, en aquests darrers set dies les visites a pacients amb coronavirus-19 han augmentat. Tot i que el creixement 茅s poc significatiu, experts i autoritats pol铆tiques ja han alertat de possibles repunts. 

Malgrat tot, la pressi贸 assistencial als CAP ha baixat molt i prova d’aix貌 茅s que el Departament de Salut de la Generalitat desactivar脿 la setmana que ve l’aplicaci贸 de seguiment i vigil脿ncia de s铆mptomes STOP COVID19 CAT. L’eina es tanca de manera definitiva despr茅s d’un any i mig de funcionament i 1.600.000 desc脿rregues. La decisi贸 s’ha pres despr茅s d’analitzar la situaci贸 pand猫mica actual, on les necessitats de vigil脿ncia i seguiment de s铆mptomes i activaci贸 de les emerg猫ncies, que resolia inicialment l’aplicaci贸, ja estan cobertes i consolidades per l’atenci贸 prim脿ria i el 061. A difer猫ncia de quan va n茅ixer STOP COVID19 CAT, la pand猫mia cada vegada est脿 m茅s sota control i l’acc茅s al sistema sanitari s’est脿 estabilitzant, segons afirma el Departament de Salut. 

‘eina es tanca despr茅s d’haver activat en 4.900 ocasions el Sistema d’Emerg猫ncies M猫diques (SEM) per casos que requerien una assist猫ncia urgent, 茅s a dir, per aquelles persones que reportaven els seus s铆mptomes i empitjoraven de forma greu. 

L’eina es va posar en marxa el 18 de mar莽 de 2020, quatre dies despr茅s de decretar-s’hi l’estat d’alarma i el confinament domiciliari de tota la poblaci贸. La posada en marxa de l’aplicaci贸 tenia com a objectiu principal permetre que la ciutadania pogu茅s fer el seguiment i la vigil脿ncia dels s铆mptomes associats a la COVID-19. Tamb茅 oferia informaci贸 clara i directa sobre la nova malaltia i com actuar. Era el moment de m茅s incertesa i desconeixement de tota la pand猫mia. 

Nombre de cr铆tics 芦sensible禄 

D’altra banda, la pressi贸 assistencial als hospitals es mant茅 bastant estable tot i que darrerament hi ha hagut algun repunt de persones ingressades. Al Principat de Catalunya ahir hi havia 91 cr铆tics, quatre m茅s en pocs dies. El cap de l’UCI del Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, va afirmar ahir a Twitter que la xifra actual 茅s 芦sensible禄 i que 芦si anem a pitjor, ho notarem禄. De moment, des de fa dues setmanes la xifra se situa entre els 87 i 97. 

Aqu铆 es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/

Les poblacions de les comarques gironines amb l’铆ndex de risc de rebrot m茅s elevat, entre altres, s贸n Garriguella (1.850), Camprodon (1.654), Sant Juli脿 de Ramis (257), Sant Joan les Fonts (185), l’Escala i Emp煤ries (141), Llagostera (141), Lloret de Mar (138), Roses (132), Banyoles (130), Figueres (111), Sant Feliu de Gu铆xols (110) i Vilablareix (104). 

Tamb茅 amb risc, entre altres, Celr脿 (95), Ripoll (93), Blanes (90), Arb煤cies (88), Olot (84), Palafrugell (77), Torroella de Montgr铆 i l’Estartit (68), Castell-Platja d’Aro (58), Ma莽anet de la Selva (56), Campdev脿nol (54), la Bisbal d’Empord脿 (50), Girona (35), Cass脿 de la Selva (34). Salt (23), Calonge i Sant Antoni (20), Angl猫s (16), Vilafant (11), Palam贸s (10), Santa Coloma de Farners (9), Begur (8), Sarri脿 de Ter (6) i Vidreres (5).  

El jutjat d’Olot investiga el brot de la resid猫ncia de Sant Joan les Fonts on van morir set persones 

Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el Jutjat d’Instrucci贸 N煤mero 1 d’Olot (la Garrotxa, comtat de Besal煤) investigar脿 el brot de coronavirus-19 a la resid猫ncia Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Alta Garrotxa, Garrotxa, comtat de Besal煤) on van morir set persones, segons informa el bufet d’advocats Vosseler. El jutjat ha decidit obrir dilig猫ncies pr猫vies i citar脿 diversos testimonis. Tamb茅 a la treballadora del centre a qui la fam铆lia d’una de les v铆ctimes va denunciar per homicidi imprudent. Els familiars, representats per Vosseler, apunten directament contra l’empleada a qui acusen d’anar a treballar malgrat estar contagiada per covid-19. Els Mossos d’Esquadra van tancar la investigaci贸 a finals de setembre i van enviar-ho al jutjat. 

El brot a la resid猫ncia, que gestiona la Cooperativa Suara, es va fer p煤blic a finals d’agost, tot i que es va detectar a principi de mes, arran d’un cribratge que es va fer entre els professionals. El Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya va detallar aleshores que havia provocat set defuncions i que hi havia 15 residents i sis treballadors contagiats. 

Despr茅s de detectar els primers positius en els treballadors, el cribratge es va estendre als residents. En aquesta primera prova es van detectar cinc casos, per貌 posteriorment en van aflorar m茅s. 

Suara va anunciar l’obertura d’una investigaci贸 interna per determinar les causes que van provocar el contagi i l’Ajuntament va emetre un comunicat en qu猫 donava suport als familiars i als treballadors del centre. Tamb茅 anunciava que esperarien els resultats de la investigaci贸 interna. 

La fam铆lia d’una de les v铆ctimes, per貌, va decidir emprendre accions contra una de les treballadores, a qui considera responsable dels fets perqu猫 hauria explicat a una companya que, tot i estar contagiada, prendria una pastilla i aniria a treballar. 

La policia va practicar diverses dilig猫ncies arran de la den煤ncia. Entre elles, va prendre declaraci贸 a diversos treballadors del centre i la va trametre al jutjat, que ha decidit obrir investigaci贸. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com