Desembre 9, 2022
Per Direta
196 vistes

Unió Patriòtica. Així s’anomenava el grup d’extrema dreta que planejava pel dia D i l’hora H, un cop d’Estat a Alemanya. Es tracta d’una trama colpista amb tentacles en tot l’espectre de la ultradreta, però sobretot una xarxa connectada amb els estrats tradicionalment dominants i les elits conservadores del país: l’aristocràcia, la judicatura, l’exèrcit, la policia o la medicina. Això demostra una vegada més que hi ha ultradretans més enllà dels grups feixistes clàssics, no només als marges i a les capes subalternes de la societat, sinó també en posicions patrícies, a la classe noble.

El principal sospitós de liderar l’avançada trama colpista és Enric XIII príncep de Reuß, un noble de 71 anys, empresari immobiliari de Frankfurt. Presumptament, havia de liderar el nou govern, un executiu a imatge i semblança de l’Imperi Alemany, proclamat per Otto von Bismarck el 1871. Enric XIII, membre de la casa Reuß, que va governar a Turíngia durant 800 anys fins al col·lapse de la monarquia alemanya el 1918, era un conegut antisemita i conspiracionista –culpava a la família jueva Rothschild d’haver acabat amb el kàiser–. Diverses reunions d’Unió Patriòtica, van tenir lloc al castell de Waidmannsheil, a la població de Bad Lobenstein, a l’est de Turíngia. Enric XIII era patró de tornejos de golf i amant de la Fórmula 1.

Entre els detinguts hi ha diverses persones que han estat entrenades per l’Estat alemany per utilitzar armes, és a dir, reservistes de l’exèrcit alemany que havien format part del Comando de Forces Especials (KSK)

Entre els detinguts hi ha diverses persones que han estat entrenades per l’Estat alemany per utilitzar armes, és a dir, reservistes de l’exèrcit alemany que havien format part del Comando de Forces Especials (KSK), a la població de Calw, al sud-oest del país. Aquesta unitat d’elit ha estat sota sospita per les simpaties dels seus membres per la ultradreta i el nazisme. El juny del 2020, el Ministeri de Defensa va haver de dissoldre una de les unitats pel fet que diversos dels seus membres havien estat implicats en robatoris d’explosius i armes i parafernàlia nazi. A més, diversos integrants de la caserna de Calw, han estat implicats en la trama ultradretana Hannibal/Nordkreuz, una xarxa de grups i individus preparacionistes d’Alemanya, Àustria i Suïssa que, a través del servei de missatgeria instantània Telegram, es van coordinar de cara a derrocar el govern de Berlín en el que van anomenar “Dia X”.

En l’operació policial del 7 de desembre, destaca la detenció de l’antic comandant del Batalló de Paracaigudistes 251 a Calw, el coronel retirat Rüdiger von Pescatore, presumpte número dos de la trama. També va ser detingut a Munic, Maximilian Eder, un antic soldat del KSK, batalló de paracaigudistes. Entre els detinguts hi figuren més militars. Un altre dels acusats és el policia inspector en cap Michael Fritsch, de Hannover, antic responsable de la planificació de la seguretat de les comunitats jueves de la Baixa Saxònia i suspès per la seva militància en el conspiracionisme antivacunes covid-19.

Una de les identitats més destacada entre les detingudes és la de la jutge de Berlín i exdiputada (2017-2021) pel partit d’extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD) Birgit Malsack-Winkemann

L’altre gran nom és el de la jutge de Berlín i exdiputada (2017-2021) pel partit d’extrema dreta Alternativa per Alemanya (AfD) Birgit Malsack-Winkemann. La trama colpista contra el govern de socialdemòcrates, verds i liberals fins i tot havia previst un gabinet, en el qual Malsack-Winkemann, membre de l’ala etnonacionalista d’AfD, havia de convertir-se en ministra de Justícia. Segons el que ha transcendit, Malsack-Winkemann encara tenia lliure accés a la seu del Parlament alemany (Bundestag) i això és transcendent, perquè part del pla del grup era assaltar-lo. En repetides ocasions, Malsack-Winkemann havia mostrat la seva orientació favorable al conspiracionisme antivacunes (Querdenken) i a Qanon, que agrupa una infinitat de teories de la conspiració favorables a Donald Trump i històries delirants com l’existència d’una xarxa pedòfila dirigida pels líders del Partit Demòcrata. També ha estat detingut Christian Wendler, antic regidor d’AfD a Olbernhau.

Segons les primeres investigacions, el grup s’enquadra en la ideologia dels Reichsbürger, traduït com els Ciutadans del Reich, la denominació que reben diverses agrupacions i individus heterogenis vinculats a la ultradreta alemanya, que rebutgen a través del negacionisme la legitimitat de l’Estat alemany, la República Federal d’Alemanya. Els seus integrants sostenen que el Regne de Prússia continua existint amb els seus límits territorials de 1937, previs a la Segona Guerra Mundial, cosa que inclouria zones de l’actual Polònia a part de reclamar territoris de Txèquia, l’Estat francès i Dinamarca així com l’annexió d’Àustria i el Tirol del Sud (Itàlia). Bàsicament els Ciutadans del Reich neguen l’existència de la República Federal perquè sostenen que l’Estat actual no és més que una construcció administrativa encara ocupada pels Estats Units, el Regne Unit i l’Estat francès.

No acaten la Constitució i per exemple, imprimeixen passaports i llicències de conduir propis. Durant molt de temps no se’ls va prestar gaire atenció, però la seva creixent radicalització, especialment durant la pandèmia amb la seva negativa a acatar les restriccions, ha augmentat la preocupació de les autoritats. Aquests grups estan a punt i disposats a emprar la violència per aconseguir els seus fins. De fet, diversos Ciutadans del Reich han estat implicats en agressions i fins i tot, homicidis contra la policia.

El 29 d’agost de 2021, en el marc d’una multitudinària manifestació anticovid, un grup de centenars de manifestants, liderats per Ciutadans del Reich, van intentar ocupar el Reichstag

El 29 d’agost de 2021, en el marc d’una multitudinària manifestació anticovid, un grup de centenars de manifestants, liderats per Ciutadans del Reich, van intentar ocupar el Reichstag. El detonant va ser la intervenció d’una homeòpata esotèrica i negacionista del coronavirus anomenada Tamara Kirschbaum, que mentre cridava a assaltar el Parlament contra una suposada “dictadura merkeliana”, va anunciar des de l’escenari que Donald Trump era a Berlín i que legitimava la protesta.

Segons les investigacions, la trama colpista –la qual la fiscalia acusa formalment d’organització terrorista– es va fundar a finals de 2021 i sembla ser que havia mantingut contactes –i aquesta pista ha estat clau pel seu descobriment– amb la trama desarticulada el passat abril, d’un altre grup ultradretà que planejava el segrest del ministre de Sanitat alemany Karl Lauterbach i crear una situació “com una guerra civil” per enderrocar el govern. Els colpistes tenien presumptament contactes a Rússia, de la qual esperaven el seu suport. Amb aquesta finalitat, el príncep hauria contactat amb les autoritats russes a través de la seva parella Vitalia B., de 39 anys, també detinguda.

Com a dada de context, la macroràtzia contra Unió Patriòtica va tenir lloc el mateix dia que grups ultradretans van organitzar caceres contra aficionats marroquins a l’Estat espanyol i Itàlia, i que militants neofeixistes van assetjar a Bordeus el diputat parisenc d’esquerres, negre, Carlos Martens Bilongo, senyalat per Reagrupament Nacional –el partit de Le Pen– a l’Assemblea, a qui li van espetar “ves-te’n a l’Àfrica”.
Autor font: Directa.cat