Juliol 26, 2022
Per Nord-Estl Libertari
237 vistes

El Consell Comarcal del Baix Empord脿 declara les instal路lacions de Radio Liberty B茅 Cultural d’Inter猫s Local 

L’objectiu de la declaraci贸 茅s protegir l’espai i preservar les edificacions de l’antiga emissora, situada al davant de la platja de Pals 

La mesura vol evitar l’enderroc de l’equipament hist貌ric de la Guerra Freda 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Pals (Baix Ter, Baix Empord脿, comtat de Girona) 26/07/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que el Consell Comarcal del Baix Empord脿 ha declarat b茅 cultural d’inter猫s local (BCIL) les instal路lacions de Radio Liberty, a petici贸 de l’Ajuntament de Pals (Baix Ter, Baix Empord脿, comtat de Girona), que no pot prendre aquesta decisi贸 perqu猫 el municipi no tenia m茅s de 5.000 habitants, el 28 de mar莽 passat. L’objectiu de la declaraci贸 茅s protegir l’espai i preservar les edificacions de l’antiga emissora, situada al davant de la platja de Pals i aixecada en el marc de la guerra freda, i que aquesta edificaci贸 no es pugui enderrocar. Fa temps que entitats ecologistes i culturals, juntament amb l’Ajuntament del municipi, lluiten per frenar l’enderroc de les edificacions que queden dempeus previst pel Ministeri de Transici贸 Ecol貌gica del Govern espanyol. 

El Consell Comarcal de l’Alt Empord脿 va demanar al Departament de Cultural i a la conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica i el Repte Demogr脿fic del Govern espanyol obrir un di脿leg amb l’Ajuntament de Pals en el si de la comissi贸 t猫cnica de coordinaci贸 i seguiment de la gesti贸 sostenible de les instal路lacions de l’antiga emissora de la CIA. 

Amb tot plegat es vol preservar la mem貌ria hist貌rica i cultural de l’indret, tot elaborant un pla d’usos i gesti贸 que determinar脿 el tipus de protecci贸. 

El president del Consell Comarcal del Baix Empord脿, Joan Manel Loureiro, va fer notar ahir que tots els grups pol铆tics s’han posat d’acord de seguida i consideren que “cal fer alguna cosa per preservar un equipament que va ser tan important en un temps passat.” Aix铆 mateix, hi va afegir que, si no es protegeix, “aquest patrimoni s’anir脿 difuminant, i el passat 茅s convenient que es conegui, sobretot les pr貌ximes generacions“. 

De la Guerra Freda 

El grup Socialistes i Units per Avan莽ar va presentar el mes de juny passat a la mesa del Parlament de Catalunya una proposta de resoluci贸 en qu猫 instava a la creaci贸 d’un memorial de la guerra freda a l’antiga estaci贸 Radio Liberty, a la Platja de Pals. La moci贸, presentada a inst脿ncies del grup del PSC de l’Ajuntament de Pals, a l’oposici贸, era a la pr脿ctica un intent per aturar l’enderroc de les edificacions de l’antiga base, que van pactar l’Estat i la Generalitat el 2019. La proposta reclamava que es torn茅s a convocar la comissi贸 bilateral per plantejar la creaci贸 d’un memorial o museu dedicat a la guerra freda. 

La Comissi贸 Europea va considerar “lamentable” que l’Estat fes servir fons europeus per enderrocar les instal路lacions de Radio Liberty de Pals. En una carta s’assenyalava que no t茅 compet猫ncies per aturar l’enderroc, per貌 deixava clar que no els agrada que es tiri a terra el que queda d’aquest equipament “hist貌ric“. 

R脿dio Liberty passa a ser B茅 Cultural d’Inter猫s Local 

Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, el Consell Comarcal del Baix Empord脿 va aprovar al ple d’aquest dilluns la declaraci贸 de R脿dio Liberty com a B茅 Cultural d’Inter猫s Local (BCIL). La mesura, promoguda per diverses entitats i l’Ajuntament de Pals, compta amb el suport de tots els grups municipals i busca evitar que l’Estat pugui enderrocar-la. Des del Cercle Catal脿 d’Hist貌ria, que des de fa temps batallen per la defensa de l’antiga emissora, celebren la decisi贸 i, juntament amb la Gent del Ter i Salvem la Platja de Pals, reiteren la necessitat d’engegar una ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava per posar en valor les antigues bases militars. 

El president del Consell Comarcal del Baix Empord脿, Joan Manel Loureiro, ha explicat que els municipis de menys de 5.000 habitants no tenen compet猫ncies per tramitar propostes d’aquest tipus i que, per aix貌, ho van elevat al Consell. “Ens vam reunir en comissi贸 i tots els grups van dir que endavant aix铆 que preveiem aprovar-ho avui en primera inst脿ncia“, remarca Loureiro. 

L’objectiu 茅s clar: protegir l’espai i preservar les edificacions de l’antiga emissora situada davant la platja de Pals i aixecada en el marc de la Guerra Freda. Fa temps que entitats ecologistes i culturals, juntament amb l’Ajuntament del municipi, lluitar per frenar l’enderroc de les edificacions que queden dempeus, previst pel Ministeri de Transici贸 Ecol貌gica del Govern espanyol. De fet, en una missiva a la que va tenir acc茅s l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, la Comissi贸 Europea titllava de “lamentable” que l’Estat fes servir fons europeus per enderrocar les instal路lacions “hist貌riques“. “La demolici贸 dels edificis de Radio Liberty dins el Parc Natural del Montgr铆, les Illes Medes i el Baix Ter certament ens entristeix i representa realment, un fet lamentable que s’est脿 produint avui en territori europeu“, afirmaven a l’escrit.  

Per la seva banda, el Govern espanyol defensava aleshores que el que es pretenia era treure edificacions de zones costaneres i proposava que el museu o centre d’interpretaci贸 es faci en un altre espai. 

Cultura de la pau” 

Les entitats que n’han promogut la protecci贸, entre elles el Cercle Catal脿 d’Hist貌ria i Salvem la Platja de Pals, celebren la mesura i reiteren la necessitat de crear una ruta sobre la Guerra Freda a la Costa Brava, que posi en valor les bases militars i serveixi per recordar “qu猫 va passar“, a m茅s de promoure “la cultura de la pau“. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com