Juliol 28, 2022
Per Nord-Estl Libertari
28 vistes

El Consell Comarcal de l’Alt Empord脿 demana la reobertura del pas fronterer del coll de Banyuls 

Porta tancat des de gener del 2021 per ordre de la Prefectura dels Pirineus Orientals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Rab贸s d’Empord脿 (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 28/07/2022.- Llegim al portal El Geri贸 Digital que el ple del Consell Comarcal de l’Alt Empord脿 va aprovar dimarts una moci贸 presentada per JxCAT on es reclama l’obertura dels dos passos fronterers que encara continuen tancats des de l’11 de gener del 2021 per la Prefectura dels Pirineus Orientals. Concretament els de coll de Manrella i el del coll de Banyuls. Aquest darrer en especial, per la seva transcende虁ncia en l’a虁mbit de les relacions socials, econo虁miques i laborals entre els dos territoris. 

Des de la Prefectura dels Pirineus Orientals al路leguen que so虂n mesures antiterroristes i que eviten la immigracio虂 il路legal, cosa que des del Consell Comarcal es considera una contradiccio虂 total amb les disposicions del Tractat de Schengen. “Ni els motius expressats per la Prefectura ni la situacio虂 sanita虁ria actual justifiquen la decisio虂 de mantenir el tancament d’aquestes vies de comunicacio虂“, defensa la mocio虂. 

Segons el grup comarcal de JxCAT, aquest tancament ha tingut un impacte negatiu en les activitats econo虁miques, en les relacions laborals i socials i en el desenvolupament de serveis essencials entre els pobles vei虉ns, com tambe虂 amb els de la resta de la comarca. “Si la voluntat e虂s la de dificultar els llac抬os de catalanitat que uneixen les dues comunitats, afirmem que, el que no es va aconseguir amb el Tractat dels Pirineus, no ho aconseguiran un grapat de blocs de formigo虂“, afegeixen

La mocio虂, aprovada per tot el plenari amb una abstencio虂 del Grup Comarcal de Ciutadans, expressa, a me虂s, el suport a les administracions pu虂bliques i organitzacions civils del canto虂 de la Costa Vermella, que s’han mobilitzat de cara a constituir una associacio虂 que lluiti judicialment contra aquest tancament. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com