Setembre 10, 2021
Per Nord-Estl Libertari
261 vistes

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible alerta sobre la situaci贸 l铆mit de la costa catalana  

Urgeix a prendre mesures per garantir-ne la sostenibilitat 

Alerta que la regeneraci贸 de sorra amb mitjans mec脿nics 茅s insostenible a llarg termini i t茅 uns costos econ貌mics i ambientals elevats i creixents 

La gravetat de la situaci贸 de la costa rau en la urbanitzaci贸 del litoral 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palafrugell/Palam贸s/Calonge i Sant Antoni (Gavarres mar铆times/Baix Empord脿/comtat de Girona) 10/09/2021.- Llegim al portal Revista del Baix Empord脿 que la costa catalana es troba en una situaci贸 preocupant. Aix铆 es despr猫n de l’informe Un litoral al l铆mit, lliurat al Departament d’Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i que es va presentat ahir dijous en un acte virtual presidit per la consellera d’Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural del Govern de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jord脿, i pel president del CADS, Ramon Roca. 

La costa catalana, amb una longitud aproximadament de 580 quil貌metres, 茅s un 脿mbit territorial d’una import脿ncia cabdal per al Principat de Catalunya: els seus 70 municipis, tot i abastar el 6,7% de la superf铆cie del pa铆s, acullen el 43,3% de la seva poblaci贸 i concentren una part molt important de l’activitat econ貌mica, amb una refer猫ncia especial al turisme. A m茅s, acull h脿bitats d’alt valor natural i ofereix un conjunt de serveis ecosist猫mics clau. 

L’informe, basat en l’an脿lisi d’estudis i publicacions cient铆fiques recents, alerta que la costa catalana es troba en una situaci贸 l铆mit i destaca la fragilitat dels seus h脿bitats i dels serveis ecosist猫mics.  Aix铆, des de l’any 2017, s’observa una regressi贸 significativa de les platges en alguns sectors del litoral metropolit脿, amb taxes de regressi贸 mitjana de fins a 9,8 m/any a Badalona (Barcelon猫s Nord) i de 7,5 m/any a Montgat (Baix Maresme), i nom茅s un 20% de la costa disposa de prou espai d’acomodaci贸 per continuar enretirant-se davant de la pujada del nivell del mar. La reducci贸 de cabals i de les aportacions de sediments dels rius est脿 supo颅sant regres颅sions dels deltes a causa de l’erosi贸 i de processos de subsid猫ncia, especialment al delta de l’Ebre, on s’observa un retroc茅s de la costa de m茅s de 10 metres/any a la desembocadura del riu. La desembocadura del Llobregat, al seu torn, ha retrocedit gaireb茅 1 km durant el darrer segle. 

En aquest sentit, el treball recorda que entre els anys 2002 i 2010 es van aportar aproximadament 775.000 m3/any de sorra al litoral, majorit脿riament a les platges de Barcelona, i alerta que la regeneraci贸 de sorra amb mitjans mec脿nics 茅s insostenible a llarg termini i t茅 uns costos econ貌mics i ambientals elevats i creixents. 

D’altra banda, un 70% de les esp猫cies i un 50% dels h脿bitats dels sistemes litorals i marins inclosos a la Directiva H脿bitats estan en mal estat de conservaci贸 i no颅m茅s un 17% dels h脿bitats presenten un estat favorable. Tamb茅 s’observa una regressi贸 de les praderies de posid貌颅nia i altres faner貌games, els h脿bitats roco颅sos dominats per macroalgues i el coral路ligen. 

La gravetat de la situaci贸 de la costa tamb茅 rau en la urbanitzaci贸 del litoral. El 59% de la franja costanera est脿 urbanitzada en els seus primers 100 metres i hi ha planificada la construcci贸 d’uns 120.000 habitatges nous, situaci贸 que est脿 sent revisa颅da per mitj脿 dels Plans Directors Urban铆stics de Revisi贸 de S貌ls No Sostenibles, com el del litoral giron铆, aprovat l’any 2021, que t茅 previst evitar la construcci贸 de 15.000 habitatges nous. 

A m茅s, l’informe subratlla que els impactes del canvi clim脿tic sobre la costa afectaran les infraestructures ubicades al litoral, ja siguin de transport (com la l铆nia ferrovi脿ria R1 de Rodalies), d’energia, de sanejament o de comunicacions, els ports i les obres de protecci贸, moltes de les quals es troben en zones vulnerables al canvi clim脿tic. 

Cal recordar que el gener de 2020 el temporal Gl貌ria va causar danys amb un cost estimat de m茅s de 75 milions d’euros nom茅s en reparacions de ports, platges i passeigs mar铆tims,  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com