Agost 8, 2021
Per Nord-Estl Libertari
324 vistes

El Col路legi de Ge貌legs demana mesures per evitar construccions en zones inundables, essent la demarcaci贸 de Girona molt afectada  

L’augment del risc d’inundaci贸 茅s atribu茂ble a l’intens proc茅s d’urbanitzaci贸 costanera impulsat des de la segona meitat del segle XX 

Castell贸 d’Emp煤ries, a causa de la macro urbanitzaci贸 litoral en aiguamolls dita Empuriabrava, 茅s el 12猫 municipi del Regne d’Espanya amb m茅s risc de patir una inundaci贸 cada deu anys en la franja de deu quil貌metres de costa. La demarcaci贸 de Girona 茅s tamb茅 una de les que registren un perill m茅s gran 

Al litoral peninsular mediterrani els perjudicis anuals ascendeixen fins a uns 800 milions d’euros, la xifra continuar脿 augmentant pel creixement econ貌mic, els processos d’urbanitzaci贸 i el canvi clim脿tic 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Castell贸 d’Emp煤ries (badia de Roses, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 08/08/2021.- Llegim al Diari de Girona que Alemanya i B猫lgica han viscut aquest estiu unes inundacions devastadores que s’han saldat amb uns 200 morts i danys valorats en 2.000 milions d’euros. Arran d’aquest fenomen, i quan encara 茅s recent el record dels efectes del temporal Gloria en molts municipis de les comarques gironines, el Col路legi de Ge貌legs (ICOG) ha reiterat el seu advertiment que construir en planes al路luvials augmenta el risc d’inundacions, per la qual cosa reclama una aplicaci贸 restrictiva dels mapes de s貌l, com indica la Llei del S貌l, perqu猫 芦la naturalesa sempre torna al seu lloc禄. 

El president de l’ICOG, Manuel Regueiro, subratlla que el problema 茅s construir sobre el llit d’un riu i que s贸n precisament les inundacions el major risc geol貌gic existent al Regne d’Espanya. 

Per aix貌, pronostica que mentre es continu茂 construint en les planes al路luvials dels rius continuar脿 havent-hi inundacions destructives com les d’aquests dies a Alemanya, B猫lgica i Pa茂sos Baixos o a la Rep煤blica Popular de Xina. 

El 芦per铆ode de retorn禄 

La naturalesa sempre ocupa el lloc que li correspon i, si s’ha constru茂t sobre una plana d’inundaci贸, quan hi ha un per铆ode de precipitacions intenses l’aigua torna a disc贸rrer per aquest lloc禄, afirma Regueiro, que afegeix que aix貌 茅s el que es coneix t猫cnicament com a 芦per铆ode de retorn禄. 

Poden ser anys, d猫cades o segles, per貌 aquesta zona es tornar脿 a inundar禄, garanteix el representant del Col路legi de Ge貌legs, que afirma que no tot 茅s atribu茂ble al canvi clim脿tic, del qual no hi ha dubte que augmenta el risc d’inundacions i processos erosius, sin贸 que 芦s’han d’aplicar pol铆tiques preventives禄. 

En aquest 脿mbit, exposa que el Col路legi de Ge貌legs va elaborar un pla per a una Pol铆tica Geol貌gica Nacional per al per铆ode 2019-2022, que es va presentar a tots els partits pol铆tics parlamentaris que incorporava mesures concretes per a pal路liar el risc d’inundacions. 

Invertir en estructures de control d’inundacions, aplicar una pol铆tica d’indemnitzacions per expropiacions de zones inundables, adequar les assegurances als riscos o avan莽ar en els sistemes d’alerta i monitoratge de riscos d’inundaci贸 s贸n algunes mesures preventives禄, va defensar. Finalment, precisa que les zones amb major risc d’inundaci贸 al Regne d’Espanya s贸n Andalusia, el Pa铆s Valenci脿 i el Principat de Catalunya. 

Informe recent l’Observatori de la Sostenibilitat 

Castell贸 d’Emp煤ries (badia de Roses, Alt Empord脿, comtat de Peralada), a causa de la macro urbanitzaci贸 en aiguamolls dita Empuriabrava, 茅s el 12猫 municipi del Regne d’Espanya amb m茅s risc de patir una inundaci贸 cada deu anys en la franja de deu quil貌metres de costa. La demarcaci贸 de Girona 茅s tamb茅 una de les que registren un perill m茅s gran. Aix铆 ho recull un informe recent l’Observatori de la Sostenibilitat (OS), que apunta que l’augment del risc d’inundaci贸 es deu a l’intens proc茅s d’urbanitzaci贸 costanera impulsat des de la segona meitat del segle XX pel sector tur铆stic-immobiliari, que ha portat a una 芦extensa禄 ocupaci贸 del litoral, a base de construir sobre terrenys situats en 脿rees inundables que fan que augmenti el risc i la vulnerabilitat de les persones i propietats. 

Al Regne d’Espanya, les inundacions s贸n la cat脿strofe natural que m茅s danys genera. L’informe diu que els perjudicis anuals ascendeixen fins a uns 800 milions d’euros, mentre que a escala mundial s贸n de 90.000 milions, segons el Consorci de Compensaci贸 d’Assegurances. L’OS adverteix que la xifra continuar脿 augmentant pel creixement econ貌mic, els processos d’urbanitzaci贸 i el canvi clim脿tic. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com