Desembre 1, 2021
Per Nord-Estl Libertari
238 vistes


El Col路legi d’Arquitectes de Catalunya reclama no perdre l’estaci贸 de tren de centre de Figueres 

La delegaci贸 de l’Alt Empord脿 de l’ens presenta al路legacions al POUM  

Planteja la necessitat de crear un nou pol d’equipaments, aparcaments i la Ronda Nord 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 30/11/2021.- Llegim al Diari de Girona que la Delegaci贸 de l’Alt Empord脿 del Col路legi d’Arquitectes de Catalunya considera vital per la ciutat de Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) que es conservin les dues estacions de tren mantenint la del centre de la ciutat per reduir l’impacte ambiental i no perdre la capitalitat. Proposen el soterrament o el sistema de trinxeres per poder treure el pas a nivell. 脡s una de les al路legacions al POUM aprovat inicialment el mes de juliol. Tamb茅 demanen realitzar la ronda nord, potenciar l’煤s de la bicicleta, un nou pol d’equipaments i que la Sala Edison passi a ser un equipament p煤blic. 

El POUM aprovat actualitza l’actual planejament que 茅s de 1983. La Delegaci贸 de l’Alt Empord脿 del Col路legi acull una exposici贸 p煤blica del nou document i es van programar una s猫rie de reunions entre arquitectes de l’Alt Empord脿 per valorar-lo. N’han extret unes conclusions que han servit per redactar les al路legacions . Els temes aportats tenen relaci贸 amb les infraestructures; la mobilitat i l’aparcament; els equipaments; les zones verdes; els vials verds, el paisatge; els volums disconformes; la tipologia edificat貌ria; i el model de ciutat. 

En relaci贸 al tren el POUM preveu es preveu el bypass ferroviari que va aprovar el ministeri amb una 煤nica estaci贸 al nord de la ciutat i suprimir les vies del tren del centre, una hist貌rica reivindicaci贸 per acabar amb aquesta fractura al centre de la ciutat. 

Des del Col路legi d’Arquitectes sostenen que seria millor mantenir les dues estacions per reduir l’impacte ambiental i per no perdre la capitalitat. Per貌 soterrar o crear un sistema de trinxeres que permeti 芦cusir禄 les dues parts de la ciutat ara separades per les vies i els passos a nivell.  

En mat猫ria d’infraestructures les al路legacions apunten altres q眉estions com la creaci贸 de bosses d’aparcament que 芦puguin absorbir les persones de la comarca que treballen a Figueres i aquelles que hi fan turisme禄.   

Un altre tema important per la ciutat 茅s realitzar la Ronda Nord que demanen que es faci des de la iniciativa municipal. 

Consideren que la ciutat necessita un nou pol d’equipaments que entenen que es podria situar prop de Vilatenim. La ciutat treballa per desencallar el projecte a l’entorn de la Sala Edison, un equipament  

que des del Col路legi creuen que hauria de ser p煤blic.   

Les al路legacions tamb茅 apunten que caldria 芦potenciar i connectar els espais verds urbans entre ells, com tamb茅 de l’interior cap al s貌l no urbanitzable (s貌l r煤stic)禄. 

El teixit edificatori residencial consideren que cal conservar la tipologia edificat貌ria de cases pati. 

Conclouen que Figueres 茅s la capitalitat de comarca i, com a tal, 芦s’haur脿 de visualitzar en el planejament禄, per aix貌 insisteixen en no perdre l’estaci贸 del centre, la implantaci贸 d’un altre pol d’equipaments juntament amb grans zones verdes ben connectades, i la creaci贸 de bosses d’aparcament. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com