Novembre 2, 2021
Per Nord-Estl Libertari
224 vistes


El Col路lectiu 7 de novembre fa una crida a omplir d'estelades la manifestaci贸 de Perpiny脿

El Col路lectiu 7 de Novembre fa una crida a omplir d’estelades la manifestaci贸 de Perpiny脿 

L’Ajuntament de Perpiny脿, governat per l’extrema dreta prohibeix penjar l’estelada al Castellet durant la Diada de la Catalunya Nord 

Commemoraci贸 a Perpiny脿 de 362猫 aniversari del Tractat dels Pirineus. La signatura del Tractat dels Pirineus, el document que mant茅 encara dividits els Pa茂sos Catalans dins dels estats espanyol i franc猫s.  

D’enc抬a虁 de l’annexio虂 d’una part de Catalunya pel Reialme de Franc抬a, oficialment signada el 7 de novembre de 1659, els nord-catalans van ser ai虉llats, administrativament i poli虂ticament, de la resta de Catalunya i de la seva a虁rea de relacio虂 fins aleshores. A partir d’aqueix moment, la consigna del poder france虁s e虂s que tot allo虁 catala虁 ha de desapare虁ixer. Per exemple, el 1673, es nomenen bisbes francesos i es fa fora els catalans; el 1678, s’incorpora el Bisbat de Perpinya虁 al bisbat de Narbona; el 1682, s’obliga a saber france虁s per exercir una professio虂 liberal; i, el 1700, es prohibeix l’u虂s del catala虁 en els documents oficials perque虁 “repugna i e虂s contrari a l’honor de la Nacio虂 francesa   

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpiny脿 (Plana de Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸) 02/10/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que el Col路lectiu 7 de Novembre ha fet una crida a omplir d’estelades la manifestaci贸 per a commemorar la Diada de la Catalunya Nord a Perpiny脿 (Plana de Rossell贸, Rossell贸, comtat de Rossell贸), davant la prohibici贸 per part de l’Ajuntament de Perpiny脿 de penjar l’estelada al Castellet. 

El Col路lectiu 7 de Novembre. organitzador de la Diada de la Catalunya Nord, ha rebut un correu electr貌nic per part de l’Ajuntament de Perpiny脿, governat per l’extrema dreta, en el qual no autoritza i, per tant, prohibeix de penjar l’estelada al Castellet. Aquesta –ja tradicional– acci贸 es porta a terme des del 2004, per貌 cal matisar que ja hi va haver una excepci贸 el 2017, just despr茅s del refer猫ndum d’autodeterminaci贸 al Principat de Catalunya. En aquell moment, l’Ajuntament, governat per Pujol, va al路legar que s’estaven realitzant obres a l’edifici. 

Commemoraci贸 a Perpiny脿 de 362猫 aniversari del Tractat dels Pirineus 

El proper dissabte, 6 de novembre, es commemora a Perpiny脿 el 362猫 aniversari del Tractat dels Pirineus amb una manifestaci贸 que comen莽ar脿 a les 4 de la tarda a pla莽a de Catalunya que portar脿 com a lema Obrim les fronteres, esborrem el tractat dels Pirineus. A continuaci贸, a les 7, al peu del Castellet es far脿 la Marxa de torxes fins a la Casa de Musical.  

Una hora m茅s tar, iniciar脿 en aquest indret el concert, amb les Tata (Catalunya Nord), els Trau (Catalunya Sud) i el Belda i el conjunt Badabadoc (Catalunya Sud). El preu de l’entarda 茅s de 7 euros.  

Com que, l’Ajuntament de Perpiny脿, governat per l’extrema dreta, ha prohibit que onegi l’estelada al Castellet, el Col路lectiu 7 de Novembre, organitzador de la Diada ha fet una crida a omplir d’estelades la manifestaci贸 de la tarda. 

Cal recordar que el 7 de novembre de 1659 les Espanyes i Fran莽a van signar el Tractat dels Pirineus cedint els comtats del Rossell贸 (incloent-hi les comarques del Vallespir, Capcir i Conflent), i part del de la Cerdanya i a la monarquia francesa. Segons el Tractat s’havien de mantenir les institucions catalanes per貌 Par铆s no el va respectar dissolent la Generalitat i els c貌nsols que expl铆citament havia de mantenir. Catalunya Nord va respondre a l’ocupaci贸 francesa amb una revolta armada coneguda com els Angelets de la Terra. 

Altres actes 

El dijous 4 de novembre, a les 7 de la tarda, el Casal de Perpiny脿 aplegar脿 un acte sobre Catalunya Nord, Terra d’acollida, que comptar脿 amb la participaci贸 de Dolors Serra, Aleix Reny茅 i Boubacar Traor茅 de Mal铆. Aix铆 com tamb茅 l’Hora Solid脿ria de cada dijous. 

Correllengua 2021 

La fi del Correllengua, coincideix com cada any amb la Diada de la Catalunya Nord i com fa habitualment la Coordimadora d’Associacions per la Llengua (CAL) organitza una anada a la en autocar a Perpiny脿 des de Barcelona. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com