Abril 8, 2021
Per El Pratl Libertari
1,896 vistes

Els desnonaments al Prat és un tema sovinment invisibilitzat que rarament te transcendència a l’opinió pública. El darrer cas amb adquirir aquesta transcendència a estat el del cantant del popular grup pratenc Los Bohemios Autorizados, Jony Carapapa i la seva família. El desnonament d’aquesta família, amb dos menors a càrrec, estava previst inicialment per aquest 8 d’abril, tot i que finalment un jutjat del Prat en va paralitzar la seva execució a finals de març, després de transcendir mediàticament mitjançant El Prat al Dia i de les gestions de  representants de la PAH i de l’empresa municipal ‘El Prat Espais‘ els quals van aportar informes i escrits que reflectien la situació de la família.

Aquest cas en concret i molts d’altres fan sorgir la pregunta. Per què no s’han aturat els desnonaments durant l’Estat d’Alarma a pesar dels anuncis oficials?

“Queden suspesos des d’avui i fins que es compleixin sis mesos del final de l’estat d’alarma tots els desnonaments sense alternativa habitacional de les llars vulnerables”. Aquest és l’anunci que va fer el vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, el 31 de març de 2020 en roda de premsa a la Moncloa per anunciar. Iglesias va ser imprecís, com ha quedat demostrat. Ni tots els desnonaments s’han suspès ni tampoc s’han frenat tots aquells que afecten famílies considerades “vulnerables”, ni tan sols durant el confinament domiciliari.

Segons dades del Consell General Poder Judicial (CGPJ), el 2020 al Principat de Catalunya hi va haver 5.737 llançaments: 15 al dia de mitjana i la majoria per impagament del lloguer. Això sí, el 2019 en van ser el doble: en concret, 12.446. L’informe de l’autoritat judicial també revela que a tot l’estat el 2020 les execucions d’hipoteca van créixer prop d’un 20 % després de set anys en descens. Això vol dir que l’any passat 20.460 llars van tenir problemes per pagar les quotes de la hipoteca. La moratòria, que el govern espanyol va prorrogar a finals de setembre, només té en compte aquelles famílies sense cap altre lloc on viure i que puguin demostrar que són vulnerables a causa de l’epidèmia. Una mesura que, com a mínim, deixa fora a tothom que ha perdut la feina sense tenir un contracte laboral i a totes les persones sense papers.

El moviment per l’habitatge va alertar des del principi de les limitacions de la moratòria i van exigir una ampliació de la cobertura a les famílies vulnerables. En aquest context el Govern va aprovar un decret amb l’anunci que serviria per aturar desnonaments. El text obligava a acreditar aquesta oferta i a suspendre desnonaments de famílies vulnerables que viuen en pisos de grans tenidors mentre duri l’estat d’alarma, i va ser celebrat com una victorià pel moviment per un habitatge digne.

La Generalitat va tirar endavant la normativa sabent que el seu recorregut seria limitat. La mesura és una ampliació de l’aprovada anteriorment, que ja obligava els grans propietaris a oferir un lloguer social abans de desnonar. Aleshores els jutges ja van dir que no podien deixar d’admetre demandes de desallotjament perquè això requeriria canviar el sistema processal i és competència exclusiva de l’Estat. Ara, els jutjats de primera instància entenen que la nova norma aspira a intervenir en matèria processal i s’han compromès a definir un criteri comú per decidir com s’aplica el decret, després de veure-hi “dubtes” de constitucionalitat.

La Generalitat va preferir no envair competències estatals  i ara ha intentat enfortir la seva postura inicial, generant més dubtes que certeses. A la pràctica ni la moratòria de la Moncloa ni el decret del Govern han servit per aturar desnonaments i ara tots els focus se situen sobre el ministre d’Agenda Urbana, José Luis Ábalos. És Ábalos qui té les competències estatals en matèria d’habitatge i qui podria impulsar des de la Moncloa una reforma processal que obligués els jutges a no admetre demandes de desnonament contra famílies vulnerables.

Amb la fi de l’Estat d’Alarma els grans propietaris preveuen fins a 40.000 desnonaments arreu de l’estat espanyol. La taxa de morositat és actualment del 8% i les grans propietaris esperen que arribi fins al 15% entrada la primavera.
Autor font: Elpratllibertari.cat