Octubre 20, 2021
Per Nord-Estl Libertari
215 vistes


Alhora les dades ens mostren que el cabal del Ter segueix sense arribar al m铆nim acordat; 茅s a dir, aquell que permet assegurar que mant茅 el funcionament hidromorfol貌gic i ecol貌gic, una colla de dies de l’any. Un cabal sota m铆nims i que continua mostrant evid猫ncies de ser un riu sobreexplotat 

La CUP aconsegueix que la Diputaci贸 de Girona es comprometi amb el compliment dels Acords del Ter 

La CUP ha presentat una moci贸 al ple d’octubre que ha rebut el suport de tots els partits del ple  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 20/10/2021.-  Llegim a Llibertat.Cat que el 2 d’agost de 2017 se signava l’Acordde la Taula del Ter. Un acord que inclou fins a 17 compromisos repartits en 3 fases, la primera de les quals acaba l’any 2022. Aquests compromisos arribaven despr茅s d’anys de mobilitzacions de plataformes com Aigua 茅s Vida i el Grup de defensa del Ter, i peticions des del territori i a tots nivells per garantir un cabal ecol貌gic pel Ter, que sobretot posaven el focus en el transvasament cap a l’脿rea de Barcelona. 

Els compromisos inclouen actuacions a tot nivell: canvis de directrius, plans d’actuaci贸 davant la sequera, estudis, noves infraestructures i remodelacions de les existents, inversions a molts nivells, subvencions, millores dels ecosistemes fluvials i aq眉铆fers, modernitzaci贸 de regadius i xarxes urbanes, desembassaments puntuals鈥 i tamb茅 la creaci贸 de la Taula de l’Aigua, 貌rgan que ha de fer el seguiment dels acords alhora que segueix treballant per aprovar nous compromisos. 

La CUP ha cregut necessari tornar a posar el tema sobre la taula ara que es compleixen 4 anys de la seva signatura, perqu猫 tot i que s’ha avan莽at en algunes l铆nies, s’est脿 molt lluny de complir tot all貌 previst amb el termini de l’any 2022 i la Taula del Ter s’ha reunit nom茅s en dues ocasions des de l’aprovaci贸 dels acords. 

Alhora les dades ens mostren que el cabal del Ter segueix sense arribar al m铆nim acordat; 茅s a dir, aquell que permet assegurar que mant茅 el funcionament hidromorfol貌gic i ecol貌gic, una colla de dies de l’any. Un cabal sota m铆nims i que continua mostrant evid猫ncies de ser un riu sobreexplotat. 

Per tot aix貌, la CUP ha portat al ple d’octubre de la instituci贸 una moci贸, que s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els partits presents al ple amb tres compromisos clars: 

Demanar a l’Ag猫ncia Catalana de l’Aigua que elabori i faci p煤blic un estudi que analitzi la creixent demanda d’aigua des de comarques gironines i l’augment del volum d’aigua captat del Ter a trav茅s de l’ETAP Montfull脿. 

Una nova convocat貌ria de la Taula del Ter on es posin sobre la taula de nou les dades dels cabals del Ter i la creixent demanda provinent de les comarques gironines, i es posin els mecanismes per fer un seguiment transparent i participatiu dels acords assolits. En aquesta convocat貌ria caldr脿 que tots els organismes implicats aportin tota la feina feta des de 2017. 

Tamb茅 el comprom铆s del govern de la Diputaci贸 de Girona per a treballar amb tots els agents implicats per reduir progressivament el volum m脿xim anual d’aigua captat del riu Ter. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com