Maig 18, 2022
Per Direta
2,568 vistes

El Bloc de la Bordeta acumula una llarga vida com a edifici okupat pels moviments socials i ara mateix s鈥檈st脿 a punt de dibuixar el seu futur: lloguers socials de la Sareb o cessi贸 del bloc a l鈥橝juntament de Barcelona. Les negociacions varen comen莽ar a finals de 2021, a petici贸 del Grup d鈥橦abitatge de Sants, per impedir el desnonament dels dotze nuclis familiars i perqu猫 el bloc passi a ser p煤blic. Llum Oliver, que actualment hi viu, subratlla que volen la cessi贸 de l鈥檈difici a l鈥橝juntament amb una 鈥済esti贸 comunit脿ria鈥: 鈥淗o estem treballant i investigant, per貌 ens agradaria acabar sent una mena de cooperativa popular d鈥檋abitatge鈥. Amb l鈥檕bjectiu d鈥檃conseguir que el Bloc La Bordeta sigui de 鈥減ropietat p煤blica i gesti贸 comunit脿ria鈥 per garantir aix铆 鈥渓a funci贸 social al barri鈥, han iniciat la campanya #BlocLaBordeta100x100Public.

Quan l鈥檈difici es va okupar la darrera vegada, el 2015 en el marc de la campanya de l鈥橭bra Social de la PAH, el deute de la propietat Nyala 2006 SL de la fam铆lia Riera Marsans ja estava en mans de la Sareb. El 2019, per reclamaci贸 de deute amb garantia, l鈥檈difici va entrar en subhasta, per貌 va quedar deserta. Ara, alhora que es negocia, el banc dolent, a trav茅s del jutjat de primera inst脿ncia 49 de Barcelona, ha iniciat un procediment judicial per fer fora les 21 persones i 8 menors -la majoria dones i mares- que hi viuen. A m茅s de ser la llar de diverses persones, 茅s punt de trobada del ve茂nat i seu de diferents col路lectius: l鈥橢scola Popular La Bordeta, el Grup Laboral de Sants, la Xarxa d鈥橝liments, la Xarxa Feminista contra la Viol猫ncia Masclista i de G猫nere, l鈥橢scola Popular d鈥橧diomes i el Grup d鈥橦abitatge de Sants.

A m茅s de ser la llar de 21 persones, el bloc 茅s punt de trobada del ve茂nat i seu de diferents col路lectius, com el Grup d鈥橦abitatge de Sants, l鈥橢scola Popular La Bordeta o el Grup Laboral de Sants

鈥淟a Sareb s鈥檋a pagat amb diners p煤blics i ara s贸n fons voltors els que gestionaran el seu patrimoni鈥, denuncia Eve Rotllan del Grup d鈥橦abitatge de Sants. L鈥檃ctivista insisteix en l鈥檕pci贸 de passar el bloc al parc p煤blic i explica que sobre l鈥檃ltra possibilitat de lloguers socials per part de la Sareb no en saben els detalls, nom茅s que tindrien una durada de set anys.

Sota gesti贸 de Blackstone i KKR

L鈥檈difici forma part dels 25.300 milions d鈥檈uros en immobles, s貌ls, hipoteques i pr茅stecs impagats de la Sareb, que a partir del pr貌xim 1 de juliol seran gestionats per dos grans fons d鈥檌nversi贸: Blackstone i KKR. Va ser el passat 11 d鈥檃bril, quan es va anunciar oficialment que Aliseda i Anticipa, per part del Blackstone, i Hipoges, per part de KKR, se鈥檔 farien c脿rrec.

L鈥檈difici forma part dels 25.300 milions d鈥檈uros en immobles, s貌ls, hipoteques i pr茅stecs impagats de la Sareb, que a partir del pr貌xim 1 de juliol seran gestionats per dos grans fons d鈥檌nversi贸: Blackstone i KKR

Ja fa un any que diversos col路lectius, sindicats i plataformes d鈥檋abitatge d鈥檃rreu de l鈥橢stat espanyol impulsen la campanya Pla Sareb, amb qu猫 reclamen aturar tots els procediments de desnonament i desallotjament, negociar de manera col路lectiva una soluci贸 鈥渄igna鈥 per a totes les fam铆lies en risc d鈥檈xpulsi贸, aix铆 com incorporar tots els immobles de la Sareb al parc p煤blic d鈥檋abitatge.

Als Pa茂sos Catalans, Catalunya 茅s el territori on m茅s habitatges posseeix, amb 12.714, seguit del Pa铆s Valenci脿 amb 8.666 i les Illes amb 386 -segons dades del mes de febrer. A la ciutat de Barcelona en concentra 824, entre els quals hi ha procediments oberts de desnonament contra els ocupants de 255 pisos, segons l鈥橝juntament de Barcelona, que reclama lloguer social 鈥渢al com marca la llei catalana鈥. En el moment de publicar l鈥檃rticle, el Consistori no havia informat aquest mitj脿 de l鈥檈stat de les negociacions per al cas concret del Bloc La Bordeta.
Autor font: Directa.cat