Desembre 2, 2020
Per Direta
315 vistes

Castell贸, Vila-real, la Vall d鈥橴ix贸, Val猫ncia, Torrent, Catarroja, Alacant, Elx鈥 El fons d鈥檌nversi贸 immobiliari Divarian 茅s a tot arreu. Es tracta de la companyia creada pel BBVA i el fons voltor estatunidenc Cerberus Capital Management, que en l鈥檃ny 2018 va tancar els seus comptes a l鈥橢stat espanyol amb uns beneficis de m茅s de 274 milions d鈥檈uros. Segons es recull a la seua p脿gina web, t茅 almenys 3.561 immobles repartits entre Barcelona i Val猫ncia i, junt amb Blackstone, 茅s el major inversor en el mercat de la rajola espanyol, amb vora 50.000 milions d鈥檈uros invertits en els darrers anys. Davant l鈥檈speculaci贸 amb l鈥檋abitatge per part d鈥檃quest gran tenidor, aquest dilluns, a Barcelona, el moviment Guerra a Cerberus va plantar-li cara amb una acci贸 a la seu d鈥橦aya Real State 鈥搒ocietat creada per Cerberus per gestionar i comercialitzar els immobles鈥, mentre que a Val猫ncia, aquest dimecres, la PAH i EntreBarris han convocat una mobilitzaci贸, des de la seu del PSOE fins a la seu d鈥橦aya Real State ubicada a l鈥檃vinguda Cardenal Benlloch, passant per l鈥橝juntament de Val猫ncia i la seu del BBVA del carrer Joan d鈥櫭ustria, per aturar el desnonament de 38 fam铆lies de la Pobla de Vallbona (Camp de T煤ria).

En total, s贸n 94 ve茂nes 鈥揺ntre les quals hi ha 25 menors, tres persones amb diversitat funcional i una dona embarassada鈥 afectades que hi viuen en dos blocs al barri conegut com a l鈥橢rmita: al n煤mero 108 del carrer Sant Sebasti脿 i al 99 B del carrer Argila. Ambd贸s edificis van ser constru茂ts en l鈥檃ny 2009 per part de l鈥檈mpresa S谩ez Construcciones, dels empresaris Jos茅 David S谩ez Pascual i Maria del Carmen Pascual G谩lvez; i a poc a poc, comen莽aren a ser habitats per fam铆lies amb una situaci贸 econ貌mica vulnerable. Cristina P茅rez 鈥搎ui prefereix utilitzar un nom fictici鈥 va ser una de les primeres a instal路lar-s鈥檋i, junt amb els seus dos fills menors d鈥檈dat. Va signar un contracte de lloguer de 400 euros al mes, el qual els propietaris se鈥檒 van renovar fins a cinc vegades; i ha estat pagant totes les mensualitats fins a l鈥檃ny 2019, quan el BBVA li va enviar una notificaci贸 en qu猫 se li comunicava que la finca estava embargada. 脡s llavors quan es va adonar que havia signat contractes falsos.

Tot i que una bona part de les fam铆lies signaren un contracte, algunes ocuparen els pisos buits i unes altres nom茅s van arribar a un acord verbal

Nelly, una altra ve茂na que hi viu amb la seua parella i els seus fills, d鈥檜n, quatre i set anys 鈥揺l m茅s major t茅 diversitat funcional鈥, va viure una situaci贸 molt semblant. En l鈥檃ny 2015, va signar un contracte amb una persona vinculada a la constructora i durant quasi dos anys va estar pagant 350 euros de lloguer. 鈥淯n dia va vindre la policia a casa i em vaig adonar que tot havia sigut una estafa鈥, recorda. Tot i que una bona part de les fam铆lies signaren un contracte, algunes ocuparen els pisos buits i unes altres nom茅s van arribar a un acord verbal. 脡s el cas de Sandra, embarassada de quatre mesos; i els seus dos fills menors d鈥檈dat, qui durant un any i mig van estar pagant entre 200 i 350 euros de lloguer al propietari. 鈥淰am acordar que li pagar铆em el que pogu茅rem. Despr茅s, dos treballadors del BBVA o Divarian van vindre a casa per dir-nos que hav铆em de marxar鈥, explica.

El moviment per l鈥檋abitatge tamb茅 demana l鈥檃provaci贸 d鈥檜n reial decret que ature els desnonaments i els talls dels subministraments b脿sics fins al 2023 |Jorge Mancebo

El fet que moltes fam铆lies no signaren un contracte i que els contractes nous o els de continu茂tat no estigueren formalitzats en cap registre, perqu猫 la finca ja no era propietat de S谩ez, sin贸 del BBVA i, m茅s tard, tamb茅 de Cerberus, ha comportat que els jutjats no reconeguen el dret de les afectades a continuar vivint en els seus habitatges. Aix铆 doncs, despr茅s d鈥檃provar un ajornament de 20 dies, han fixat el seu desnonament el pr貌xim 9 de desembre, enmig de l鈥檈merg猫ncia sanit脿ria i el toc de queda. Per a Jos茅 Luis Gonz谩lez, un portaveu de la PAH a Val猫ncia, el capital 鈥渆st脿 utilitzant tots els seus mecanismes per desnonar aquestes fam铆lies鈥. 鈥淧rimer, amb uns contractes falsos, i despr茅s, a trav茅s de l鈥檈ntramat de BBVA, Divarian, Cerberus i Haya, perqu猫 no volen donar resposta a aquestes fam铆lies鈥, rebla amb rotunditat.

Les afectades s鈥檋an posat en contacte amb el BBVA per aturar el desnonament i aconseguir un lloguer social en funci贸 dels ingressos de cada fam铆lia, moltes de les quals tenen acreditada la seua situaci贸 de vulnerabilitat

Les afectades s鈥檋an posat en contacte amb el BBVA per aturar el desnonament i aconseguir un lloguer social en funci贸 dels ingressos de cada fam铆lia, moltes de les quals tenen acreditada la seua situaci贸 de vulnerabilitat amb la documentaci贸 corresponent. Per ara, per貌, la resposta ha estat negativa, encara que, segons expliquen, davant aquestes situacions, la nova propietat t茅 l鈥檕bligaci贸 legal d鈥檕brir un nou compte bancari on les inquilines puguen transferir la renda. Aquest mat铆, les ve茂nes, la PAH i EntreBarris tornaran a instar al BBVA i Cerberus a convocar una reuni贸 鈥渦rgent鈥 per 鈥渁turar el desnonament i proporcionar una alternativa habitacional a les 38 fam铆lies鈥.

Per la seua part, tant la Conselleria d鈥橦abitatge, en mans de Rub茅n Mart铆nez Dalmau (Unides Podem); com l鈥橝juntament de la Pobla, dirigit per Josep Vicent Garcia i Tamarit (Comprom铆s), s鈥檋an preocupat per la situaci贸 de les fam铆lies i asseguren que estan en contacte amb la gestora i que s鈥檈st脿 treballant per a negociar una soluci贸, que passaria per la suspensi贸 del llan莽ament i la recerca d鈥檜na alternativa habitacional, b茅 en el mateix edifici o en un altre immoble.


Una vulnerabilitat amb molts requisits

Les fam铆lies han estat movent cel i terra per trobar una alternativa a la Pobla de Vallbona, fet que passa desapercebut per a l鈥檃ctual propietat i els serveis socials, que en la majoria de casos no tenen proves d鈥檃quest inter茅s a trobar una soluci贸 dins de la legalitat. 鈥淗em mirat altres pisos, per貌 costen 400 o 500 euros al mes i jo no em puc permetre aix貌鈥, lamenta Cristina, qui en l鈥檃ctualitat t茅 una n貌mina de 500 euros al mes i la seua parella guanya al voltant de 200 euros en negre. Nelly i Sandra es troben en la mateixa situaci贸. La primera cobra 600 euros i la segona 800, entre la prestaci贸 de l鈥檌ngr茅s m铆nim vital i els diners que guanya la seua parella com a guixaire.

Com passa sempre, a les afectades que han intentat buscar una alternativa, a banda de demanar-los una renda que no poden fer front, tamb茅 els han exigit presentar un contracte laboral i les 煤ltimes n貌mines; uns requisits que no poden complir, ja que la gran majoria s鈥檋an vist abocades a l鈥檈conomia submergida despr茅s de la crisi financera de l鈥檃ny 2008. A m茅s a m茅s, el fet que no puguen acreditar una situaci贸 de vulnerabilitat derivada de la COVID-19 tampoc els ha perm茅s acollir-se a la pr貌rroga dels lloguers que el Govern espanyol va incloure en el decret del 31 de mar莽.

La manifestaci贸 d鈥檃quest dimecres tamb茅 s鈥檋a convocat per demanar l鈥檃provaci贸 d鈥檜n nou decret amb qu猫 els desnonaments de fam铆lies vulnerables sense alternativa habitacional, aix铆 com els talls de subministraments b脿sics estiguen prohibits fins al 2023

El mateix decret llei, que es va publicar al Butllet铆 Oficial de l鈥橢stat (BOE) l鈥1 d鈥檃bril, defineix qu猫 茅s una situaci贸 de 鈥渧ulnerabilitat鈥 i, per tant, en quines circumst脿ncies una llogatera es pot acollir a la pr貌rroga: a causa de la pand猫mia, ha d鈥檋aver passat a una situaci贸 de desocupaci贸, estar afectada per un expedient temporal de regulaci贸 d鈥檕cupaci贸 (ERTO), haver redu茂t la seua jornada per motius de cures o trobar-se en unes altres circumst脿ncies que hagen suposat 鈥渦na p猫rdua substancial d鈥檌ngressos鈥. Aix铆 mateix, el conjunt dels ingressos de la unitat familiar, en el mes anterior a la sol路licitud de la pr貌rroga, no pot superar el l铆mit de tres vegades l鈥檌ndicador p煤blic de renda d鈥檈fectes m煤ltiples mensual (IPREM), el qual se situa en 537,84 euros al mes; per tant, serien 1.613,52 euros.

Per a les Plataformes d鈥橝fectades per la Hipoteca (PAH), els sindicats de llogateres i grups d鈥檋abitatge d鈥檃rreu del territori, aquesta definici贸 de vulnerabilitat 茅s 鈥渕olt redu茂da鈥 i 鈥渄eixa fora molta gent que no pot provar una vulnerabilitat derivada de la pand猫mia鈥. Per aix貌, la manifestaci贸 d鈥檃quest dimecres tamb茅 s鈥檋a convocat per demanar l鈥檃provaci贸 d鈥檜n nou decret amb qu猫 els desnonaments de fam铆lies vulnerables sense alternativa habitacional, aix铆 com els talls de subministraments b脿sics estiguen prohibits fins al 2023. Es tracta d鈥檜na mesura que ja ha rebut el suport de diversos grups parlamentaris, com la CUP, Esquerra Republicana de Catalunya, Unides Podem, Comprom铆s o EH-Bildu.


L鈥檈ntramat BBVA, Cerberus, Divarian i Haya

L鈥檕ctubre de 2018, el BBVA va vendre part dels seus actius immobiliaris al fons d鈥檌nversi贸 Cerberus, un dels principals competidors de Blackstone; i van crear una companyia per gestionar-los: Divarian Propiedad SA, amb vincles a Bulg脿ria a trav茅s del seu president i pr铆ncep de Bulg脿ria, Konstantin Assen Sajonia. El 80% dels actius de Divarian s贸n propietat de Cerberus, gestionat a l鈥橢stat espanyol pel fill major de l鈥檈xpresident espanyol Jos茅 Mar铆a Aznar, Jos茅 Mar铆a Aznar Botella, a trav茅s d鈥橦aya Real State; mentre que el banc conserva el 20%.

Segons algunes p脿gines d鈥檌nformaci贸 mercantil, el BBVA mant茅 aquest 20% a trav茅s de dos directius, Ces谩reo Rey-Baltar i Jos茅 Ferris Monera, que estan presents tamb茅 en el consell d鈥檃dministraci贸 de la constructora Metrovacesa, impulsora del Programa d鈥橝ctuaci贸 Integrada (PAI) al barri de Benimaclet. Per a Gonz谩lez, aquests moviments responen a uns 鈥渃lars interessos econ貌mics a l鈥檋ora de gestionar l鈥檋abitatge i el territori鈥.
Autor font: Directa.cat