
Fa unes setmanes ens vam assabentar que a l’últim plenari del consell del Districte de Gràcia se’ns va interpel·lar indirectament, ja que es va parlar de les intencions de l’Ajuntament per l’antic Cap Quevedo, l’espai on es desenvolupa el nostre projecte. En aquest consell es va incloure un prec d’ERC que demanava un inventari d’immobles i de solars en desús de propietat estatal i instava a negociar-ne la seva cessió amb el govern espanyol.
Aquesta és la informació que hem pogut extreure de la notícia publicada pel diari l’Independent de Gràcia:
El grup municipal d’ERC va instar l’Ajuntament de Barcelona a iniciar la cessió de l’immoble amb titularitat de la TGSS (Estat espanyol) de l’antic CAP Quevedo (C/Quevedo, 13-17) per tal que “es defineixi un nou espai per a entitats destinat al desenvolupament de projectes de l’àmbit de la salut, el benestar, educació en el lleure, i la cooperació i solidaritat”. La proposta va ser avalada pels grups municipals d’ERC, PSC i BComú. El conseller republicà, Guillem Roma, va argumentar l’ús “residual” de l’ex-CAP, especificant que “no té ara un ús públic regulat”. Sobre el Pla d’Actuació, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, en el seu informe va presentar als grups polítics “una proposta de dates temptatòries, sempre i quan la crisi sanitària ho permeti, perquè el document pugui recuperar al setembre les sessions de debat que es van suspendre al març”. “Ens posarem a treballar amb la voluntat de cercar l’acord amb els grups polítics en paral·lel al debat veïnal”. La previsió municipal és aprovar el full de ruta local a l’octubre.
El vídeo sencer del Plenari del Consell del Districte del 7 de juliol de 2020 està penjat al web de l’Ajuntament. El punt que tracta aquesta proposta es parla a partir de 1h i 56min.
Davant l’ambigüitat d’aquesta proposta i la manca de concreció del que pot significar per l’Ajuntament “recuperar” aquest espai, ens veiem amb la responsabilitat de fer alguns aclariments i un breu recordatori:
– El Banc Expropiat no tenim res a veure amb aquesta proposta; en cap moment se’ns ha comunicat que l’Ajuntament tingui la intenció d’aconseguir la cessió de l’antic CAP Quevedo.
– Som un projecte anticapitalista, autònom i autogestionat. Per la nostra manera d’entendre i posar en pràctica aquestes paraules, això significa que els partits polítics i les institucions no tenen cabuda dins el nostre projecte.
– Per nosaltres, l’okupació és una eina que ens serveix per lluitar contra l’especulació i la propietat que la genera i per posar en qüestió les relacions de poder de la societat en què vivim.
– Durant els més de 8 anys de vida del Banc Expropiat hem estat en 3 espais, els quals hem alliberat de les mans del capital per fer-ne un ús col·lectiu i atendre les nostres necessitats i les del barri mitjançant el suport mutu. L’antic CAP Quevedo és un espai que s’adequa perfectament a les nostres necessitats i les del nostre projecte. Tenim la voluntat de quedar-nos-hi durant molt de temps i defensar-lo per tal que això sigui possible.
– Si en algun moment aquesta proposta es vol materialitzar en alguna actuació per part de l’Ajuntament que suposi una amenaça i posi encara més en perill el nostre projecte o l’espai on es desenvolupa, ens trobaran de cara i mostrarem el nostre rebuig.
– Recordem que l’antic CAP Quevedo està en perill de desallotjament des de fa més d’1 any, un procés impulsat pel CatSalut (que té la cessió de l’espai) seguint les ordres de la Tresoreria General de la Seguretat Social (propietària del local).
– Respecte l’ús públic i regulat que l’Ajuntament vol donar a aquest espai, manifestem que nosaltres actualment li estem donant un ús comunitari en un format autogestionat, i per tant totes les persones i col·lectius autogestionats estan convidats a formar-ne part. Estem fent una gestió oberta al barri i a la ciutat i, de fet, hi ha col·lectius que en formen part perquè l’espai els hi és adient i necessari tal i com és ara mateix. No estem oferint res que es pugui incloure dins les dinàmiques institucionals. En canvi, estem fent-lo servir d’acord a les necessitats del barri, ja que nosaltres som part del barri, i les necessitats que tenim i que detectem passen pel nostre espai i travessen les nostres vides i els nostres projectes polítics. Ens sentim compromeses amb moltes lluites i creiem que els vincles i xarxes que es generen a l’Espai de trobada del Banc Expropiat són molt necessàries.
Al Banc Expropiat hi realitzem tallers i activitats com: la Botiga Gratis, el Taller de costura, Teatre, l’Atelier drag i el Projecte del gimnàs, entre d’altres. Actualment hi conflueixen col·lectius com Salut entre totxs, el Hacklab feminista, el col·lectiu ecologista Resilistències, la Xarxa d’Aliments o l’espai de criança Txiki Bank Bang. També hem acollit plataformes del barri com «Gràcia cap a on vas?» i el Grup de Salut de la Vila de Gràcia. El nostre espai també s’utilitza per fer jornades, xerrades, debats i assemblees que tenen relació amb la salut comunitària, la lluita per l’habitatge i contra la precarietat laboral, les lluites feministes, ecologistes, antirracistes i decolonials, antiespecistes…
Ens preocupa una mica, tot i que no ens soprèn, aquesta manera de fer de l’Ajuntament. Ens molesta que es parli de l’antic CAP Quevedo com si fos un espai buit, sense tenir en compte el projecte que hi estem duent a terme. Això demostra que l’Ajuntament desconeix o bé obvia una part de la realitat del barri i de la ciutat, de la qual formem part. Encara no sabem, però, si aquesta proposta d’actuació serà finalment acceptada, com la voldran materialitzar ni com es duran a terme les negociacions entre l’Ajuntament i l’Estat espanyol.
Al vídeo del plenari del consell del districte també podreu veure que la plataforma Gràcia Solidària es va adherir a la moció en el cas de l’antic CAP mitjançant una carta, on demana poder utilitzar l’antic CAP Quevedo, tot manifestant que aquest espai seria adient per realitzar-hi la seva activitat.
Creiem que l’Ajuntament té unes dinàmiques i funcionament que fan que moltes vegades les entitats, associacions i col·lectius de la Vila ens haguem de disputar l’ús d’un espai. Però a nosaltres no ens agradaria entrar en aquest joc i creiem que és més fàcil l’enteniment i el consens des del diàleg entre nosaltres mateixes i sense intermediàries.
Durant aquest temps hem intentat posar-nos en contacte amb la plataforma Gràcia Solidària i amb les associacions que en formen part, enviant un missatge a través del seu web i acudint personalment a la seva seu del C/Robí. Actualment estem en procés de concretar una trobada amb elles ja que pensem que, juntament amb altres entitats, associacions, moviments socials i espais autogestionats del barri, podríem trobar una solució alternativa a la seva necessitat d’espai que no comprometi el futur del nostre projecte i de l’espai on es desenvolupa actualment.
Si teniu qualsevol dubte sobre aquest tema o voleu més informació al respecte, ens podeu contactar per correu electrònic a l’adreça de correu [email protected] o acudir presencialment al Banc Expropiat (C/Quevedo, 13-15). Actualment, el nostre horari d’obertura és dimarts, dimecres i dijous de 18:00 a 21:00h.
Defensem el Banc Expropiat.
Vila de Gràcia, octubre de 2020.
Autor font: Bancexpropiatgracia.wordpress.com