Novembre 27, 2020
Per Banc Expropiat
2,714 vistes

Fa unes setmanes ens vam assabentar que a l鈥櫭簂tim plenari del consell del Districte de Gr脿cia se鈥檔s va interpel路lar indirectament, ja que es va parlar de les intencions de l鈥橝juntament per l鈥檃ntic Cap Quevedo, l鈥檈spai on es desenvolupa el nostre projecte. En aquest consell es va incloure un prec d鈥橢RC que demanava un inventari d鈥檌mmobles i de solars en des煤s de propietat estatal i instava a negociar-ne la seva cessi贸 amb el govern espanyol.

Aquesta 茅s la informaci贸 que hem pogut extreure de la not铆cia publicada pel diari l鈥橧ndependent de Gr脿cia:

El grup municipal d鈥橢RC va instar l鈥橝juntament de Barcelona a iniciar la cessi贸 de l鈥檌mmoble amb titularitat de la TGSS (Estat espanyol) de l鈥檃ntic CAP Quevedo (C/Quevedo, 13-17) per tal que 鈥渆s defineixi un nou espai per a entitats destinat al desenvolupament de projectes de l鈥櫭爉bit de la salut, el benestar, educaci贸 en el lleure, i la cooperaci贸 i solidaritat鈥. La proposta va ser avalada pels grups municipals d鈥橢RC, PSC i BCom煤. El conseller republic脿, Guillem Roma, va argumentar l鈥櫭簊 鈥渞esidual鈥 de l鈥檈x-CAP, especificant que 鈥渘o t茅 ara un 煤s p煤blic regulat鈥. Sobre el Pla d鈥橝ctuaci贸, el regidor de Gr脿cia, Eloi Badia, en el seu informe va presentar als grups pol铆tics 鈥渦na proposta de dates temptat貌ries, sempre i quan la crisi sanit脿ria ho permeti, perqu猫 el document pugui recuperar al setembre les sessions de debat que es van suspendre al mar莽鈥. 鈥淓ns posarem a treballar amb la voluntat de cercar l鈥檃cord amb els grups pol铆tics en paral路lel al debat ve茂nal鈥. La previsi贸 municipal 茅s aprovar el full de ruta local a l鈥檕ctubre.

El v铆deo sencer del Plenari del Consell del Districte del 7 de juliol de 2020 est脿 penjat al web de l鈥橝juntament. El punt que tracta aquesta proposta es parla a partir de 1h i 56min.

Davant l鈥檃mbig眉itat d鈥檃questa proposta i la manca de concreci贸 del que pot significar per l鈥橝juntament 鈥渞ecuperar鈥 aquest espai, ens veiem amb la responsabilitat de fer alguns aclariments i un breu recordatori:

鈥 El Banc Expropiat no tenim res a veure amb aquesta proposta; en cap moment se鈥檔s ha comunicat que l鈥橝juntament tingui la intenci贸 d鈥檃conseguir la cessi贸 de l鈥檃ntic CAP Quevedo.

鈥 Som un projecte anticapitalista, aut貌nom i autogestionat. Per la nostra manera d鈥檈ntendre i posar en pr脿ctica aquestes paraules, aix貌 significa que els partits pol铆tics i les institucions no tenen cabuda dins el nostre projecte.

鈥 Per nosaltres, l鈥檕kupaci贸 茅s una eina que ens serveix per lluitar contra l鈥檈speculaci贸 i la propietat que la genera i per posar en q眉esti贸 les relacions de poder de la societat en qu猫 vivim.

鈥 Durant els m茅s de 8 anys de vida del Banc Expropiat hem estat en 3 espais, els quals hem alliberat de les mans del capital per fer-ne un 煤s col路lectiu i atendre les nostres necessitats i les del barri mitjan莽ant el suport mutu. L鈥檃ntic CAP Quevedo 茅s un espai que s鈥檃dequa perfectament a les nostres necessitats i les del nostre projecte. Tenim la voluntat de quedar-nos-hi durant molt de temps i defensar-lo per tal que aix貌 sigui possible.

鈥 Si en algun moment aquesta proposta es vol materialitzar en alguna actuaci贸 per part de l鈥橝juntament que suposi una amena莽a i posi encara m茅s en perill el nostre projecte o l鈥檈spai on es desenvolupa, ens trobaran de cara i mostrarem el nostre rebuig.

鈥 Recordem que l鈥檃ntic CAP Quevedo est脿 en perill de desallotjament des de fa m茅s d鈥1 any, un proc茅s impulsat pel CatSalut (que t茅 la cessi贸 de l鈥檈spai) seguint les ordres de la Tresoreria General de la Seguretat Social (propiet脿ria del local).

鈥 Respecte l鈥櫭簊 p煤blic i regulat que l鈥橝juntament vol donar a aquest espai, manifestem que nosaltres actualment li estem donant un 煤s comunitari en un format autogestionat, i per tant totes les persones i col路lectius autogestionats estan convidats a formar-ne part. Estem fent una gesti贸 oberta al barri i a la ciutat i, de fet, hi ha col路lectius que en formen part perqu猫 l鈥檈spai els hi 茅s adient i necessari tal i com 茅s ara mateix. No estem oferint res que es pugui incloure dins les din脿miques institucionals. En canvi, estem fent-lo servir d鈥檃cord a les necessitats del barri, ja que nosaltres som part del barri, i les necessitats que tenim i que detectem passen pel nostre espai i travessen les nostres vides i els nostres projectes pol铆tics. Ens sentim compromeses amb moltes lluites i creiem que els vincles i xarxes que es generen a l鈥橢spai de trobada del Banc Expropiat s贸n molt necess脿ries.

Al Banc Expropiat hi realitzem tallers i activitats com: la Botiga Gratis, el Taller de costura, Teatre, l鈥橝telier drag i el Projecte del gimn脿s, entre d鈥檃ltres. Actualment hi conflueixen col路lectius com Salut entre totxs, el Hacklab feminista, el col路lectiu ecologista Resilist猫ncies, la Xarxa d鈥橝liments o l鈥檈spai de crian莽a Txiki Bank Bang. Tamb茅 hem acollit plataformes del barri com 芦Gr脿cia cap a on vas?禄 i el Grup de Salut de la Vila de Gr脿cia. El nostre espai tamb茅 s鈥檜tilitza per fer jornades, xerrades, debats i assemblees que tenen relaci贸 amb la salut comunit脿ria, la lluita per l鈥檋abitatge i contra la precarietat laboral, les lluites feministes, ecologistes, antirracistes i decolonials, antiespecistes鈥

Ens preocupa una mica, tot i que no ens sopr猫n, aquesta manera de fer de l鈥橝juntament. Ens molesta que es parli de l鈥檃ntic CAP Quevedo com si fos un espai buit, sense tenir en compte el projecte que hi estem duent a terme. Aix貌 demostra que l鈥橝juntament desconeix o b茅 obvia una part de la realitat del barri i de la ciutat, de la qual formem part. Encara no sabem, per貌, si aquesta proposta d鈥檃ctuaci贸 ser脿 finalment acceptada, com la voldran materialitzar ni com es duran a terme les negociacions entre l鈥橝juntament i l鈥橢stat espanyol.

Al v铆deo del plenari del consell del districte tamb茅 podreu veure que la plataforma Gr脿cia Solid脿ria es va adherir a la moci贸 en el cas de l鈥檃ntic CAP mitjan莽ant una carta, on demana poder utilitzar l鈥檃ntic CAP Quevedo, tot manifestant que aquest espai seria adient per realitzar-hi la seva activitat.

Creiem que l鈥橝juntament t茅 unes din脿miques i funcionament que fan que moltes vegades les entitats, associacions i col路lectius de la Vila ens haguem de disputar l鈥櫭簊 d鈥檜n espai. Per貌 a nosaltres no ens agradaria entrar en aquest joc i creiem que 茅s m茅s f脿cil l鈥檈nteniment i el consens des del di脿leg entre nosaltres mateixes i sense intermedi脿ries.

Durant aquest temps hem intentat posar-nos en contacte amb la plataforma Gr脿cia Solid脿ria i amb les associacions que en formen part, enviant un missatge a trav茅s del seu web i acudint personalment a la seva seu del C/Rob铆. Actualment estem en proc茅s de concretar una trobada amb elles ja que pensem que, juntament amb altres entitats, associacions, moviments socials i espais autogestionats del barri, podr铆em trobar una soluci贸 alternativa a la seva necessitat d鈥檈spai que no comprometi el futur del nostre projecte i de l鈥檈spai on es desenvolupa actualment. 

Si teniu qualsevol dubte sobre aquest tema o voleu m茅s informaci贸 al respecte, ens podeu contactar per correu electr貌nic a l鈥檃dre莽a de correu [email protected] o acudir presencialment al Banc Expropiat (C/Quevedo, 13-15). Actualment, el nostre horari d鈥檕bertura 茅s dimarts, dimecres i dijous de 18:00 a 21:00h.

Defensem el Banc Expropiat.

Vila de Gr脿cia, octubre de 2020.
Autor font: Bancexpropiatgracia.wordpress.com