Abril 18, 2021
Per El Pratl Libertari
1,828 vistes

«L’absència d’avaluació de l’impacte del pla sobre els espais naturals protegits i la manca de garanties d’abastament i depuració d’aigües, són algunes de les irregularitats que denuncia Les Agulles – Ecologistes en Acció»

L’Ajuntament de Gavà va presentat aquest divendres el pla urbanístic Gavà Ponent, també conegut com a PGM (Pla General Metropolità) Pla de Ponent, que implicaria un creixement de la població de 15.000 persones en terrenys no urbanitzats del municipi. Mig centenar de veïnes contràries al projecte, aplegades al voltant de la plataforma Salvem el Calamot – Aturem el Pla de Ponent, s’han concentrat en una de les zones afectades i han frustrat les intencions de l’alcaldia de fer-hi un recorregut.

Les obres, que ja van començar fa més d’un any amb el barri de can Ribes, una primera fase en la zona més propera al centre urbà, afectaran el darrer connector biològic entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat i, en cas de dur-se a terme, canviaran la fesomia actual del paisatge gavanenc, amb un contínuum urbà entre els nuclis de Gavà i Castelldefels.

Per a l’organització Les Agulles-Ecologistes en Acció (EeA), el pla, a més, podria ser il·legal. L’equip tècnic i jurídic d’aquesta l’entitat ecologista del Baix Llobregat ha detectat diverses irregularitats normatives que, segons un comunicat emès avui mateix, “podria ser suficient per portar-lo als tribunals i, si la justícia així ho estimés, quedar anul·lat de ple dret”. L’absència d’avaluació de l’impacte del pla sobre els espais naturals protegits per la normativa comunitària i la manca de garanties d’abastament i depuració d’aigües, entre d’altres, són algunes de les irregularitats que denuncia EeA, que té la intenció d’interposar un recurs contenciós-administratiu contra el projecte urbanístic.

Malgrat que el pla es va aprovar abans de la Llei catalana de Canvi climàtic i la Llei espanyola del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, “les crisis ecològiques globals actuals són l’amenaça més gran per a la humanitat i resulta totalment irresponsable seguir endavant amb un pla amb conseqüències tan negatives com aquest”, assegura Jaume Grau, coordinador de Les Agulles-Ecologistes en Acció, la secció territorial del Baix Llobregat de l’organització ecologista. “Si s’hagués d’aprovar avui, amb la legislació actual, seria totalment inviable. Per tant, el més sensat és que les administracions, l’Ajuntament de Gavà la primera, tramitin una modificació urbanística per a desclassificar tot el sector com a urbanitzable” conclou Grau.

Tot i que va ser aprovat el 2006, el projecte es remunta al Pla de Queralt o Caralt de l’any 1993, quan els terrenys van ser comprats per la constructora Vertix, aleshores presidida per l’empresari Felip Massot. En aquella època, “els terrenys es revaloritzaven mitjançant requalificacions que feien els ajuntaments a través d’operacions que requerien grans inversions de diners públics en urbanització i construcció d’infraestructures”, es pot llegir en un document elaborat per la plataforma veïnal Salvem el Calamot. Aleshores, la pressió popular va aconseguir endarrerir els tràmits fins que l’esclat de la crisi de 2008 va obligar a aturar el projecte. Vertix es va arruïnar i els seus actius van passar a mans de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), altrament coneguda com “banc dolent”, que el 2018 els va vendre al fons d’inversió Kronos Investment, que va adquirir el 50% dels terrenys privats edificables, la major part ubicats al costat de la carretera C-245, “precisament on hi ha les terres més fèrtils de la zona, que seran substituïdes per asfalt i ciment”, conclouen Grau i Sanahuja.

Informació relacionada

Amenaçat de mort el darrer corredor biologic entre el Garraf i el Delta de Llobregat

Manifestació recorre Gavà contra un pla urbanístic que amenaça el darrer corredor biologic entre el Delta i el massís del Garraf

La plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet reclama una moratòria urbanística a la comarca

Article elaborat en base a informacions publicades originalment al setmanari La Directa
Autor font: Elpratllibertari.cat