Novembre 19, 2021
Per Nord-Estl Libertari
221 vistes


Diumenge es presentar脿 el llibre biogr脿fic de cent militants d’Estat Catal脿 a Prats de Moll贸, on el novembre de 1926 Francesc Maci脿 i els seus voluntaris van comen莽ar l’aixecament per aconseguir la Independ猫ncia nacional catalana 

El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Lloren莽 de Cerdans i via el Coll d’Ares, ocupant Olot, i proclamant la Rep煤blica Catalana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Prats de Moll贸 i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir) 19/11/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que en el marc del centenari del primer partit independentista, Estat Catal脿, s’ha organitzat uns actes a diferents punts de la poblaci贸 de Prats de Moll贸 (Alt Vallespir, Vallespir), el proper diumenge 21 de novembre, es recordar脿 a Prats de Moll贸 (Vallespir, Catalunya Nord), l’intent guerriller d’alliberar Catalunya del Sud que van protagonitzar Estat Catal脿 i el seu l铆der Francesc Maci脿. 

Els fets de Prats de Moll贸 

El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya via Sant Lloren莽 de Cerdans i via el Coll d’Ares, ocupant Olot, i proclamant la Rep煤blica Catalana. 

El finan莽ament de l’acci贸 feta pels separatistes catalans de l’Argentina, Cuba i Estats Units, aconsegu铆 armar i uniformar un parell de centenars d’homes disposats a l’acci贸. 

El 4 de novembre de 1926, l’Estat Major d’EstatCatal脿 era detingut a Vila Denise, essent la majoria dels detinguts, molts d’ells foren deportats a B猫lgica, i els l铆ders jutjats a Par铆s, declarant-se en tot moment independentistes, democr脿tics i revolucionaris. Aquest cas dona la volta al m贸n, i serv铆 de ress貌 per a la causa del moviment independentista catal脿. 

Actes. Diumenge 21/11/21: Prats de Moll贸 (Vallespir): 

11:00h Ofrenes florals davant del Monument a Francesc Maci脿 i els voluntaris de 1926. 

11:45h Acte i parlament a Vila Denise (quarter log铆stic dels Voluntaris del 1926), que comptar脿 amb el president de l’associaci贸 casa Maci脿 i d’un regidor de l’Ajuntament, a m茅s dels coordinadors de llibre Diccionari biogr脿fic d’Estat Catal脿, i de familiar de militants d’Estat Catal脿.. 

12:30h Ofrena floral al monument a Jacint Verdaguer. 

15:00h Presentaci贸 del llibre Diccionari biogr脿fic d’Estat Catal脿 a la sala municipal. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com