Octubre 28, 2021
Per Nord-Estl Libertari
340 vistes


Des de la plataforma ALLIMO s’oposen al nou Decret d’energies renovables del Govern de la Generalitat 

El portaveu de la plataforma ALLIMO, Carles Mestre, exposa a R脿dio Capital que la modificaci贸 del decret de les renovables per part del Govern 茅s insuficient i no es t茅 en compte la voluntat de tot un territori. Les accions que emprendran en el futur vindran determinades pels projectes que es tramitin a l’Albera 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cantallops/la Jonquera/Campmany (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 28/10/2021.- Segons R脿dio Capital de l’Empord脿, Carles Mestre, portaveu de la plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO), explica a aquesta emissora que la modificaci贸 aprovada ahir del Decret de les energies renovables per part del Govern de la Generalitat 茅s “insuficient” en relaci贸 a les demandes de la plataforma ciutadana i a les que es fan des de la Xarxa per la Transici贸 Energ猫tica Justa, de la qual en formen part. 

Segons Carles Mestre, el criteri que des del Departament d’Acci贸 Clim脿tica de la Generalitat s’ha exposat durant els darrers mesos a trav茅s dels mitjans de comunicaci贸 i que t茅 a veure amb l’acord imprescindible del territori amb els impulsors dels projectes “no 茅s cert“. El portaveu de la plataforma de l’Albera afirma que “tan sols” es necessita l’acord amb els propietaris dels terrenys en els quals s’instal路laran les plaques solars i els fonaments dels molins, que s贸n els 煤nics que cobraran per llogar-los. En canvi, sent猫ncia Mestre, el propietari ve铆 al qual li destrossen la finca amb els camions portant les pales dels molins “no caldr脿” el seu vist i plau. 

No obstant, la plataforma considera “insuficient, per貌 positiu” per a espais com l’Albera el que diu el decret sobre “habitar l’afectaci贸 als connectors ecol貌gics“, ja que els municipis compta amb molts d’aquests connectors sense cap protecci贸 i per aquest motiu, des de l’ALLIMO, demanen la declaraci贸 de Parc Natural al territori per part de la Generalitat de Catalunya. 

Carles Mestre indica que les accions futures de la plataforma “vindran determinades” pels projectes que es tramitin a l’Albera. Presentaran al路legacions a tots els projectes i faran pressi贸 popular quan sigui necessari, a m茅s d’incloure la demanda de la figura de protecci贸 de Parc Natural, doncs aix貌 ja hauria suposat a hores d’ara una protecci贸 per l’Albera davant d’aquests projectes i agressions. 

ALLIMO, una plataforma ve茂nal 

La plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO) va ser presentada al febrer d’aquest any a Campmany, constitu茂da arran de la preocupaci贸 ve茂nal per tots els projectes e貌lics que s’havien anat presentant en les darreres setmanes. 

Aquesta plataforma de l’Albera, per貌, afirmava als seus inicis que apostava per potenciar les energies renovables, sempre que els projectes fossin respectuosos amb l’entorn i el medi ambient. Per aquest motiu, rebutjaven frontalment els parcs e貌lics que hi havien projectats a la contrada, perqu猫 consideraven que “s贸n absolutament incompatibles amb la preservaci贸 del patrimoni geol貌gic, natural i cultural d’aquesta part de l’Albera“. 

Decret d’energies renovables 

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar la modificaci贸 del Decret llei 16/2019, de 26 de novembre de 2019, de mesures urgents per a l’emerg猫ncia clim脿tica i l’impuls a les energies renovables. L’objectiu 茅s posar les bases d’un model energ猫tic propi distribu茂t, democr脿tic i participat i amb cohesi贸 territorial. El nou text incorpora diferents mesures per minimitzar-ne l’impacte social i territorial i tamb茅 per facilitar la pr脿ctica de l’autoconsum. 

Entre les modificacions del decret es troben: donar prioritat a instal路lacions d’energies renovables de dimensi贸 petita i mitjana; incorporar mesures perqu猫 tots els projectes d’energia e貌lica i fotovoltaica es desenvolupin amb l’acord del territori; definici贸 de les figures de protecci贸 ambiental no compatibles amb la implantaci贸 de parcs e貌lics, per minimitzar-ne l’impacte sobre la biodiversitat; o, prioritzar l’ocupaci贸 de les cobertes de les edificacions. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com