Novembre 22, 2021
Per Nord-Estl Libertari
307 vistes


Des de la PAAC s’analitza que al ritme proposat per la Generalitat es trigar脿 m茅s d’un segle a quedar buit l’abocador de Vacamorta 

La PAAC considera que hi ha una estrat猫gia del Govern de la Generalitat per dilatar el compliment de la sent猫ncia, set anys despr茅s de la clausura 

El futur de l’abocador de Solius, tamb茅 pendent 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura (Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona) 22/11/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que l’ordre oficial de clausura de l’abocador de Vacamorta, al Puigvent贸s de Cru茂lles (Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura, Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona), va ser signada el 2014 per l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el 21 de novembre. Ahir es van complir set anys d’un tr脿mit que suposava un gir total en l’actuaci贸 de la Generalitat, despr茅s que la infraestructura, en servei des de l’any 2000, acumul茅s uns 2,7 milions de tones de residus i runes dipositats sota l’antiga argilera. Per貌 les sent猫ncies de clausura i buidatge del Tribunal Superior de Just铆cia de Catalunya (TSJC), confirmades pel Tribunal Suprem, no donaven gaire marge a la interpretaci贸. 

’empresa gestora, Recuperaci贸 de Pedreres SL, va acatar l’ordre i va colgar les deixalles sota una capa uniforme de terra de 60 cent铆metres. Va demandar la Generalitat per danys i perjudicis, un proc茅s en qu猫 reclamava m茅s de 40 milions pels diners que deixaria de guanyar i les inversions no amortitzades. El 2019, la Comissi贸 Jur铆dica Assessora del Govern, en canvi, va desestimar la reclamaci贸 i nom茅s va imputar a la Generalitat els costos de manteniment de la instal路laci贸 tancada, de 337.495 euros aquell any. 

M茅s enll脿 dels tr脿mits judicials, set anys despr茅s, els residus continuen al clot. Hi han fet algunes proves, una mena de sondejos per analitzar i corroborar que el tipus de deixalles en diferents zones s贸n les acreditades. I s’ha previst “un primer buidatge de 20.000 tones per iniciar el compliment de la sent猫ncia, mentre es treballa la resta de l’estrat猫gia“, indiquen fonts del Departament d’Acci贸 Clim脿tica. 

No hi ha, doncs, encara ni projecte executiu del buidatge ni empla莽ament alternatiu per traslladar-hi els residus. A la primavera, un estudi de la Generalitat proposava dipositar-los a Peralada (Albera, Alt Empord脿, comtat de Peralada) o en altres argileres pr貌ximes de Cru茂lles i Cor莽脿 (Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona), cosa que va indignar l’oposici贸 a l’abocador, la PAAC. Per ara, per貌, la idea sembla que l’ha descartat el nou director de l’Ag猫ncia de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, nomenat a principis d’estiu. 

L’alcalde de Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura, Dani Encinas, mant茅 el govern local alineat amb la PAAC i la reivindicaci贸 que es compleixi la sent猫ncia, “i buidant totalment, des del 2000“, ja que la Generalitat de Catalunya mira de limitar l’operaci贸 a les tones dipositades des del 2003. Menys tones, al capdavall. Malgrat aix貌, valora “el gir d’actitud” de la Generalitat, despr茅s de la reuni贸 de presentaci贸 amb Peraire, al juliol, i el comprom铆s d’engegar finalment la comissi贸 de seguiment, que es reunir脿 aquesta setmana que ve. 

Encinas, per貌, tamb茅 defensa el parer de la plataforma opositora, que no veu b茅 que la comissi贸 s’ampli茂 amb altres Ajuntaments afectats pel moviment de camions, com ara Cor莽脿 i la Bisbal d’Empord脿 (Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona). No s’oposa que n’estiguin al cas, per貌 creu que les negociacions pel buidat han de quedar circumscrites entre les parts que van participar en el litigi: Generalitat, Ajuntament i PAAC

Montse Tena, de la PAAC, explica que han presentat al路legacions perqu猫, a banda de convidar-hi altres alcaldes, n’han excl貌s els seus assessors jur铆dics –del despatx Salellas i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA)– i es malfia de la proposta de limitar la retirada de residus, amb un tr脿nsit m脿xim de 20 camions per dia, de fins a 20 tones de pes m脿xim, cosa que podria “limitar a nom茅s deu viatges de 7 tones de pes“, comptant-hi les 10 arribades anant buits. “A aquest ritme, ens hi podem estar m茅s de 100 anys” per buidar els 2,7 milions de tones, lamenta Tena, que hi veu un exemple m茅s d'”estrat猫gia” per dilatar el compliment de la sent猫ncia, set anys despr茅s de la clausura. 

Des de la Generalitat anuncien que es comen莽ar脿 a treballar en un projecte paral路lel per restaurar les llacunes que envolten l’antiga zona humida on es va autoritzar l’abocador, un gest que tamb茅 valoren el consistori i la plataforma, igual que l’anunci de reclamar danys i perjudicis als responsables d’haver autoritzat el projecte i les dilacions que hi ha hagut fins ara. 

El futur de Solius, tamb茅 pendent 

A l’extrem occidental del Baix Empord脿 i a cavall del Giron猫s, l’abocador de Solius (Santa Cristina d’Aro, Vall d’Aro, Baix Empord脿, comtat de Girona) tamb茅 continua funcionant amena莽at per una altra sent猫ncia del TSJC de l’any passat que n’anul路lava la llic猫ncia ambiental i ordenava clausurar una instal路laci贸 on van a parar deixalles de Llagostera (Gavarres, Giron猫s, comtat de Girona), la Vall d’Aro, Sant Feliu de Gu铆xols (Vall d’Aro, Baix Empord脿, comtat de Girona) i Calonge (Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona), a m茅s d’altres poblacions del Baix Empord脿 i el Giron猫s.  

L’advocat dels denunciants, Xavier Soy, explicava aquesta setmana que la Generalitat va demanar un aclariment i ha presentat un recurs d’inexecuci贸, de manera que, tot i que la sent猫ncia seria ferma, s’hi continuen abocant residus sense llic猫ncia h脿bil –se’n tramita una de nova– i en uns llimbs legals.  

A Solius, per貌, la clausura no en for莽aria el buidatge, 煤nicament el desmantellament de les instal路lacions no necess脿ries per al seguiment ambiental de l’abocador, que continuar脿 emetent gasos i lixiviats per la descomposici贸 de la mat猫ria org脿nica. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com