Maig 19, 2021
Per El Pratl Libertari
2,244 vistes

«L’entitat ecologista assegura que el pla de Ponent de Gavà, un dels majors projectes urbanístics al Delta de Llobregat, posa en risc la continuïtat de l’àguila cuabarrada, una espècie en perill d’extinció».

Depana porta davant la Comissió Europea el pla de Ponent de Gavà, un dels majors projectes urbanístics al Delta de Llobregat, que planeja urbanitzar 200 hectàrees que inclouen les zones del turó del Calamot, la riera de Canyars i el pla de Queralt.

L’entitat ecologista assegurat que aquest projecte urbanístic posa en risc la continuïtat de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata), una espècie en perill d’extinció a Catalunya. “L’informe aportat a la Comissió Europea afirma que la desaparició d’aquest corredor biològic, on es volen construir més de 4.000 habitatges, especialment durant l’època reproductora, pot tenir conseqüències nefastes per a la viabilitat reproductora de l’espècie en el massís del Garraf”.

Per tot això, els ecologistes creuen que s’ha d’avaluar convenientment l’impacte el projecte tindrà tindrà sobre aquesta i altres espècies. La informació que Depana ha enviat a la Comissió se situa en el marc del procés d’infracció que l’organisme europeu ja té obert contra les administracions competents a Espanya i Catalunya per l’incompliment de diverses directives europees al delta del Llobregat i no protegir els ecosistemes del delta del Llobregat, i els espai protegits inclosos a la Xarxa Natura 2000 o catalogats com Àrea Important per a la Conservació de les Aus i la Biodiversitat (IBA).

Fins a l’elaboració d’aquest informe que ho certifica, se sospitava que les parelles d’àliga cuabarrada del Garraf utilitzaven el delta com a zona d’alimentació suplementària i que hi accedien a través del corredor biològic on es pretén construir l’anomenat Pla de Ponent, ja que és una espècie que refusa de manera destacable la presència humana i aquest és l’últim sector sense urbanitzar que connecta els dos espais.

Un altre col·lectiu ecologista, Les Agulles – Ecologistes en Acció, ja va anunciar fa unes setmanes que presentarà un contenciós-administratiu contra el pla per presumptes irregularitats relacionades amb l’impacte ambiental. L’absència d’avaluació de l’impacte del pla sobre els espais naturals protegits i la manca de garanties d’abastament i depuració d’aigües, són algunes de les irregularitats que denuncia Ecologistes en Acció

Per la seva part l’Ajuntament de Gavà defensa el projecte urbanístic al·legant la necessitat d’habitatge a la ciutat, extrem que sembla haver-se convertit en un mantra habitual per defensar els diferents projectes urbanístics disseminats al llarg del Baix Llobregat i que amenacen en convertir la part baixa de la comarca en un continuo urbà amb Barcelona. Al Prat sense anar més lluny el mateix argument és defensat pel consistori per defensar el projecte urbanístic de l’Eixample Sud que actualment s’està desenvolupant en terrenys amb designació d’IBA.

L’Ajuntament contràriament a l’expressat per diverses entitats veïnals i ecologistes sosté que el pla conserva la funció de corredor biològic de la zona. Ara queda per veure què opina Brussel·les i si la resolució no arriba massa tard.
Autor font: Elpratllibertari.cat