Desembre 2, 2020
Per Nord-Estl Libertari
326 vistes
Un dels coloms abatuts pels Agents Rurals segons denuncia Lex 脌nima
                                      Un dels coloms abatuts pels Agents Rurals segons denuncia Lex 脌nima

Denuncien una matan莽a de coloms a trets per part d’Agents Rurals en una granja de Vilafant 

Els propietaris s’havien queixat de les mol猫sties ocasionades per les aus segons Lex 脌nima 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilafant (Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 02/12/2020.- Llegim al portal Geri贸 Digital que l’Associaci贸 Lex 脌nima ha denunciat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i al Servei de Protecci贸 de la Natura de la Gu脿rdia Civil (Seprona) una matan莽a massiva de coloms, a trets, per part dels Agents Rurals, que es va dur a terme el passat mes de juny davant les queixes dels propietaris de la granja Mas Galceran de Vilafant (Alt Empord脿, comtat de Besal煤), per les mol猫sties que els ocasionaven aquestes aus. 

La granja Mas Galceran de Vilafant, situada al l铆mit entre els termes municipals de Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) i Vilafant, a tocar a l’estaci贸 del TAV, fa temps que es queixa per les mol猫sties ocasionades per la pres猫ncia de coloms a les seves instal路lacions, una explotaci贸 de vaques de llet. Davant la manca d’efectivitat dels m猫todes cruents emprats fins ara, com la instal路laci贸 de g脿bies trampa i sacrifici, van optar per detonacions de petards per foragitar les aus, una mesura que va provocar les queixes de ve茂nes i ve茂ns del barri Nova Estaci贸 i rodalies de Figueres. 

Aquestes queixes es van multiplicar durant l’etapa del primer confinament d’aquest any per la covid-19, motiu pel qual ho van denunciar al Seprona de Girona, que va comprovar l’exist猫ncia de contaminaci贸 ac煤stica i va ordenar que s’aturessin les detonacions de petards. Davant aquesta circumst脿ncia els propietaris de la granja van reclamar solucions als Serveis Territorials de Girona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentaci贸 de la Generalitat, que va decidir organitzar batudes a trets d’escopeta, per part del cos d’Agents Rurals. 

Les batudes es van dur a terme a principis del mes de juny, en plena desescalada pel coronavirus-19, en diverses jornades.  Aquestes actuacions van motivar que desenes de coloms, i tamb茅 altres aus com ara t贸rtores, apareguessin mortes o malferides pels trets d’escopeta, a les rodalies de la granja i tamb茅 en ple terme urb脿 de Figueres, on arribaven volant. Un gran nombre d’exemplars van anar a parar a balcons, terrasses i patis de particulars, que els van haver recollir i fer-se’n c脿rrec personalment. Algunes ve茂nes i ve茂ns afectats per la troballa, van denunciar-ho al S铆ndic de Greuges, den煤ncies que tamb茅 van arribar a diferents entitats de protecci贸 dels animals. 

Den煤ncia a Medi Ambient i Seprona 

Des de Lex 脌nima – Associaci贸 per a l’猫tica i el progr茅s en el tracte als animals consideren que l’actuaci贸 duta a terme pels Agents Rurals podria vulnerar la Directiva d’aus del 30 de novembre 2009/ 147/ CE del Parlament Europeu, Directiva sobre la protecci贸 d’ocells que ha estat transposada a l’ordenament jur铆dic espanyol mitjan莽ant la Llei 42/2007, 13 de Desembre del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, quin Article 54.4 estableix: Queda prohibit donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament a les aus, sigui el que sigui el m猫tode empleat o la fase del seu cicle biol貌gic. Aquesta prohibici贸 inclou la seva retenci贸 i captura en viu, la destrucci贸, dany, recol路lecci贸 i retenci贸 dels seus nius, de les seves cries i els seus ous, aquests 煤ltims estant buits, aix铆 com la possessi贸, transport, tr脿fic, i comer莽 d’animals vius o morts, o de les seves restes, incloent-hi el comer莽 exterior.” 

Per tant ni els coloms, ni cap altra au poden ser objecte de captura i molt menys d’eliminaci贸 a trets. En qualsevol cas, si es constata l’exist猫ncia de perill sanitari o danys de magnitud, la captura ha d’estar autoritzada per la Direcci贸 General de Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat, i en tot cas, at猫s que la norma estatal estableix que per la seva captura s’haur脿 d’aplicar la normativa auton貌mica, resulta que el Decret Legislatiu 2/2008 per el que s’aprova la Llei de Protecci贸 d’Animals de Catalunya determina que la captura s’haur脿 de fer per m猫todes que no causin patiment ni mort. 

Per tot aix貌 Lex 脌nima ha demanat al Seprona i a la Generalitat que obrin una investigaci贸 dels fets. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com